Løkke lægger pres på de andre regeringspartier: Vil have IS-kvinder og deres børn hjem 

På baggrund af at en IS-kvinde og hendes børn skal hjem fra Syrien opfordrer udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) regeringen til også at evakuere de resterende kvinder og børn.
Foto: Unicef/Delil Souleiman
Al-Hol-lejren i det nordlige Syrien
Hverken Socialdemokratiet eller Venstre er særlig ivrige efter at få IS-kvinder og deres børn hjem fra de syriske fangelejre.

Men Moderaterne og Lars Løkke Rasmussen vil det anderledes end de to andre partier i regeringen. Han vil have kvinder og børn hjem til Danmark.

Og med en ny dom fra Højesteret får Lars Løkke Rasmussen vand på sin mølle. Dommen fastslår, at en kvinde uretmæssigt fik frataget sit danske statsborgerpas.

Det har fået justitsminister Peter Hummelgaard (S) til at sige, at kvinden og hendes børn skal hjem til Danmark.

Sagens udvikling får nu Lars Løkke Rasmussen til at vejre morgenluft i forsøget på at få alle kvinder og børn med tilknytning til Danmark hjem fra Syrien.

Nyt grundlag 

Til DR gentager Lars Løkke Rasmussen, at Moderaterne ønsker, at få kvinder og børn hjem fra Syrien.

I den forbindelse understreger han, at partierne i regeringen har aftalt, at beslutningsgrundlaget for, hvad man skal gøre med kvinderne og børnene i Syrien, skal opdateres.

“Det, som jeg er glad for, er, at vi fik aftalt at se på det med friske øjne, når vi har et opdateret beslutningsgrundlag,” siger Lars Løkke Rasmussen til DR.

Hvorvidt det nye grundlag for beslutningen vil ende med, at en ny beslutning så også bliver taget må tiden vise.

Lars Løkke Rasmussen har i hvert fald gjort sit standpunkt klart.

IS-kvinde i Syrien 

Kvinden, som nu skal evakueres fra Syrien, rejste som 20-årig til Syrien for at være en del af Islamisk Stat.

Her giftede hun sig med en mand, som kæmpede for Islamisk Stat. Sammen fik de to børn.

Kvinden er født i Danmark, men hendes far er fra Iran. Derfor har hun også iransk statsborgerskab.

Hun har dog aldrig opholdt sig i Iran, og Højesteret har besluttet, at hendes tilknytning til Iran er for lille til, at man vil fratage kvinden sit danske pas.

Ud over kvinden og hendes to børn, der nu - på grund af Højesteretsdommen - får et tilbud om at blive evakueret fra Syrien, sidder to andre kvinder med til knytning til Danmark i de syriske fangelejre. Kvinderne har tilsammen tre børn.
 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kan det ikke være bedøvende lige meget om hun har tilknytning til Iran eller ikke?
Hun har tydeligvis ikke ønsket at have tilknytning til Danmark.
Der er meget Lars Løkke ikke forstår, desværre sidder han i en regering der ikke vil danskerne noget godt.

Folk der har stemt på SVM høster, hvad de har plantet. Det er kun fire måneder siden, at folk sidst havde chancen for at stemme på Dansk Folkeparti, men folk ville anstiftet af mainstream-pressen desværre hellere tale om ligegyldige bilag og gamle underskrifter i en 7 år gammel straffesag, hvor der endte med at ske frifindelse, end de ville tale om, at Danmark skal være danskernes land og ikke terroristernes.

Peter Jensen At en ung naiv kvinde på 20 år forelsker sig og gifter sig med en mand der går ind for Islamisk stat, er i dine øjne en stor sag, medens en sag om svindel med EU-midler og bilag m.v. er en ubetydelig lille sag. Mærkværdige prioriteter du har.
Men så sig det åbent og ærligt: du hader de fremmedee og elsker DF og dets politik om frememedhad.

Kære Arne
Nu havde den voksne myndige kvinde jo ikke mødt ISIS-krigeren på Tinder en fredag aften. Nej, hun havde forinden besluttet sig for aktivt at forlade Danmark for at rejse ned i en krigszone i Syrien i 2015 for at tilslutte sig Islamisk Stat. Jeg kan naturligvis ikke forhindre dig i at have sympati for terrorister, som bl.a. har holdt sexslaver, halshugget civile på gader og stræder og slået en masse uskyldige muslimer ihjel, herunder børn og kvinder i både Syrien, Irak og Tyrkiet, men jeg kan godt forstå, at du ikke anvender dit fulde navn, når du ytrer den slags rabiate synspunkter.

Jeg er ikke bleg for at konstatere, at vi er dybt uenige.

God weekend trods alt.

Hvis unge kvinder på tyve år ikke har bedre dømmekraft, så bør valgalderen sættes op til minimum 21.
Det var velkendt, hvad der foregik i Islamisk Stat, på det tidspunkt, da hun tog afsted.

Enig!

Arne - man behøver jo ikke at elske DF fordi man ikke bryder sig om de fremmede, vel? Endsige stemme på DF.

Der er desværre intet alternativ til at stemme DF, hvis man overhovedet gider at stemme, og man ikke direkte vil stemme for sin egen undergravelse.

Gunnar Johansen
Hun har ønsket at være tilknyttet sin mand.Mon det at hun var 20 år gammel, forelsket og fik 2 børn med ham ikke har spillet større rolle end en forståelse for Danmark? Det har sgu da ikke noget at gøre med om hun har ønsket tilknytning til Danmark eller ej, men alene om hendes familie. Men i din optik handler det nok mere om dit fremmedhad end noget som helst andet.
Løkke har hele tiden advokeret for sine synspunkter- at du ikke kan lide dem, men gerne støtter Dansk Fremmedhaderparti eller Syge borgerlige, er vigtigere end en ung kvindes skæbne og hendes børn. Hun fik jo aldrig mulighed for reelt at anke afgørelsen om fratagelse af statsborgerskabet, vel? Kynismen råder.
Samtidig er Mette F helt oppe på de høje nagler når det gælder om at støtte Ukraine og bejae ICCs afgørelse om at stille Putin til ansvar for sine handlinger, men samtidig går hun varmt ind for Zelensky som også er ansvarlig for krigsforbrydelser. Jo, der er noget du nok burde sætte dig bedre ind i.

Igen starter du pludselig in medias res. Du glemmer så fint, at hun inden mødet med sin IS-mand i Syrien, aktivt havde besluttet sig for at forlade Danmark i 2015 med henblik på at tilslutte sig Islamisk Stat. Det var først efter at den myndige kvinde var ankommet hos Islamisk Stat, at hun mødte sin IS-mand i Syrien.

Jamen, Arne dog. Jeg kunne ikke drømme om at hade fremmede mennesker som jeg ikke kender. Jeg drømmer til gengæld meget at muslimerne i Danmark vil fraflytte vores land og tage ophold i mere venligtsindede lande. De fleste føler sig jo ikke rigtigt hjemme her.
(Jeg ved ikke hvorfor Zelenskyj skal blandes ind i sagen).

Det er da i det mindste glædeligt, at S og V ser ud til ikke at ville give sig i denne sag.

Kvinden og hendes børn har dansk statsborgerskab. Og det kan ikke gradbøjes. Selvfølgelig skal hun, og særligt børnene, hentes tilbage til Danmark. Og såfremt hun har forbrudt sig på dansk lov, så skal hun naturligvis retsforfølges i sit hjemland Danmark.

Besynderligt, at der nogensinde har været tvivl om det.

Kvinden har også iransk statsborgerskab. Hvorfor kan det gradbøjes?
Hun er jo islamist, der passer ind i en islamisk stat som fx. Iran, hvor hun er statsborger.

Jeppe Lindholm - nu blander du dig IGEN i danske forhold, du som IKKE har dansk statsborgerskab.
"Selvfølgelig skal hun ..." nej ikke 'selvfølgelig';
Betaler du for deres rejse til DK ifald det kommer til at ske?

Annonce