Annonce

Plejehjem blev sat bagerst i køen til værnemidler

I første fase af epidemien prioriterede Lægemiddelstyrelsen værnemidler til sygehuse benhårdt - mens kommunernes fik deres ordrer annulleret.
Hjemmeplejen og plejehjemmet står bagerst i køen, når der uddeles værnemidler mod corona-smitte.

På grund af mangel på værnemidler som mundbind, visirer og kitler, valgte Lægemiddelstyrelsen, at kommunerne skulle stå sidst i køen til at få leveret.

Leverandørerne fik besked på, at regionerne - og dermed sygehusene - skulle prioriteres først. Mens kommuner oplevede at få deres ordrer på værnemidler annulleret fra den ene dag til den anden.

Det viser en aktindsigt, som DR har fået i dokumenter fra Kommunernes Landsforening (KL) og Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI).  


FOA: “Stærkt bekymrende”

Hos fagforbundet FOA, der blandt andet organiserer landets mange sosu’er, finder man det stærkt bekymrende, at sikkerheden for de ansatte i kommunerne på den måde blev nedprioriteret.

“Det giver utryghed hos FOA’s medlemmer i frontlinjen,” skriver Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben K. Hollmann på Twitter.

placeholder

Jeg synes, man fra sundhedsmyndighederne har haft et blindt øje

Ifølge ham er det netop smitte blandt sårbare ældre, som kan give pres på sygehuse og respiratorer.

“Jeg synes, man fra sundhedsmyndighederne har haft et blindt øje i forhold til den sundhedsindsats, der ydes i kommunerne,” siger Torben Hollmann til DR.

Styrelse: Nødvendig prioritering 

Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, bekræfter over for DR, at kommunernes blev sat bagerst til fordel for regionerne. Han fastholder dog, at det var nødvendig at prioritere værnemidler til de ansatte, som arbejder med de sygeste patienter, dem som er indlagt med COVID-19.

I en periode tidligt i forløbet havde vi virkelig mangel på værnemidler

Annuleringerne af ordrene satte dog nogle kommunerne i en dobbelt kattepine. For i forvejen havde mange kommuner ikke tilstrækkelig værnemidler på lager som en del af deres beredskab i tilfælde af en pandemi. Det skrev DR søndag.

“Det betød jo i virkeligheden, at kommunerne kom ud at svinge. I en periode tidligt i forløbet havde vi virkelig mangel på værnemidler, og hvis kommunerne i forvejen ikke havde ret meget, så blev det dobbelt besværligt,” siger Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, til DR.

Omfordeling fejlede

Selvom sygehusene dermed blev prioriteret højere end plejehjemmene, så var det planen, at regionerne skulle videregive værnemidlerne til kommunerne. Hvis den omfordeling ikke fungerede, kunne kommunerne som en sidste nødløsning bede Lægemiddelstyrelsen om hjælp til at få fat i værnemidler.

Hver anden kommune har i nedlukningens første to uger, været nødsaget til at bruge nødløsningen i mangel på værnemidler. 48 kommuner har, ifølge DRs aktindsigt, søgt Lægemiddelstyrelsens hjælp til at få fat i hjælpemidlerne.

Ifølge ham har ingen kommuner direkte har manglet værnemidler

Selvom omfordelingen af værnemidler har haft en svær start, så bakker direktør for Kommunernes Landsforening, Christian Harsløf, op om Lægemiddelstyrelsens prioritering.

Ifølge ham har ingen kommuner direkte har manglet værnemidler, selvom lagerne nogen steder har været meget små.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Forhåbentlig har de udsatte ÆLDRE ikke opdaget hvordan de bliver behandlet af samfundet. Nemlig modbydeligt.
Man skal ikke anvende ordet "PLEJEHJEM" for DET har intet med hverken PLEJE eller OMSORG at gøre.Det er regulær
"opbevaring" og "VENTEN". Intet andet. Fuldkommen uacceptabelt at ældre ikke VÆRNES mod CORONA af plejepersonalet. At der IKKE forefindes værnemidler til personalet. Er det er bevidst udtænkt STRATEGI blot for at nedbringe den "ældrebyrde" man har talt om i årevis. Hvordan kan man kalde Danmark for et VELFÆRDSLAND når man er så LIGEGLAD med vore ældre ??? Hjemmeplejen benytter heller ikke værnemidler.Til orientering.

ALLE i sundhedsvæsnets regi, skulle der SELVFØLGELIG være VÆRNEMIDLER til fra STARTEN. Og det samme skulle have gjort sig gældende for alle PLEJEHJEM og i HJEMMEPLEJEN. Naturligvis og mere naturligvis SKAL ALLE ÆLDRE DA VÆRNES, AKKURAT SOM ALLE ØVRIGE PERSONER . Hvis man ikke mener DET er vi IKKE nået længere end til "Holocaust".
FORFÆRDELIGT menneskesyn når og hvor et eneste menneske bliver nedprioriteret.

De absolut VÆRSTE kommentarer der er "oppe i tiden" er " Men,de gamle de dør jo alligevel"...
Målløs og forskrækket kan man blive, over så afskyelige grusomme kommentarer, der kan lyde derude i samfundet.HVEM ER MENNESKER DER KAN TÆNKE SÅDAN ?