Annonce

Forbundsformænd om tidlig pension: Ordningen virker som den skal

Dansk El-Forbund, Malerforbundet, Fødevareforbundet NNF og Blik- og Rørarbejderforbundet mener, at kritikken af Arne-pensionen er fordrejet.
Foto: Fødevareforbundet NNF
Forbundsformand Ole Wehlast fra Fødevareforbundet NNF.
En ny analyse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser, at en stor del af de lønmodtagere, der gør brug af retten til tidlig pension, ikke føler sig nedslidte. "Men det viser blot, at ordningen virker efter hensigten," fastslår forbundsformand for Dansk El-Forbund, Benny Yssing.

Det er en fejl at tro, at tidlig pension er for dem, der allerede er slidt ned

"Formålet med tidlig pension er netop, at dem med de længste og hårdeste arbejdsliv kan trække sig, inden de er blevet syge eller slidt helt ned. Det er en fejl at tro, at tidlig pension er for dem, der allerede er slidt ned," siger han.

De fire forbund, Dansk El-Forbund, Fødevareforbundet NNF, Blik- og Rørarbejderforbundet og Malerforbundet har helt fra begyndelsen gennem 'Alliancen for værdig tilbagetrækning' været med til at presse på for at retten til tidlig pension blev indført.

Forbund: Tidlig pension er en retfærdig ordning

"Vores medlemmer er typisk kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet og har fysisk hårdt arbejde. Derfor er tidlig pension en retfærdig ordning, der sikrer, at vores medlemmer også får mulighed for at have raske år som pensionister," siger Tonny Olsen, forbundsformand fra Malerforbundet.

Han og de andre forbundsformænd mener, det er ærgerligt at formålet med ordningen bliver fordrejet i medierne og hos arbejdsgiverne:

det handler om at sikre en værdig tilbagetrækning

"Formålet har aldrig været, at man skulle være nedslidt for få tidlig pension, det handler om at sikre en værdig tilbagetrækning. Det er det, vi fire forbund har kæmpet for i ’Alliancen for en værdig tilbagetrækning’ – og det er også det, den daværende regering lagde op til," siger Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF og henviser til den S-regeringens forord i udspillet til tidlig pension.

Henrik W. Petersen fra Blik- og Rørarbejderforbundet bakker op:

"Det er trist, at der tilsyneladende er folk, som mener, at man skal gå direkte fra arbejdspladsen til en sygeseng. Det er kun retfærdigt, at VVS’eren, som har knoklet, siden han var 16 år, kan trække sig lidt tidligere tilbage – inden hans krop står helt af. Så resten af tilværelsen ikke skal bruges på sygelejet, men kan tilbringes med børnebørn og fritidsinteresser."

Minister ikke overrasket over Arne-tal

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) erklærer sig stolt af at have været med til - som en del af den tidligere S-regering - at foreslå og senere gennemføre Arne-pensionen. Hun er - akkurat som forbundsformændene - ikke overrasket over tallene i NFA-analysen:

Faktisk er der ikke noget overraskende i de her tal

"Faktisk er der ikke noget overraskende i de her tal, for tanken er, at nogle af de mest nedslidende brancher, hvor man kommer tidligst ind på arbejdsmarkedet, for eksempel nogle af vores håndværksfag og nogle af vores pleje- og omsorgsfag, er der, vi finder dem, der bruger ordningen mest," siger Ane Halsboe-Jørgensen til TV 2.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jyllands Posten og Berlingske Tidende forsøger at konstruerer nogle artikler som fremstiller største parten af dem der tilkendes Arne-Pension som dovne og bekvemme efter 40 år+ som VVS mand, murer, jord og beton arbejder mv.. De mennesker/journalister, som sammenstykker den slags artikler har ingen anelse om, hvad det vil sige at arbejde dag ud og dag ind i et fysisk hårdt og krævende arbejder i over 40 år. De skulle skamme sig.

Men i Jyllands Posten og Berlingske Tidende er alle andre end den velhavende selvudnævnte elite A holdet, dem der lever af andre folks penge gennem million bonusser og spekulation, bare mennesker, som ikke rigtig kan finde ud af det. Alle andre end deres egne har nærmest ingen eksistensberettigelse andet end at arbejde til de dør for at berige A holdet.