Lærlinge udsættes for livsfarlig asbest

Nye generationer af håndværkere udsættes fortsat for asbest, fortæller deres lærere.
Foto: Colourbox
Flere faglærere advarer om, at lærlinge og nye generationer af håndværkere bliver udsat for livsfarlig asbest på deres arbejdspladser.

Det skriver Fagbladet 3F.

"Det står helt galt til. Jeg hører tit om elever, der er blevet udsat for asbest i deres praktik. Det har jeg det forfærdeligt med," siger Christian Husted, der underviser på nedriveruddannelsen på erhvervsskolen Learnmark Horsens, til Fagbladet 3F.

Arbejder i gamle bygninger

Det har siden 1986 været forbudt at arbejde med asbest. Men nedrivning samt arbejde med reparation og vedligeholdelse af bygninger og anlæg, som indeholder asbest, er tilladt.

Ifølge Christian Husted er det hverdag, at tømrerlærlinge bliver sat til at bore eller skære huller til Velux-vinduer i gamle, asbestholdige eternittage.

At lærlinge er med til at rive gamle badeværelser ned, hvor der er fliseklæb med asbest. Og at lærlinge arbejder i bygninger og rum, hvor der er asbest uden beskyttelse og uden at være blevet instrueret i at håndtere det potentielt livsfarlige materiale, skriver Fagbladet 3F.

To andre faglærere, som mediet har talt med, fortæller om lignende oplevelser.

Flere indsatser på vej

Hvert år dør over 300 danskere af asbestrelaterede kræftsygdomme.

SVM-regeringen har i sit finanslovsforslag, som blev præsenteret torsdag, lagt op til at styrke Arbejdstilsynet samt indsatsen mod social dumping og arbejdskriminalitet med en bevilling på knap 1,3 milliarder kroner over de næste fire år.

Forhandlingerne om en ny arbejdsmiljøaftale er også på vej, og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) oplyser til Fagbladet 3F, at hun forventer, at indsatsen mod asbest også bliver en del af forhandlingerne.

Sidste år vedtog Folketinget en asbestaftale, med 12 initiativer, der blandt andet giver Arbejdstilsynet bedre mulighed for at retsforfølge arbejdsgivere, der bryder asbestreglerne.

Der er desuden et nyt asbest-direktiv på vej igennem EU-systemet.

 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg bor i et byggeri med nogle "plader" ud til altanen. Hvordan kan jeg se om det er asbest eller ej?

Årstallet.
Før 1980 = Asbest.
Efter 1980 = Ikke asbest.

Så længe du ikke piller ved asbest, så er det et fint og ufarligt materiale.

Hvis byggeriet er opført før 1988 med eternitplader indeholder de asbest.

Tak for svarene. Jeg skal undlade at pille ved pladerne!

Jeg glemte at nævne, at bare man indtager rigeligt med D-vitaminer er risikoen for at få en asbestrelateret sygdom minimal.

Nogen skal jo rydde op efter Tjernobyl.

Hva' søren Jeppe Lindholm - er du kommet op af jordhulen?

Kurt, ved du hvad det betyder at være så rig som jeg er det?

Man kan sige fuck-you til alt og alle. Og alligevel kommer de tilbage, da de ikke har noget valg. Penge er ALT i verden.

Sådan var det ikke i Danmark før Mette Frederiksen besluttede sig for Socialdemokratiet skulle stå til højre for Liberal Alliance. Før den tid havde almindelige mennesker et valg i Danmark. Det slutter nu. Men som man kan læse det i den seneste Voxmeter meningsmåling har den almindelige dansker slet slet ikke forstået det.

- Lidt sjovt folk frivilligt saver den gren over de selv sidder på.

Men for mig gerne. Jeg og andre som mig, bliver kun endnu mere rige af det. De seneste 2 måneder har jeg lagt ca. 2 milliarder kr. til min formue. Uden at rører en finger. Er livet ikke herligt? For nogen.

I de årtier, hvor der sad asbest bremsebelægninger på biler, er der frigivet uanede mængder asbest ud i luften, når disse biler bremsede...
Og der blev givet dispensation til at producere asbest bremsebelægninger, så længe der kørte biler rundt med behov for disse belægninger...
Nye biler fik asbestfrie bremsebelægninger monteret...

Asbest, PFAS, alverdens giftige kemikalier løber tilsyneladende i vores årer.

Men alligevel lever vi længere som aldrig før i historien. Så helt dårligt har det vel heller ikke været med alt det giftige kemi :-) Faktisk bliver vi nu så gamle i gennemsnit, at det i sig selv er ved at udvikle sig til et miljøproblem verden over. Kemikalier er farlige. For de gør vi nu lever alt alt for længe.

Sådan er det jo.

Annonce