Efter voldsom video af overfald: Er ansatte beskyttet nok mod vold og trusler?

Videoen, hvor en københavnsk rengøringsmedarbejder blev overfaldet, gik viralt, men overfald på folk på arbejde er langt fra et enestående tilfælde.
Foto: Søren Hytting/Metroselskabet
Metro-medarbejder blev udsat for verbalt overfald, 2023
En rengøringsmedarbejder i den københavnske metro blev natten til torsdag verbalt overfaldet.

en video af episoden, der er blevet heftigt delt på sociale medier, kan man se en rengøringsmand vaske gulv, da en mand pludselig siger "sorte svin" og sparker til hans gulvspand.

Gerningsmanden, en 25-årig mand fra Amager, har nu meldt sig til B.T. hvor han undskylder episoden, som han forklarer er sket i fuldskab, efter han havde drukket to flasker vodka.

Lørdag blev manden anholdt og sigtet for overfald og vold, som politiet mener han har begået 10 minutter før episoden.

Manden er nu varetægtsfængslet frem til 10. maj, hvilket begrundes med, at han så sent som i november fik en dom for vold.

Folk i uniform udsættes for trusler

Men rengøringspersonale, er ikke de eneste i synlig uniform, som oplever at blive overfuset, når de er på arbejde.

"Med en lige så synlig uniform som rengøringspersonalet, er det også noget, jeg og mine kollegaer oplever alt for tit," skriver Rasmus Hjort, der er faglig aktiv og organiserer de cykelbude, som kører for JustEat, på Twitter.

Det samme er tilfældet for folk, som arbejder i butik:

Sidste år viste en undersøgelse fra fagforeningen HK Handel, at syv ud af ti medlemmer har oplevet at blive talt grimt eller nedsættende til af kunderne.

Det fik HK Handel formand Mette Høgh til at foreslå, at man sidestiller butiksansatte med trusler mod embedsmand i funktion.

“Vi foreslår, at hvis man truer en butiksansat, skal strafferammen sidestilles med, at man truer en tjenestemand i funktion,” sagde Mette Høgh.

Strafferammen for at true eller udøve vold mod tjenestemænd i funktion er otte års fængsel.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Straffen for vold og trusler er alt for lav i Danmark - ligemeget hvem, der bliver overfaldet.

Egoismen har overtaget overalt i samfundet. Vi buschauffører bliver ofte betragtet som samfundsslaver der skal parere ordre fra folk der har "betalt" for servicen. Det barokke er at det er samarbejdet der gør samfundet rigere IKKE egoistiske lykkeriddere. Lad os få den gamle solidaritet tilbage, så vi kan udvikle samfundet og miljøet til at blive en bedre verden.

Hvad mener du med den gode gamle solidaritet? Under stavnsbåndet var der vist ikke meget solidaritet mellem godsejerne og stavnsbønderne og senere, helt op til vor tid, var der ikke meget solidaritet mellem "herrefolket" og tydende. Jeg tror heller ikke der er megen solidaritet mellem dem som bor i store villaer nord for København og dem som bor i lejligheder syd for København og jeg tror næppe heller at direktør Jensens datter har megen solidaritet over for den jævnaldrende renovationsarbejder Hansen.

Annonce