Annonce

“Under al kritik” - Lizette Risgaard savner klart svar om seniorpension

Fagbevægelsens Hovedorganisation er meget utilfreds med, at Socialdemokratiet ikke længere vil garantere udvidelse af seniorpensionen
Foto: FH/Philip Davali
Lizette Risgaard, forhenværende formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er alt andet end tilfreds med, at hverken regeringen eller Socialdemokratiet vil garantere at udvidelsen af seniorpensionsordningen, som blev aftalt af et flertal i 2020, bliver til noget.

”Det er under al kritik, at Socialdemokratiet ikke længere vil garantere udvidelsen af seniorpensionen,” siger formand for FH, Lizette Risgaard, således til Netavisen Pio.

Det er under al kritik, at Socialdemokratiet ikke længere vil garantere udvidelsen

Den nuværende seniorpensionsordning omfatter personer som har en arbejdsevne på op til 15 timer om ugen.

Men i 2020 aftalte den tidligere S-regering, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti at udvide ordningen sådan, at personer med en arbejdsevne op til 18 timer om ugen fra 2024 også omfattes af ordningen. Der blev afsat 450 millioner kroner til udvidelsen af ordningen.

Men Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Jens Joel, sagde mandag til Netavisen Pio, at SVM-regeringen endnu ikke har taget stilling til, hvordan regeringen forholder sig til den aftalte udvidelse af ordningen.

SVM: Ikke længere flertal bag 2020-aftale

Jens Joel understregede også, at SVM-regeringen ikke længere er bundet af aftalen, fordi partierne bag aftalen fra 2020 ikke længere har flertal. De fire partier bag aftalen kan i dag kun mønstre 79 mandater tilsammen. Altså langt fra et flertal.

derfor kan man sige, at aftalen er genstand for forhandling

“Det er endnu ikke drøftet, fordi den ændring (Fra 15 til 18 timers arbejdsevne, red.) er jo en del af aftalen om Arne-pension. Og man kan sige at i og med at flertallet bag den aftale forsvandt ved valget, så er der ikke længere et flertal i Folketinget, og derfor kan man sige, at aftalen er genstand for forhandling,” sagde Jens Joel.

Han understregede desuden, at SVM-regeringen på den baggrund endnu ikke kan sige noget om, “hvor vi lander”:

“Det korte af det lange er, at den aftale om Arne-pensionen desværre mistede sit flertal ved valget. Men i forhandlingerne om regeringsgrundlaget fik vi fremtidssikret Arne-pensionen. Men der er også andre elementer i den aftale, som vi ikke har drøftet, og derfor kan vi ikke sige, hvor vi lander med hensyn til udvidelsen af seniorpensionen.”

Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation er man uforstående over for S-udmeldingerne. Her mener man, at Socialdemokratiet ikke uden videre kan løbe fra 2020-aftalen:

Det kan man ikke være bekendt

“Det er vedtaget politik, og det skal man kunne regne med. Der er altså godt 1000 nedslidte danskere, der har fået stillet i udsigt, at de kan komme på seniorpension fra 2024 med den her udvidelse, og dem trækker man nu tæppet væk under. Det kan man ikke være bekendt,” siger Lizette Risgaard.

FH: “En klokkeklar forringelse”

I regeringsgrundlaget “Ansvar for Danmark” bebuder SVM-regeringen, at den vil sammenlægge seniorpensionsordningen med Arne-pensionen til en såkaldt Arne+ordning.

Med sammenlægningen vil regeringen skære tre år af seniorpensionsordningen, sådan at ordningen fremover alene kan ydes i op til tre år mod nu seks år. Desuden vil ydelsen blive nedsat med omkring 4.800 kroner om måneden.

Til gengæld lægger regeringen op til, at ydelsen under Arne-ordningen skal stige fra omkring 14.000 til omkring 15.000 kroner om måneden.

Fremover vil der så være to tilgange til Arne+ordningen: En tilgang hvor ens antal år på arbejdsmarkedet giver ret til tidlig pension, og en adgang, der kræver, at man er nedslidt og derfor visiteret til ordningen af en læge.

Fagbevægelsen Hovedorganisation betegner planerne som “en klokkeklar forringelse”:

Det her er et noget tvivlsomt forsøg på at spare penge, intet andet

”Det kan være udmærket med et enklere system, men jeg tror først og fremmest, regeringen har haft statskassen i tankerne. Det her er et noget tvivlsomt forsøg på at spare penge, intet andet. Og det er de nedslidte seniorer, der skal betale,” lød det fra Lizette Risgaard i februar.

Fakta: Langt færre på Arne-pension end ventet

Nye tal viser, at langt færre er kommet på Arne-pension end ventet.

  • I 2022 var det ventet, at 24.500 ville gå på Arne-pension. Men juli 2022 er det faktisk kun 7.753, der er gået på Arne-pension.
  • Omvendt ser det ud med seniorpensionsordningen. Her var det i 2022 ventet, at 15.900 ville få tilkendt seniorpension, men i juli 2022 er langt flere kommet på ordningen: Nemlig 19.903 personer.
  • Er man på Arne-pension får man omkring 14.000 kroner udbetalt om måneden, mens tilkendt seniorpension giver en markant højere ydelse, nemlig omkring 19.800 kroner om måneden.

Kilde: Jobindsats, DR

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Den sag burde da kunne bringes i orden. Når man sammenligner med omfanget af nedskæringerne på seniorpensionen, er det her da en ret lille sag men trods alt stadig en slags plaster på såret.

Da statsminister Krag i 1972 gav op, opfandt han Anker Jørgensen direkte fra fagbevægelsen som Danmarks nye statsminister!

Når Mette Frederiksen opgiver ævret, vil Lizette Risgaard være en tilsvarende god mulighed!

Fagbevægelsen er i dag i et samarbejde med arbejdsgiverne, der giver genklang overalt i EU!

Med Lizette Risgaard bag rattet har selv offentligt ansatte sygeplejersker, sosuer, pædagoger og folkeskolelærere chancen for moderne løn og arbejdsvilkår i ligestillingens ånd!

Om Socialdemokratiet tør vælge en fra fagbevægelsen som Lizette Risgaard kræver mod, der skal kunne modstå hele beton-massen af socialdemokratiske børn, der har brudt den sociale arv og fået en universitetsgrad!

Med sin MPA er fruen bedre rustet end Mette Frederiksen med sine Afrika-studier!

“…og der gik storken på sine lange røde ben og snakkede ægyptisk, for det sprog havde hun lært af sin moder.”

At rejse er at leve!

Så Mette Frederiksen nyder livet i fulde drag!

I dag i Ægypten, i morgen i ……

Livslang uddannelse er fru Frederiksens nye mantra!

Og Afrika-studierne blev vist aldrig færdiggjort!

Danske arbejderes vilkår rager damen en høstblomst!

Det har hun Venstre-folk til at tage sig af!