Annonce

Skeletterne vælter ud af skabet hos Danske Bank

Det er for mig ufattelig, at direktion og bestyrelse i Danske Bank siger tak til Danmark, ved at bryde lovgivning, understøtte kriminelle og terrorister
Efterhånden som flere og flere læk af informationer omkring Danske Banks ulovligheder når offentligheden, vokser sagen i et omfang af efterhånden ufattelige dimensioner.

Svært at tro på Danske Bank
I starten blev sagen fra Bankens ledelse gjort næsten ubetydelig. Det var bare noget der foregik uden viden i Bankens hovedsæde, alene foregik i Estland.

Flere har udtrykt, ay det kun kunne fungerer på den måde hvis det var sat i system

Efterhånden er omfanget af hvidvaskning blevet så stort et milliardbeløb, at flere har udtrykt det synspunkt, at det kun kunne fungerer på den måde hvis det var sat i system. I den rapport Danske Bank sender på gaden på onsdag, har det forlydt, at transaktioner på 960 milliarder er gennemgået.

Hvor meget af den sum, der har været involveret i hvidvaskning må vi se på onsdag, hvis man ellers kan fæste tillid til denne undersøgelse banken selv har sat i gang.

Det er svært at tro på Danske Bank, når banken ikke før har fortalt sandheden. Det er svært, at have tillid til den bank, der i den grad har brudt 'Lov om Hvidvaskning, som blev indført i 2011.

Herudover er det kommet frem, at Danske Banks chef Thomas Borgen, da han var chef for Bankens afdeling i Estland i 2013 fik besked om en række uregelmæssigheder og en mistænkelig høj indtjening, som han jo heller ikke reagerede på.

Hvidvask-skandale som tak for statslig redning
Flere andre, lige fra finanstilsynet i Estland, der faktisk bad dem om at stoppe med ulovlighederne, men også Deutsche Bank og den amerikanske bank J.P Morgan har også gjort ledelsen i Danske Bank opmærksom på formodninger om hvidvask. De to nævnte banker stoppede samarbejdet med Danske Bank, angiveligt fordi de ikke var trygge ved ’kunderne’!!

Det er for mig ufattelig, at direktion og bestyrelse siger tak til Danmark, ved at bryde lovgivning

Nu er det så ikke første gang, der er store problemer med Danske Bank. I forbindelse med Finanskrisen fik banken tilført 26 milliarder ud af de 100 milliarder, der var i bankpakke II i 2009, og i realiteten holdte Nationalbanken hånden under Danske Bank, med et økonomisk nødberedskab, så staten til en hver tid kunne gå ind og dække op bag banken, for at forhindre en dårlig kreditvurdering af banken.

Det er for mig ufattelig, at direktion og bestyrelse siger tak til Danmark, ved at bryde lovgivning, understøtte kriminelle, terrorister, og andre banditter, der har behov for at sende store pengebeløb gennem en af de største hvidvaskningsmaskiner, der måske har eksisteret.

Usund kultur og usund lønstruktur
Vi får nok ingen svar på, hvordan dette kunne foregå, så længe og så massivt. Men jeg kan jo ikke lade være med at tænke på, om kulturen og lønstrukturen i banken har haft en finger med i spillet.

Vi får nok ingen svar på, hvordan dette kunne foregå, så længe

Banken har et resultatafhængig lønsystem og et program for bankens direktion. Det har man indført for at skabe fælles værdimål for aktionærer og direktion – jo mere aktionærerne tjener, jo mere løn til direktionen.

Bankens administrerende direktør Thomas F. Borgen havde i 2016 angivelig en løn på 18 millioner kroner, plus 20 procent i pension.

En del af lønnen er gennem årene givet som vederlag i aktier, og han havde for 4,4 millioner kroner aktier i Danske Bank i 2016.

Bestyrelsesformanden Ole Andersen får for formandsjobbet cirka 1.2 millioner om året, og havde i 2015 for 4 millioner kroner aktier i Dansk Bank og de er steget med cirka 30 procent siden.

Banken har et resultatafhængig lønsystem og et program for bankens direktion

Personlig finder jeg det er kritisabel at direktion og bestyrelsesformand er så lønmæssig og interessemæssig forbundet med virksomhedens aktiekurs og indtjeningsniveau.

Det efterlader mig med tanken om, man måske har set stort på lovgivning om hvidvask, for jo mere banken omsætter og tjener, jo større gevinst til direktør og formand.

Vi har brug for beskyttelse mod bankernes grådighed
Hvad der er op og ned er naturligvis ikke til at vide. Jeg skal dog hilse at sige, at det ikke er svært at forstå lovgivning omkring hvidvask, hvis man altså vil.

Jeg undre mig også voldsomt over hvorfor sagen ikke er fanget op af bankens interne revision. Og jeg undrer mig naturligvis endnu mere over at bankens eksterne revisionsselskab ikke har taget affære. Til sidst fatter jeg egentlig heller ikke hvor Finanstilsynet i Danmark har været i den sag.

Denne sag viser med al tydelighed, at det er nødvendig at få styrket lovgivning om Bankerne og deres virksomhed, samt de kontrolinstanser vi har, men som ikke fungerer godt nok.

Vi bliver nødt til at beskytte os og vort land imod den griske del af finanssektoren

Bonusprogrammer for direktion skal afskaffes. Aktionærerne, ansatte og enkeltpersoner skal kunne stille direkte personligt til ansvar for sådanne økonomiske forbrydelser. Gevinster ved ulovlige aktiviteter skal tilbagebetales og fængselsstraffe skal udmåles.

Vi bliver nødt til at beskytte os og vort land imod den griske del af finanssektoren. En sektor der i ren og skær grådighed hverken kan regulere sig selv, overholde lovgivning eller navigere i det samfund, de selv er en del af.

Var der for mange banditter i habitter i Danske Bank? Hvad tænker du?

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Tidligere forbundsformand for 3F og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederikssund Kommune for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hørte jeg sandt på P1, at der ikke er nogen straf i dag for en uansvarlig hvidvasker bankdirektør? Ja men så er politikerne da selv ansvarlige for DB skandalen i Tallin, vil jeg hævde! "Banditter i habitter" er snart en gammel betegnelse, opfundet af H Sass Larsen, tror jeg, i 2009. Kan nogen forklare mig, at der ikke er straframme der matcher denne forbrydelse i oven omtalte hvidvask lov?

Annonce