Annonce

Justitsminister om tilbagetrækning af advarsel: “Jeg har fulgt den faglige indstilling”

Peter Hummelgaard (S) forklarer, at annullering af irettesættelse af ministeriets departementschef i minksagen sker på baggrund af indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen
Foto: Beskæftigelsesministeriet
Peter Hummelgaard (S), justitsminister
Regeringen har fulgt en indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der med bistand fra Kammeradvokaten har vurderet, at de topembedsmænd, der tidligere har fået advarsel eller irettesættelse for deres rolle i mink-forløbet, nu skal have deres advarsler eller irettesættelser annulleret.

“Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har med bistand fra Kammeradvokaten vurderet, at grundlaget for Minkkommissionens kritik af de to medarbejdere i justitsministeriet er bortfaldet. Det er en vurdering, der er baseret på forhørsledelsens beretning i sagen mod rigspolitichefen, og jeg har fulgt den faglige indstilling,” siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) til Politiken og tilføjer:

Jeg har modtaget en indstilling, og den har jeg fulgt

“Jeg har modtaget en indstilling, og den har jeg fulgt.” 

Hummelgaard tilbagekaldte i sidste uge en irettesættelse til sin departementschef Johan Legarth. Samtidig tilbagekaldte han også den advarsel, han samtidig gav til afdelingschef Anne-Mette Lyhne for sin rolle i mink-forløbet.

På samme måde tilbagekaldte statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge en advarsel til departementschef Barbara Bertelsen.

Minister: På eget initiativ

Annulleringerne sker, som justitsministeren nævner, på baggrund af, at en forhørsledelse med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam i spidsen frifandt rigspolitichef Thorkild Fogde for tjenesteforsømmelser.

Minkkommissionen fandt, at pressemødet 4. november 2020, hvor statsminister Mette Frederiksen oplyste, at det desværre var nødvendigt at aflive samtlige mink i Danmark af hensyn til folkesundheden, havde karakter af en instruks.

Det var på den baggrund en række embedsmænd fik advarsler eller irettesættelser.

pressemødet alene havde karakter af en overordnet information af offentligheden

Men Thomas Rørdam og hans medforhørsledere fandt derimod, at pressemødet alene havde karakter af en overordnet information af offentligheden. Af samme grund fandt de ikke grundlag for at tildele Thorkild Fogde sanktioner for tjenesteforsømmelser.

Hummelgaard oplyser over for Politiken, at Medarbejder- og Kompetencestyrelsen på eget initiativ genoptog sagerne, fordi styrelsen vurderede, at der ikke længere var grundlag for de afgivne advarsler og irettesættelser.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg tror efterhånden at vi i Danmark lider af den vrangforestilling, at det er journalister og medier der er eksperterne, og som vi alle skal rette os efter.
Fakta er, at journalister ikke er særligt godt uddannede, men kører efter devisen, at den der råber højst, har ret.
Når de virkelige eksperter (en højesterets og 2 landsretsdommere) har udtalt sig, er det vel kun dumme der skal være Rasmus-modsat.

Om mettes regering kan man vist godt sige : frækhed belønnes.

Annonce