Retoriker: Ordet “solidaritet” forenede statsministeren med S-formanden

Håbet spirede i Mette Frederiksens 1. maj-tale. Arbejderkampen var dog næsten lagt på hylden, vurderer retoriker.
Håbet var tydeligt i Mette Frederiksens 1. maj-tale, som blev sendt live fra Arbejdermuseet i København klokken lidt over ni i morges.

Det vurderer retoriker Jesper Troels Jensen:

“Der er et spirende tema om håb. I mange af hendes taler den seneste tid, har det været en løftet pegefinger. Men her begynder hun at åbne mere op for håbet. Hun taler om fællesskab, håb og fremtidens muligheder,” siger Jesper Troels Jensen, der er formand for den selvejende institution Danske Taler, som står bag hjemmesiden dansketaler.dk.

 

I mange af hendes taler den seneste tid, har det været en løftet pegefinger

Selve talens var sprækket med velvalgte retoriske greb, lyder det fra Jesper Troels Jensen, der konkluderer: 

“Denne her tale er godt håndværk, det er den simpelthen.”
 

Klogt at adressere afbud til Fælledparken  

Coronakrisen har i år umuliggjort en 1. maj med røde faner og fadøl i Fælledparken. Men selv hvis store forsamlinger havde været tilladt, ville Mette Frederiksen ikke have været at finde på Fælledparkens talerstol.

Allerede i februar meldte Mette Frederiksen afbud på grund de seneste års ballade og uroligheder ved 1. maj. Det afbud blev adresseret som det første i talen. Et klogt valg, mener retorikeren.

“Det synes jeg er helt rigtigt. For det er nørderne, der mødes i Fælledparken 1. maj - nørderne plus nogle andre. Og de ved godt, at hun meldte afbud. Hvis hun havde sprunget det over, så havde nogen tænkt, “hvad fanden, står hun nu der alligevel”,” siger Jesper Troels Jensen.
 

Ordet solidaritet forenede statsministeren med S-formanden

Selvom vi har hørt mange taler fra Mette Frederiksen ved de mange pressemøder i den seneste tid, så var talen i dag anderledes.

“Det her var ikke bare et nyt pressemøde. Det var en klassisk 1. maj-tale, fordi den blandt andet indeholder meget arbejdsmarkedspolitik og mange broer til de mennesker, der klassisk går til første maj,” siger Jesper Troels Jensen.

Ordet samfundssind løfter hende over i rollen som statsminister

Særligt da Mette Frederiksen i talen siger, at “samfundssind” også på 1. maj kan kaldes “solidaritet”, forbinder hun statsministeren med S-formanden, mener han.

“Ordet samfundssind løfter hende over i rollen som statsminister. Og så siger hun det, som får folk til at ånde lettet op, nemlig at det på en dag som 1. maj også kan kaldes solidaritet. Hun får begge sine perspektiver med,” siger han.

Hvis man læser talen sort på hvidt, kunne det virke som, at Mette Frederiksen holder ordet “solidaritet” ud i strakt arm. I selve talen var der dog ingen distance, vurderer Jesper Troels Jensen.
 

Konflikten med arbejdsgiverne er nærmest helt på hylden

Til gengæld var det ikke en 1.maj-tale, som lagde vægt på arbejdernes kamp mod arbejdsgiverne.

Tværtimod takker hun fagbevægelsen og arbejdsgiverne i samme sætning

“Det har hun dæmpet meget ned. Hun taler godt nok om, at nogen har mindst, mens andre har deres på det tørre. Men hun kører det ikke som en klassisk lønmodtager-konflikt med arbejdsgiverne. Tværtimod takker hun fagbevægelsen og arbejdsgiverne i samme sætning,” lyder det fra Jesper Troels Jensen, som tilføjer: 

“Konflikten med arbejdsgiverne og klassekamps-retorikken er nærmest helt på hylden. Dog er vi ikke i tvivl om, hvilken side hun er på.”
 

Godt med salt og peber 

Et effektfuldt retorisk værktøj, som Mette Frederiksen hiver op af skuffen, er det, som Jesper Troels Jensen kalder “kontrasterne”.  

Mette Frederiksen talte om, hvordan de dårligst stillede måtte betale den højeste prise efter finanskrisen, hvorimod imod regeringen vil have en “retfærdig” genopretning af Danmark. Ligesom hun stillede de politiske reformer fra Christiansborg i kontrast til de lokale forandringer, som medarbejderne har skabt under coronakrisen. Forandringer som ifølge Mette Frederiksen langt overgår reformerne.

De er gode for vores hukommelse

De kontraster virker godt, mener retorikeren:

“Salt og peber kan man også kalde det. De er gode for vores hukommelse,” siger han.
 

Publikum manglede

Talen led dog under, at der ikke var et publikum til stede i rummet, mener retorikeren: 

“Talen mangler noget klangbund. Den mangler, at der er nogen til at synge med. Hemmeligheden ved taler er, at rigtig gode taler er en samtale,” siger han.

Vi trænger til at se Mette med lidt mere dynamik

På grund af den manglende respons, blev talens levering lidt mere formel og stiv, end det klæder en 1. maj-tale: 

“Hun må gerne være endnu mere levende, end hun er her. Vi trænger til at se Mette med lidt mere dynamik. Jeg havde gerne set, at der var lidt mere svung i det. Også på grund af det sted hun står, i samlingssalen på Arbejdermuseet,” siger Jesper Troels Jensen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Stærk tale, sej statsminister og partiformand. Fint hun deler æren med de der har fortjent det. Og Arne blev husket, han var selv med og roste hende. Der kommer en aftale i år som lovet. Iøvrigt var ellemanns hilsen til de røde faner okay,sobert. Det havde Løkke aldrig haft format til.

Annonce