Er der mon et arbejdsmarked for danskere også?

Vi er mange danskere, som står klar til at arbejde. Vi er her allerede, så ring nu til os! Men vi kræver selvfølgelig danske løn og arbejdsforhold.
Regeringen ønsker nu at åbne for mere ”højt specialiseret” arbejdskraft fra ikke EU-lande ved at udvide Positivlisten, der dækker over de erhverv, arbejdsgivere må ansætte ikke EU-borgere til.

Men er det nu også tilfældet?

Argumentet for udvidelsen af positivlisten er, at der ikke er hænder nok. Men er det nu også tilfældet?

Vande græsplænen under skybrud

For når vi kigger på aktuelle arbejdsløshedstal, så svarer det lidt til at vande græsplænen under et skybrud, fordi der måske er tørke i morgen.

I dagens Danmark har vi omkring 18.000 unge mennesker, der forsøger at tage en faglært uddannelse, men mangler en lære/elevplads. Mange af dem søger i vildskab og mange er også villige til at flytte langt og skifte branche for at ende med et svendebrev i hånden.

I dagens Danmark har vi omkring 18.000 unge mennesker, der forsøger at tage en faglært uddannelse, men mangler en lære/elevplads

Det er aldrig rart at være uden lære/elevplads og slet ikke i en krisetid, vi foreslår, at arbejdsgiverne starter med at investere i fremtiden ved at udlære nogle elever/lærlinge, før de hiver arbejdskraft ind over EU-grænserne.

Senest har Corona også gjort sit indtog i Danmark. Det har kostet en del danskere jobbet, op over 45.000 er blevet ledige her i corona tiden, og derudover er der helt sikkert et mørketal, som først viser sig ved opsigelsesvarslernes ophør.

45.000 nyledige føjet til arbejdsudbudet 

Diverse hjælpepakker og virussens udvikling har gjort, at ledigheden jævnes en smule ud, men det stiger stadig – senest har SAS meldt ud, at de fyrer 1.700 ansatte i Danmark. Det er også en sjat. Hvor længe de ledige forbliver ledige ved ingen endnu.

Mange lønmodtagere i særligt hotel- og servicefag har lige nu ingen mulighed for at vide, om deres arbejde nogensinde bliver som det var før, eller om de nogensinde kommer tilbage til samme job som før corona.

Danske arbejdsgivere har mange millioner arbejdsløse europæere lige rundt om hjørnet

Det er ikke kun her i Danmark, arbejdsgiverne kunne finde ledig arbejdskraft. Kigger vi ud i Europa, er der også her et stort ledigt arbejdsudbud, og det er kun blevet større på grund af corona. Eksempelvis er Spanien hårdt ramt med 300.000 nye ledige på grund af Corona, og økonomerne fortæller, at Corona kan resultere i mange millioner arbejdsløse europæere - helt op over 25 millioner.

Så danske arbejdsgivere har altså 45.000 nye ledige danskere i forhaven og mange millioner arbejdsløse europæere lige rundt om hjørnet.

Det virker suspekt 

Virker det så ikke lidt suspekt, at de vil helt udenfor EU for at hente arbejdskraft? Det virker i hvert fald lidt suspekt, når man kigger på tidligere tilfælde med arbejdskraft uden for EU's grænser.

Kurt Beier-sagen

I efteråret 2018 kunne 3F rapportere om et dansk transportfirma havde hentet filippinske chauføre til Danmark. Firmaet havde de filippinske chauffører til at bo under kummerlige forhold og køre for en timeløn på helt ned til 15 kr. i timen.

Firmaet havde de filippinske chauffører til at bo under kummerlige forhold og køre for en timeløn på helt ned til 15 kr

De filippinske chauffører var lovet gode danske forhold, værelse, bad, en blød seng samt en ordentlig løn for deres arbejde. I stedet blev det til en slumlejer i Padborg, hvor op til 150 mand skulle deles om 4 toiletter, og deres eneste kontakt til omverdenen var firmatelefonen, som selvfølgelig blev lukket ned, det sekund sagen ramte pressen.

Kinesiske kokke 

Kun 1 år efter Kurt Beier-sagen kunne Fagbladet 3F rapportere om hundredvis af kinesiske kokke, som arbejdede op til 80 timer om ugen for helt ned til 20 kr. i timen - langt fra de over 35.000 kr., som beløbsordningen skulle sikre dem.

Huashan var stavnsbundet

Fagbladet 3F fortalte Huashan Hongs historie om, hvordan arbejdsgiveren hele tiden holdt ham hen med, at ansøgningen var sendt og arbejdstilladelsen var på vej, og det var også kun midlertidigt, at han skulle sove i baglokalet. Denne midlertidige ordning stod på i over et halvt år. Huashan var stavnsbundet, og hele familiens opsparing var brugt på, at han kunne rejse til Danmark for at arbejde.

Øget udenlandsk arbejdskraft vækker mistanke

Der er desværre mange flere tilfælde, hvor vi ser, at danske arbejdsgivere udnytter arbejdskraft, som kommer uden for EU's grænser. Derfor bliver man en smule mistænksom, når de snakker om at hente endnu mere arbejdskraft til Danmark. Nyt forslag: Både fordi vi er så mange arbejdsløse i Danmark og Europa, men også fordi vi gang på gang er vidne til sager om de forfærdelige og kummerlige forhold, den udenlandske arbejdskraft hentes til Danmark for.

Som minimum afsætte en god pulje penge til både politi, skat og arbejdstilsynet, så vi har bare en lille chance for at fange banditterne

Vi som arbejdere bliver utrygge, for der er ingen andre end vores fagforening, der reelt sikrer, at vi ikke skal udsættes for unfair konkurrence. Vi kan se lovbrud og skattesnyd i sådan et niveau, at vi ikke længere kan stole på, at staten reelt håndhæver allerede gældende lov. Vi kan slet ikke stole på, at arbejdsgiverne reelt har vores ikke-europæiske kollegaers bedste interesse. Specielt når vi kigger på, hvordan de allerede behandler både EU og ikke EU-arbejdskraft de allerede har.

Vælger man alligevel at bukke under og vande plænen her i skybruddet, så skal man som absolut minimum afsætte en god pulje penge til både politi, skat og arbejdstilsynet, så vi har bare en lille chance for at fange banditterne. Ender vi med bare at åbne op uden at holde bedre fast i tøjlerne, end man gør nu - ja, så har den danske arbejder ikke en jordisk chance.

Vi er mange danskere, som står klar til at arbejde

Vi er mange danskere, som står klar til at arbejde. Vi er her allerede, så ring nu til os! Men det er klart - vi kræver selvfølgelig danske løn og arbejdsforhold. Er det måske der skoen trykker kære arbejdsgivere?

Morten Ryom er betonarbejder og Christoffer Rüszer er tømrer. Begge Corona ledige.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Betonarbejder, formand for 3F ungdom og socialdemokratisk folketingskandidat i Nordjylland.

Tømrer og medlem af 3F Ungdoms bestyrelse


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Thomas Avid Fup Nielsen

Du kan tilføje dette til den lange liste af årager til ikke at betale en krone i skat.
Det er survival, og der er ingen regler.

Annonce