Glem kulturændringer: Løsningen på #MeToo er opfundet for længst

Jon Stephensen viser, hvordan magtmænd snakker tidsånden efter munden, mens de krænker løs. Løsningen er simpel og har været kendt i 150 år.
Foto: Grafisk afdeling
Netavisen Pios chefredaktør Niels Jespersen
“Der har været mange dumme svin, men ingen måler sig med ham” 

Sådan beskrives forhenværende teaterdirektør og nuværende kulturordfører for Moderaterne, Jon Stephensen, af forhenværende kollegaer og ansatte.

TV2 har talt med flere end 30 af Jon Stephensens tidligere kollegaer fra teaterbranchen. De anklager ham for manipulation, trusler og magtmisbrug. Derudover er Stephensen under mistanke for at have forfalsket et bestyrelsesmedlems underskrift.

Det er vigtigt at understrege, at Stephensen ikke er dømt for noget. Alligevel er vidnesbyrden så overvældende, at det ligger lige for at konkludere, at Stephensen er et røvhul. Muligvis et dygtigt røvhul, men stadig et røvhul.

Mest graverende er sagen om den unge skuespiller Kimmie Liv Sennova, som Stephensen manipulerede til at offentliggøre nøgenbilleder af sig selv.

Succesfulde krænkere taler tidsåndens sprog

Sagen om Jon Stephensens krænkelser er et godt eksempel på, hvorfor man skal være skeptisk, når "kulturændringer" fremhæves som løsning på #MeToo. Det var ellers temaet, som blev fremhævet på mange af onsdagens 8. marts-arrangementer.

For typer som Jon Stephensen har intet problem med på overfladen at tilpasse sig kulturændringer. Ja, skal man være en succesfuld krænker over længere tid, så skal man tale tidsåndens sprog.

Mens Stephensen hyldede den ene unge kvinde for at havde sagt fra, var han i gang med at presse en anden ung kvinde langt ud over hendes egne grænser

Hvis der var noget Stephensen mestrede, så var det nemlig at mene alle de rigtige ting i den københavnske kulturelite.

Som her i Politiken, hvor han tilsluttede sig den progressive mediemands cause célèbre med en fuldstændig gratis - og viser det sig - hyklerisk hyldest til Sophie Linde.

Mens Stephensen hyldede den ene unge kvinde for at havde sagt fra, var han i gang med at presse en anden ung kvinde langt ud over hendes egne grænser.

Her er et tankeeksperiment: Havde Stephensen ført sig frem med store cigarer, brovtende sexisme og sekretærer, han klappede offentligt i numsen. Altså levet op til alles fordomme om en krænker, så havde det ikke holdt i to sekunder.

Sexisme rammer de mest sårbare lønmodtagere

I TV2-artiklen beskrives det, hvordan unge skuespillere har haft svært ved at sige fra, fordi de var bange for deres fortsatte beskæftigelse. Det er et problem i alle brancher med løse ansættelser.

På et tidspunkt skrev smedelærling Maria Højgaard Andersen her i Pio, at hun var mere tryg i metalindustrien end som nyuddannet journalist.

Sexisme eksisterede begge steder, men som metalarbejder havde hun en tillidsrepræsentant og et stærkt fællesskab i ryggen. Som prekær freelancer var hun bare alene.

Derfor var det også ærgerligt, at den gamle S-regering droppede sit krav om kædeansvar i mediebranchen

Det samme gjorde sig gældende for de unge skuespillere, som Jon Stephensen pressede til at optræde nøgne eller syge.

Overgreb er nemlig særligt udbredte i brancher med usikre og dårlige arbejdsvilkår. Ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er lavtlønnede kvinder syv gange så udsatte for seksuel chikane som deres vellønnede medsøstre.

Bare se de kvindelige tjenere, der i julefrokostsæsonen må løbe spidsrod mellem fulde og gramsende kunder.

Derfor var det også ærgerligt, at den gamle S-regering droppede sit krav om kædeansvar i mediebranchen, så eksempelvis TV2 blev ansvarlig for arbejdsvilkår i kæden af underleverandører.

Det princip burde indføres i hele kulturbranchen. Vil man have penge fra fællesskabet, så skal man også behandle sine medarbejdere ordentligt.

Overgreb trives der, hvor ulige magtforhold mødes

Spørger man ligestillingsministeren fra Venstre, Marie Bjerre, er der brug for kulturændringer i forholdet mellem mænd og kvinder. Det samme budskab kan læses i Politiken og i Information.

For både de venstre- og de højreliberale er kulturændringer bekvemme, for de taler ind i tidens individualistiske ånd: Pigerne skal sige fra og de dårlige chefer skal erstattes med gode chefer. Alle problemer er individuelle.

Den fortælling omfavnes af magthaverne. De politiske såvel som økonomiske. Holder man sin sti ren, er der jo ikke noget at komme efter.

Den eneste løsning er, at begrænse deres magt med modmagt

Og hvordan måler man overhovedet noget så uforpligtende og ukonkret som en kulturændring? Det er typisk en gratis omgang.

Kulturændringer er velmenende, men de ændrer ikke på strukturerne. Magtfulde mænd (og kvinder) vil altid misbruge deres magt, hvis de altså kan slippe afsted med det. Den eneste løsning er, at begrænse deres magt med modmagt.

Fagforeningerne er den eneste magt, vi har

Overgreb trives, hvor ulige magtforhold mødes. For det store flertal af danskere, sker det møde primært på arbejdspladsen. Chefen bestemmer og du lystrer.

Arbejdsgivere er ikke nødvendigvis dårligere mennesker, men de har langt flere muligheder for at misbruge deres magt.

Hvis arbejderbevægelsen for 150 år siden havde appelleret til bossernes anstændighed og gode moral, så var man aldrig kommet nogen vegne. I stedet organiserede man sig. Satte modmagt mod de magtfuldes magt.

Derfor: Hold sammen med dine kollegaer. Vælg en tillidsrepræsentant. Dyrk jeres fællesskab, og tro på hinanden

Beroede sig på egen styrke frem for de riges barmhjertighed.

På den måde er der intet, som har forandret sig. For flertallet af danskere hedder den nødvendige modmagt fagforeninger. Hvis du bliver mobbet eller krænket, så skal du ikke gå til din chef eller HR-afdelingen. De er ikke på dit hold.

Derfor: Hold sammen med dine kollegaer. Vælg en tillidsrepræsentant. Dyrk jeres fællesskab, og tro på hinanden.

Kæmp for bedre vilkår for os alle sammen. Kun på den måde får vi bugt med magtmisbrug og #MeToo.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Sjældent god leder!!!

+1

Er kommentaren god, eller blot sjældent god?
Vælger at glæde mig over en kommentar, hvor magt og klassekamp er det centrale omdrejningspunkt.

Niels Jespersen plejer at skrive gode ledere, men denne var i særklasse.

Fremragende pointer, Jespersen. Du rammer sømmet lige på hovedet her. Tak.

Jamen for f….. NJ. Nu gør du det jo igen - to dage i træk. Godt skrevet 💪

Anbefaling er klar vi mænd må gå sammen og organisere os i kampen for mænds ligestilling. Hvis i er partimedlemmer kan jeg anbefale Thorvald netværket og hvis ikke så Manderaadet.dk. Vi, SDer, har efterladt 100.000erne af timelønnede mænd med endnu dårligere lønninger, uden familie og egen børn, i misbrug, dårlig helbred, og for korte liv. Tænk ca 500 mænd begår selvmord om året.25% af alle 50 årig er ufrivillige barnløse. Kun 25% af mænd imellem 18 og 50 har normal sæd. Psykisk vold i form af Forældrefremmdgørelse i familieretshuset er udbredt. Lad os organisere til den bedre tilværelse for de fleste mænd.De borgerlig partier har allerede opdateret deres kønligestillings politik. Se bare den dygtige nye ligestillingsminister Marie Bjerre.

Det indlysende for psykologer og andre med kendskab til personlighedsforstyrrelser er, at der her er tale om en såkaldt covert narcissist som anvender manipulation og løgn. Han føler sig hævet over alle andre (entitlement) er fuldstænding uden empati, men åndshovmodig og optaget af at vise sig frem, f.eks i pressen med billeder i bar overkrop. Han ydmyger gerne de personer han formelt er chef for og accepterer ikke kritik. Der er tale om en personlighedforstyrrelse i den såkaldte Cluster B kategori, narcisisme, psykopati, sociopati og borderline. Umiddelbart er sygdommen ikke indlysende for de fleste da den er 'covert', men over tid bliver historien og handlingsmønsteret som gentager sig påfaldende. Der er ingen selvindsigt i sygdommen overhovedet

God leder med et enkelt budskab. Stå sammen eller bliv blæst omkuld. Myrernes organisering er eksemplet til efterfølgelse for ethvert individ uden magt og/eller penge. Dengang, nu og i fremtiden. I øvrigt derfor at individets ideologi; liberalismen - trods gode intentioner om personlig frihed - altid vil være til fordel for dem, der har rigeligt i forvejen. Menigmands vej til gode levevilkår sikres ved deponere en del af sin frihed i fællesskabet. Og sådan har det vel altid været. Sammen er stærke …

Tak for en fin leder desværre med en letkøbt og mindre oplyst såkaldt løsning på udfordringerne med krænkelser på arbejdsmarkedet. "Organiser dig" når du står tilbage ydmyget, udskældt og knækket med fyresedlen i hånden.Endu et slag i ansigtet. Den barske realitet er at det 9 ud af 10 gange er ens egen "solidariske" kollega, der er krænkeren og medløberen. Ikke mindst på "små" arbejdspladser med få ansatte, i skurvognen, på kontoret, ude på gulvet, bag baren og i køkkenet. Det råber fagforeningerne højt om gid råbene når Pio.

Fin leder, men den har et meget stort hul: Niels Jespersen skriver, at de mest udsatte er de løst tilknyttede, og at fagforeninger er svaret. Problemet bare, at mange løst tilknyttede ikke er egentligt ansatte (fordi virksomheden ikke ønsker ansvaret ved at være arbejdsgiver), men tilknyttet som freelancer. Og en stor mængde af de klassiske fagforeninger fortsat ikke vil røre ved selvstændige, som derved står endnu mere ubeskyttede og som oplagte ofre for udnyttelse.
Der er ikke enighed i fagbevægelsen om, hvordan det her skal løses, men vi bliver simpelthen nødt til at tage os bedre af de løsttilknyttede - og eksemplet her er jo sigende.

Fin leder, men den har et meget stort hul: Niels Jespersen skriver, at de mest udsatte er de løst tilknyttede, og at fagforeninger er svaret. Problemet bare, at mange løst tilknyttede ikke er egentligt ansatte (fordi virksomheden ikke ønsker ansvaret ved at være arbejdsgiver), men tilknyttet som freelancer. Og en stor mængde af de klassiske fagforeninger fortsat ikke vil røre ved selvstændige, som derved står endnu mere ubeskyttede og som oplagte ofre for udnyttelse.
Der er ikke enighed i fagbevægelsen om, hvordan det her skal løses, men vi bliver simpelthen nødt til at tage os bedre af de løsttilknyttede - og eksemplet her er jo sigende.

Annonce