Invasionen var, ifølge tidligere formand for Folketinget, tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S), en kæmpe fejltagelse.
udtryk for de amerikanske neokonservatives overmod
“I dag er de færreste i tvivl om, at Irak-invasionen for 20 år siden blev til en katastrofe. Invasionen var udtryk for de amerikanske neokonservatives overmod om, at USA kunne styre verden og eksportere demokrati med militær magt,” siger Mogens Lykketoft til Netavisen Pio.
Mogens Lykketoft minder om, at invasionen af Irak blev begrundet med eksistensen af masseødelæggelsesvåben i Irak - og at Iraks diktator, Saddam Hussein, samarbejdede med terrororganisationen Al-Qaeda:
“Begge dele viste sig at være opspind. Og lige op til krigens start bad lederen af FN’s våbeninspektører, svenskeren Hans Blix, - forgæves - om tid til at undersøge påstanden om masseødelæggelsesvåben i løbet af dage eller uger.”
Lykketoft er særlig pikeret over, at invasionen af Irak fandt sted - trods mangel på FN-mandat:
Invasionen var på alle måder i strid med den regelbaserede international orden
“Invasionen blev startet uden FN-mandat og i modstrid med opfordringerne fra de fleste af FN’s medlemslande. Invasionen var på alle måder i strid med den regelbaserede international orden, vi i dag ønsker at håndhæve i forhold til Ruslands krig i Ukraine,” fremhæver Lykketoft, der føjer til, at invasionen blev iværksat uden forståelse af Iraks interne forhold, og uden plan for hvordan landets skulle overtages.
Lykketoft mener, at Irak-invasionen lagde kimen til dannelsen af Islamisk Stat:
“Invasionen udløste en lang og blodig besættelse og borgerkrig. Invasionens kaos nærede opkomsten af Islamisk Stat med nye forfærdende konsekvenser for irakerne og en videre destabilisering af hele Mellemøsten. Det menes at 200.000 mennesker har mistet livet i Irak de seneste 20 år.”
Lykketoft finder det “tankevækkende”, at FN’s tidligere våbeninspektør, Hans Blix, forleden nævnte, at “krigsforbrydere ikke kun findes i Rusland”.
Mogens Lykketoft konkluderer, at det var helt rigtigt af Socialdemokratiet at modsætte sig dansk støtte til USA’s invasion af Irak:
“De katastrofale konsekvenser for Irak og hele den mellemøstlige region har desværre mere end bekræftet min begrundelse for - som daværende formand for Socialdemokratiet – at afvise støtte til Anders Fogh Rasmussens beslutning om, at Danmark skulle tage et politisk, moralsk og militært medansvar for Bush-regeringens invasion.”
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) blev - forud for regeringens beslutning i 2003 om at gå i krig i Irak - orienteret blandt andet af Forsvarets Efterretningstjeneste om, at krigen kunne ”destabilisere regionen, opløse den irakiske stat, udløse terror og kræve en langvarig involvering”. Men disse vitale oplysninger blev ikke videregivet til Folketinget – herunder Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.
Det fremgår af en krigsudredning fra Københavns Universitet, som blev offentliggjort i februar 2019.
Her er andre af udredningens konklusioner:
Forskerne bag undersøgelsen af Danmarks deltagelse i krigene i det tidligere Jugoslavien, Kosovo, Afghanistan og Irak var overraskede over, hvor få toppolitikere der i virkeligheden beslutter om Danmark skal deltage i en krig.
”Jeg er blevet overrasket over omfanget af de her beslutninger. Jeg er overrasket over, hvor få principielle overvejelser, man gør sig. Både fra regeringen og oppositionen. Og hvor langt ind i forhandlingerne man er, før man tager den i Det Udenrigspolitiske Nævn. Og hvor få kritiske spørgsmål, der bliver stillet i Det Udenrigspolitiske Nævn,” sagde forskningslederen bag udredningen, Rasmus Mariager, i forbindelse med præsentationen af udredningen, og fortsatte:
”Og så er jeg overrasket over, hvor få mennesker der reelt afgør, om Danmark går i krig. Det er statsministeren, udenrigsministeren og deres centrale embedsmænd. I dialog med amerikanske aktører.”
De to forskere bag udredningen slår fast, at amerikanernes ønsker hele vejen igennem har været afgørende for de danske beslutninger: ”Danmarks militære engagement afspejler generelt de politiske beslutningstageres vilje til at imødekomme USA's ønsker om militære bidrag.”
Om informationsniveauet i forhold til Folketinget konkluderede forskerne: ”Regeringen har en minimalistisk informationspraksis over for Det Udenrigspolitiske Nævn.”
Om det juridiske grundlag for Danmarks deltagelse i Irak-krigen, sagde Rasmus Mariager: "Regeringen oplyser, at der ligger tilstrækkeligt juridisk grundlag for magtanvendelsen, men internt er det ’et politisk skøn’. Men det vælger man ikke at bringe videre til Folketinget."
Mariager fastslog også, at Fogh-regeringen foregav at have langt mere sikre informationer om tilstedeværelsen af masseødelæggelsesvåben i Irak end man i virkeligheden havde - og oplysningerne blev i flere tilfælde strammet: "I flere tilfælde videregav regeringen oplysninger og vurderinger, der ikke var i fuld overensstemmelse med de indhentede oplysninger og de interne overvejelser. Det gælder spørgsmålet om Iraks lagre af masseødelæggelsesvåben, der var den grundlæggende årsag til krigen. Ved flere lejligheder blev vurderingerne om våbnene ”strammet” på vej op i systemet, og generelt overdrev regeringen oplysningernes sikkerhed."
Kommentarer
EN TANKE !!!!!
HVORFOR SKAL FOGH IKKE FOR EN FORBRYDER DOMSTOL ????????
Det mener den tidligere svenske våbeninspektør i Irak for FN, Hans Blix, også han burde.
Angrebskrigen på Irak var den begivenhed, som startede den situation verden nu befinder sig i.
Ovennævnte kommentarer stiler mod en personlig hævn og de giver rent ud sagt Fogh for meget betydning. Som artiklen antyder, men ikke siger lige ud, så blev beslutningerne taget i Washington og jeg formoder at de fleste danske statsministre har afgivet et løfte om loyalitet mod Washington. Verden er delt i blokke og det er meget svært at være udenfor. Det kræver både personlighed og moral!
Ikke så sært Lars Løkke Rasmussen, Fogh's tro følgesvend, og Venstre fik lukket Irak kommissionen ned efter folketingsvalget i 2015 efter 3 års arbejde og få måneder før de var færdige med deres arbejde.
Om Fogh var havnet for en domstol, det ved jeg ikke. Men en eller anden form for sanktion var kommet på tale, hvis Irakkommissionen havde fået lov at færdiggøre deres kulegravning. Det fik Lars Løkke mv spoleret efter regeringsskiftet i 2015, kommissionen blev lukket ned.
Jeg har lovet mig selv at jeg som socialdemokrat i al fremtid vil gøre alt hvad jeg kan for at den politiske debat om stillingtagen til deltagelse i krig bliver så grundig og gennemsigtig for vælgerne som muligt. Det gælder også Ukrainekrigen. De hår jeg har rejser sig når jeg hører om hvad man må drøfte og hvad men ikke må drøfte offentligt. Den nuværende udenrigsminister og forsvarsminister har hver deres karakteristika som politikere, som øger min årvågenhed. Begge skal leve med en ikke åbent tilkendegivet holdning til Irak-krigen. Godt nok er jeg positivt overrasket over at Løkke (og politisk kommentator Hans Engel) slår til lyd for at at beslutningen om at sende fly til Ukraine ikke er en dansk beslutning, Men vejen til beslutningen skal bestemt til offentlig debat. Så små vi end er, skal levering af våben perspektiveres, begrundes og jf beskrivelsen af processen i beslutningen om at deltage i Irak-krigen, og politikerne skal mindes om at befolkningen udemærket godt vidste at tilslutningen til Irakkrigen var suspekt og befolkningen kan også mærke når der “arbejdes” bag lukkede døre. Politikere er valgt, deres opgave er at delagtiggøre befolkningen i deres veje til beslutninger.
For Vesten har den ulovlige angrebskrig mod Irak været en regulær katastrofe og banet vejen for den nye verdensorden, som nu finder sted, hvor over 6.000.000.000 nu går sammen i BRIKS samarbejdet for at skabe deres egen verden efter at have været trukket rundt ved næsen af Vesten i årtier og århundrede udelukkende med det formål at berige Vesten på deres bekostning.
Men en fanatiker som Anders Fogh Rasmussen kommer aldrig til at fatte det.