Operation genopretning af Forsvaret: 38 milliarder. Plus X antal milliarder til indkøb af nye våben

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) afslører torsdag regningen for at genoprette det nedslidte danske militær.
Foto: Forsvaret
F-16 fly i hangar
Fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), afslører torsdag, hvad det koster at genoprette det nedslidte danske militær: 38 milliarder kroner.

Cirka 27 milliarder kroner koster det, at “håndtere ophobede udfordringer over flere forligsperioder" på materiel, bygninger, IT og personel.

Det koster yderligere ca. 11 milliarder kroner i investeringer på personel- og materielområdet, fordi den sikkerhedspolitiske og økonomiske udvikling globalt har betydet, at det kræver flere ressourcer at drive det nuværende forsvar.

Oveni kommer en endnu ukendt milliardregning til indkøb af nye våben

De tilsammen 38 milliarder kroner er alene prisen for genopretning af det danske forsvar. Oveni kommer en endnu ukendt milliardregning til indkøb af nye våben. En regning, som vil blive fastlagt i forbindelse med det kommende forsvarsforlig.

“Plus X”

“27 plus 11 plus X bliver den samlede økonomi for, hvordan Forsvaret skal se ud,” bekræfter den fungerende forsvarsminister på et pressemøde.

Troels Lund Poulsen understreger, at det er en stor opgave at genopbygge “Forsvarets fundament”:

”Den sikkerhedspolitiske situation har gennem mange år slidt på Forsvaret. Vi må samtidig erkende, at vi politikere gennem flere forligsperioder har truffet beslutninger på antagelser, som har vist sig ikke at holde. Det betyder, at vi nu står med en stor opgave med at genoprette Forsvarets fundament, før vi bygger ovenpå i det kommende forlig,” siger den fungerende forsvarsminister.

Det er et kollektivt svigt, der har bragt os i den situation, vi er i nu

"Det er et kollektivt svigt, der har bragt os i den situation, vi er i nu," erkender Troels Lund Poulsen på pressemødet, hvor han også påtager sig sin del af ansvaret. For straks efter at dele det med skiftende forligskredse, skiftende forsvarsministre, skiftende departementschefer og skiftende forsvarschefer.

Ophobede og uforudsete udgifter

Afdækningen af Forsvarets økonomi bygger videre på det kasseeftersyn, som tidligere forsvarsminister Morten Bødskov (S) iværksatte og viser, at der er en række ophobede og uforudsete udfordringer, som relaterer sig til beslutninger truffet over de sidste 10 år, og som betyder, at Forsvarets fundament skal genoprettes.

Tilbage i januar rettede Rigsrevisionen - og de politisk valgte statsrevisorer - en sønderlemmende kritik mod Forsvarets forligs- og økonomistyring.

SVM-regeringen vil desuden nedsætte et ekspertudvalg

Forsvarsministeriet arbejder derfor på en ny model for en styrket forligs- og økonomistyring. SVM-regeringen vil desuden nedsætte et ekspertudvalg, der har til formål at understøtte et veldrevet forsvar i den kommende 10-årige forligsperiode:

”Som statsrevisor var jeg selv med til at iværksætte undersøgelsen af Forsvarets økonomistyring af forligsmidler. Nu står jeg som minister også med opgaven at styrke Forsvarsministeriets forligs- og økonomistyring i lyset af Rigsrevisionens kritik. Det er en opgave, som jeg tager meget alvorligt. Det er helt afgørende, at vi får skabt gennemsigtighed og styrket økonomistyring,” siger Troels Lund Poulsen.

Ekspertudvalget skal nedsættes snarest muligt efter indgåelse af det kommende forsvarsforlig og skal frem mod medio 2025 levere løbende anbefalinger.

Ekspertudvalget arbejder i tre spor

Ekspertudvalgets arbejde organiseres i tre hovedspor:

  1. Skal komme med anbefalinger til, hvordan der kan sikres en stærkere tværgående styring samt mere transparent økonomisk styring.

  2. Skal belyse fordele og ulemper ved forskellige mulige modeller for den fremadrettede organisering og ledelsesstruktur i Forsvarsministeriets koncern.

  3. Skal komme med anbefalinger til, hvordan der kan skabes muligheder for omprioriteringer og effektiviseringer i forligsperioden.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

KRIGSRUSEN ØDELÆGGER VORES VELFÆRD !!!

BARE SE PÅ VORES SYGEHUSE.

OG ANDRE DELE AF VORES VELFÆRD.

METTES KRIGSRUS SKAL GØRE FOLK BANGE.
OG PÅ DENNE MÅDE SMADRE VORES VELFÆRD.

EN SIKKER VINDER ER DØDENS KØBMÆND.

38 milliarder!!! Det er vanvid.
Danmark er ikke truet. Politikerne er gået fuldstændigt i selvsving, forført som de er af amerikansk manipulation. Vi er en vasalstat.

Måske er det tid til lige at trække vejret, og tænke lidt rationelt.
Jeg er ret ligeglad med om Mette F. gerne vil være chef i Nato, og derfor er villig til at ofre vores velfærd de næste mange år, for at gøre sine hoser grønne hos USA m.fl.
Uanset hvordan det går i Ukraine, så går der mange år før Rusland er klar til en ny krig, og hvis det bliver mod Nato, er Natos samlede styrke allerede i dag stor nok til at vi kan klare os.
Så klap lige hesten !

Fuldstændig vanvittig. Og så skal forsvaret oven i købet have til ført mindst 18 milliarder kr. årligt, så forsvarsbudgettet ryger fra 22 milliarder kr. årligt til 40 milliarder, 2% af BNP. Som en start. Det ryger sikkert op på 60 milliarder kr., altså 3% af BNP. Hvis det da stopper her.

Der bør indføres en forsvars bruttoskat til at finansiere gildet for at sikre de rige og de velhavende kommer til at betale deres del. Ellers slipper de bare udenom med skattelettelser og fradrag, som kun de bedre tjenende har adgang til.

Men jeg tænker, desværre, det bliver nedskæringer i bunden af samfundet, som kommer til at bære byrden. Ligesom de kommer til at holde for ved sundhedsvæsenet ved at det privatiseres i stigende grad. Og omkring den grønne omstilling, hvor der indføres CO2 afgifter, afgifter på kød, benzin og meget andet. Bunden betaler. Det er også dem, som kommer til at arbejde til de bliver 74 år fremadrettet.

I 20 år har Venstre med Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen bevist og målrettet kørt Danmark i total smadder.

Mine damer og Herre, Det-Blå-Svindlerhold.

"Mine Damer og Herre" Jeppe Lindholm hvem er den 'Herre'???

Jeppe Lindholm - tag dig nu sammen - du bor ikke i Danmark - du er ikke dansk statsborger - hvad du mener om Danmark er fuldstændig ligegyldigt!

Find på noget fornuftigt at tage dig til i NZ. Kan du klare den lille opgave?

Kurt, manden har jo en pointe.
Måske du skulle prøve at skubbe til pickup’en så den kører ind i en anden rille….
Bare et forslag….

Julle - hvad rager det os hvad JL mener, al den stund at han i utilfredshed med vores samfund, har afskrevet sig sit danske statsborgerskab og heller ikke bor i Danmark mere?

Annonce