Analyse: Regeringen bestod sin svendeprøve

Selvom kritikken haglede ned fra højre og venstre, så viste SVM-regeringen med afskaffelsen af store bededag sin parlamentariske styrke. Forude venter mere modvind.
Foto: David Troels Garby-Holm
Fagbevægelsens demonstration "Bevar store bededag" på Christiansborg Slotsplads i København søndag den 5. februar 2023.
Tirsdag vedtog folketinget at afskaffe store bededag, som har eksisteret siden 1686. Dermed er det fra næste år slut med at spise krydderboller med kardemomme aftenen før den fjerde fredag efter påske.

På selve dagen hvor loven blev endelig vedtaget, endte det ikke med en stor konfrontation mellem regering og opposition, men med et stort slagsmål mellem modstanderne af forslaget, som havde travlt med at pege fingre af hinanden.

Men forud er gået to måneder, hvor den nye regering har været under næsten daglig beskydning fra en utraditionel alliance af fagbevægelsen, folkekirken, økonomer og tænketanken CEPOS. Og på Christiansborg er sket en stor forbrødring mellem det yderste højre og det yderste venstre.

Den yderste højrefløjs kritik af forslaget for at være et angreb på kirken, danske værdier og dansk kultur slog aldrig rigtigt an. I hvert fald har hverken Danmarksdemokraterne, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti eller Konservative kunne notere sig nogen større fremgang.

Enhedslisten gik med fagbevægelsens kritik at indgrebet som et angreb på den danske model. Heller ikke de har vundet alverden på den platform.

Vælgerne var grundlæggende bare sure og trætte over udsigten til at miste en fridag. Og er der noget parti, som står for garanten for at folk bare skal slappe mere af, så er det SF.

Det er formentlig også derfor, at SF stryger afsted med hovedgevinsten fra vælgerflugten fra regeringspartierne.

Spørgsmålet er selvfølgelig om flugten bliver permanent, eller om vælgerne blot straffer regeringspartierne midlertidigt, mens debatten kører på fuld tryk i medierne.

S trak læsset

Forløbet om store bededag er den første prøve på den styrke, der ligger i at Danmark for første gang i årtier har en flertalsregering henover midten.

Bededags-kampen blev på mange måder en ryste-sammen-øvelse for de tre regeringspartier. For nok havde topfolkene fundet hinanden i regeringsforhandlingerne på Marienborg, men nu skulle de tre partier også arbejde sammen på tværs.

Det blev til en lidt sjov arbejdsdeling, hvor især Socialdemokratiet har trukket det store læs.

Moderaterne har haft en fri rolle, og er i det store hele gået fri. Partiet har ikke noget bagland og ingen særlig tilknytning til nogle af de store samfundsorganisationer. De har heller ikke rigtigt nogen modstandere på Christiansborg.

Venstre har primært skulle bakse med folkekirken, og selvom det selvfølgelig aldrig er en ønskeopgave for et borgerligt parti at skændes med klerakiet, så er det ikke helt det samme som at skulle slås med fagbevægelsen.

Store bededags-slagsmålet blev især til en kamp mellem Socialdemokratiet og fagbevægelsen.

Forslaget var ved præsentationen af regeringsgrundlaget en sten i skoen på fagbevægelsen. Men henover januar intensiverede lønmodtagernes organisationer kampen og retorikken mod forslaget.

Underskriftsindsamlingen om at bevare bededagen samlede næsten en halv million underskrifter. Og fagbevægelsen blev igen talerør for danskerne flest.

Efter demonstrationen på Christiansborg Slotsplads ebbede modstanden dog hurtigt ud, og kravet om en folkeafstemning blev nedtonet.

Tilbage står nu et reparationsarbejde af tillidsforholdet mellem Socialdemokratiet og dele af fagbevægelsen. Men der er nok ingen tvivl om, at det her opgør - lidt ligesom lærerkonflikten i sin tid - kommer til at trække spor langt ud i fremtiden.

Måtte give sig undervejs

Undervejs måtte man give sig på spørgsmålet om at afskaffelsen af store bededag skulle være adgangsbilletten til forsvarsforhandlingerne,

Til gengæld fik man talt de tre potentielle regeringspartier, SF, Liberal Alliance og De Konservative fra idéen om at blokere for forslaget med en folkeafstemning.

Men trods al kritikken, så viser det her en regering, som ikke er bange for at gå imod folkestemningen, men som gennemfører den politik som den har sat sig for. På den måde blev det her forløb regeringens svendeprøve.

Det er også værd at notere sig, at den forbrødring, man undervejs har set i oppositionen, virkelig har vist sig at være begrænset.

Nok kan man uden om regeringen blive enige om at være imod det regeringen foreslår, men lige så snart man selv skal spille noget ud, så bliver det for svært at finde noget at samles om.

Mere modvind i vente

Det er god politisk latin, at man altid skal starte med det sværeste og så bløde op undervejs, i håb om at vælgerne tilgiver en.

Her er den store udfordring, at der ikke er mange sødemidler i regeringsprogrammet. Forude venter først en upopulær reform af universiteterne, derefter en upopulær ændring af pensionsreglerne.

Den store reform af velfærdssamfundet, med frisættelse af medarbejderne, er heller ikke noget som vil slå igennem på denne side af et valg.

Store bededag har dog vist, at regeringen er klar til at tage tæskene, og derfor må de tre partier nok bare indstille på at bide tænderne sammen. For det kommer mere storm.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Først og fremmest lykkedes det aldrig regeringen at overbevise vælgerne om nødvendigheden af at afskaffe store bededag. Der er stribevis af andre områder regeringen havde kunnet finde penge til forsvaret på. På mig virker det da også helt mærkværdigt at en regering har kunnet finde på at gøre tilværelsen værre, ikke bedre for sine vælgere.
Men det er måske et tegn på nye tider. SVM-regeringen burde tage navneforandring til den Sado-Masochistiske Virksomhed for den pisker sin vælgerskare på helt unødig vis. Vi så det allerede i statsministerens første regeringstid med coronahalløjet: Helt unødvendige skolenedlukninger, frihedsberøvende og helt unødvendige coronapas, udskamning af ikke-vaccinerede, og nu vi er ved skam - den skammelige vaccinering af børn helt i modstrid med Børnekonventionen.
Samlingsregeringen står nu sammen om ikke at ville tale om coronaforløbet og den nuværende overdødelighed, og den står formentlig også sammen om at overlade ledelsen af fremtidige "pandemi"-forløb til den forfærdelige internationale organisation ved navn WHO. (se fx https://nordjyske.dk/nyheder/nordjylland/er-regeringen-ved-at-pantsaette...)
Vi bliver behandlet som slaver af regeringen, og det holder ikke op før vi vælger nogle helt andre politikere - hvis vi da for lov til det.

Regeringen afskaffede en kristen helligdag for de hårdtarbejdende danske skatteydere, samtidig med at regeringen hævede de passive ydelser for de arbejdssky kulturfremmede indvandrere fra MENAPT-landene, der vel ikke engang har lært at sige "goddag" på dansk efter 20 års boliganvisning, boligstøtte og børneydelser ude i ghettoen. Det er folkemord og islamisering. Intet andet.

"en kristen helligdag"

Lad os nu droppe alt det bavl med tosset gammel overtro fra Mellemøsten. Det er/var en fridag, og det er det vigtige her.

Store bededag kommer ikke fra Mellemøsten. Det er en gammel dansk og kristen helligdag som er blevet til en forårsfridag med masser af traditioner tilknyttet - lige fra konfirmationer en masse til Døllefjeldemusse Kræmmermarked, motorcykelture i foreningsregi og meget, meget andet, som vores slavepiskerregering nu har ødelagt godt og grundigt - til absolut ingen verdens nytte. Føj er et mildt udtryk.

Nej, men det gør kristendommen.

Store bededag er/var væsentlig, fordi det har været en fridag gennem århundreder.

Uanset oprindelse og tro, så er Store Bededag (blevet) en anerkendt dansk tradition. Det skal islam ikke blive.

Du har ikke indset at 775 000 arbejder deltid, BNP skal ligge på 2 % men med jeres frigørelse for at arbejde fuldtid har i selv lagt op til st. bededags afskaffelse. skolelukninger er er en konsekvens af jeres egen dovenskab. kommunens økonomi kommer af indtægter fra borgerne. når i arbejder mindre og ikke fuldtid kommer der besparelser og bruger betaling. regeringen viser ansvar, men befolkningen vil ikke yde.

Legaliser canabis. Det er man på vej til i Tyskland. Her forventer den tyske stat en ekstra indtægt på intet mindre end 35.000.000.000 kr. årligt grundet legalisering af canabis. Betalt af fortrinsvis det tyske C hold, som forventes at ryge sig skæv og vinsk i statskontrolleret canabis i tysk kvalitet made in Germany.

Omsat til danske forhold ville en legalisering af canabis indbringe den danske stat ca. 3.000.000.000 kr. årligt. Så er Store Bededag reddet og danskerne får adgang til sund hash og ikke alt det der illegale blandingsprodukter ingen har kontrol med.

Smoke it... Yeah

Du tænker ikke ret langt Jeppe Lindholm.
Kun indtægter - ingen udgifter forbundet med legalisering af canabis?

Forklaringen er nok at du selv har røget for meget fjolletobak.
Men det er vel accepteret i Thailand
.

Få dig et liv, Jeppe. Uden hash.

Parlamentarisk styrke? Hø. Det er sgu sjovt.
Regeringen har 70 % af danskerne imod sig, en brølende opposition og reelt ingen substantielle begrundelser for, hvorfor det netop er hér, der skal skæres, eller troværdige argumenter for, at det giver et reelt udbytte på sigt. Og så er der lige den der med, at regeringen har lavet en af de mest voldsomme tacklinger på de verserende overenskomstforhandlinger i mange år. Hvorfor? Når støvet lægger sig, står vel kun tilbage, at det var aftalt som en del af regeringsgrundlaget. Og at Corydon og Mette en gang ikke lykkedes at få det gennemført ved trepartsforhandlinger, så nu er det på tide med lidt magtanvendelse over for fagbevægelsen, så de kan lære det.
Hvis det defineres som parlamentarisk styrke, så vil jeg gerne have et svagere parlament, da den nuværende regering på godt dansk må betegnes som fatsvag.
Og vi skal nok huske det.

Helt enig. Det her glemmer vi ikke lige foreløbig! Store Bededag vil for fremtiden gå under navnet Store Sygedag.

Parlamentariske styrke ? Ja, den har Putin også. Selv Xi Jinping i Kina har den. Så må danskerne da bøje sig i støvet for Mette F.s magtudfoldelse.

'Forude venter først en upopulær reform af universiteterne...' Gad vide, hvad sådan en reform kan indeholde. Mon ikke det er tid for en heftig udrensning? Lad mig nævne nogle tituleringer hørt på DRs P1: 'Professor i kønsforskning', 'Instituttet for lykkeforskning' (et helt institut!), 'Professor i fotografistudier', 'Horrorforsker'... osv. Hvad får den slags folk en arbejdsuge til at gå med? Ikke så mærkeligt, at et universitet kan brede sig ud over en hel bydel, som f.eks. i 'Smilets by'. Frem med tættekammen!

Jeg tror desværre ikke, vi bare kan tage for givet, at indsatsen vil rette sig mod den skov af varm luft og rablende bizarre studieretninger, der tilsyneladende fylder mere og mere i universitetsverdenen.

Lønningerne bør så komme ind under kategorien 'Overførselsindkomst'

En halv million har skrevet under på protesten. Vi er over 3 millioner der ikke har!!

Du hører så nok til den masochistiske del af vælgerskaren.

Netop den version omtales aldrig. Man tager tusind vælgere og ud fra deres udsagn er svaret fakta. Og så er der 450.000 der har protesteret og det er da helt fint, det er det man gør når man er uenig, men der er altså rigtig mange som blot tier og samtykker, de høres blot ikke i medierne.

Det vigtigste er hvad de 30% fattigste danskere mener!

Hvordan kommer de til at reagere i fremtidens Danmark!

Får de lyst til at sætte børn i verden!

I en verden der styres af kapitalinteresser, regneark og “de riges rigdom”!

Alle de små lydrum i tilværelsen hvor de tre generationer kan mødes!

Bliver der flere eller færre af dem!

Alle Folketingets partier interesserer sig for psykisk trivsel!

Folketingets flertal der med “åbne øjne” har afskaffet en Store Bededag med alt hvad den indebærer af sammen-hørighed i familien, er afskaffet og erstattet af frygten for slægten, klanens, danernes udryddelse!

Det sætter sig i kroppen og sindet!

70% af danskerne er imod Folketingets flertal!

Det interessante handler ikke om politisk magt!

Det interessante handler om noget så simpelt som “trivsel”!

For regnedrengene og regnepigerne i statsministeriet og andre ministerier kan det sammenfattes i danskernes reproduktionstal!

Den er i øjeblikket 1,7!

Efter Mettes hersken falder den til 1,5!

Men regnemaskinerne har desværre ikke tallene i nogen af alle rullerne!

Thi Mette træffer denne aftale med “åbne øjne”!

Desværre er både regnemaskinerne og Mette blinde over for disse reproduktionstal!

Thi ingen har spurgt maskinerne!

Maskinerne har ikke politisk tæft!

Politisk tæft kræver at man kan stille de rette spørgsmål!

Mette Frederiksens tone-døvhed over for fagbevægelsen og hendes blindhed over for politisk tæft, ja, det kommer nu til at koste danerne!

Fremover skal de ældre håbe på fremmed arbejdskraft, hvis de vil have skiftet ble på plejehjemmet!

Børnebørn bliver der ikke nogen af!

Reproduktionstallene er allerede for nedadgående!

Der er en forlænget weekend færre til at æg og sædceller kan få fred og ro til at mødes!

Sædkvaliteten er i forvejen for nedadgående!

Ægget omgivet af angst, depression, stress, forhøjet blodtryk, forhøjet fedtprocent, 12-tals ræs, og nu en forlænget weekend færre til at finde fred og ro!

Og kærlighed!

Arbejde, arbejde, arbejde!

Mettes motto!

Reproduktionstallene bliver derefter!

Og endelig fandt Mette en Putin, så alle andre i kongeriget skulle blive som Mette!

Arbejde, arbejde, arbejde!

Ingen børn, ingen børnebørn!

Ingen oldebørn!

Kønsløst Ritt!

70% af danskerne ved heldigvis bedre!

Lars Løkke taler altid om “det Danmark han skal efterlade sine børnebørn”!

Fagbevægelsen redder ham måske på målstregen!

I politik findes ingen svendeprøve!

Der er kun lakmus-prøven!

Og både fagbevægelsen og befolkningen er “sur”!

Bidronningeføde skulle være godt for fertiliteten!

Desværre er og bliver Mette Frederiksen kun en arbejder-bi!

70% af danskerne har det stadig i sig!

Arv og miljø spiller en rolle!

Det nye miljø som Mette Frederiksen eksponerer, bliver en game-chancer for fertiliteten!

Stakkels, stakkels Lars Løkke!

Hvis Enhedslisten og fagbevægelsen blev repræsenteret i regeringen, ville sædcellerne påny kunne finde vej ad sædvanlige kilder!

Tænk en SVØM regering!

En fertilitetsregering!

Børnenes regering!

Indtil videre har vi fået tallenes regering!

Og det er der ikke megen svendeprøve i!

Kommende svende kræver drenge og piger!

Sædcellerne er kommet i modvind som aldrig før!

Ja Ja og nu er det de studerendes tur og SENERE KOMMER - ARNE PLUS OG ØDELÆGGELSEN AF SENIORPENSIONEN! Sgu en køn gang liberal politik det her og så med hende i spidsen.

I al den tid hvor den selvglade diktator Mette har haft magten, er der intet politisk sket der har været til
gavn for Danmark,så hvorfor undres over Store Bededag.Husk folk har stemt på hende af fri vilje.

Annonce