Lejere vender Dansk Folkeparti ryggen

Dansk Folkeparti taber knap halvdelen af deres vælgere – primært til S og SF – i en ny måling foretaget blandt almene lejere i Region Sjælland.
Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti er fortsat de mest foretrukne partier, når vælgere bosat i almene boliger på Sjælland inden længe skal stemme til folketingsvalget. Det skriver Altinget.

Det viser en vælgerundersøgelse, som Boligselskabet Sjælland har foretaget blandt sine beboere.

I undersøgelsen står Socialdemokratiet til 38 procent af stemmerne, Enhedslisten til 15 procent af stemmerne og Dansk Folkeparti til 13 procent, når man regner tvivlerne fra.

For Dansk Folkeparti er der tale om tæt på en halvering i forhold til en tilsvarende måling for fire år siden, hvor partiet stod til 23 procent af stemmerne.

I den anden ende finder man Liberal Alliance, der står til bare en procent af stemmerne blandt de sjællandske lejere. Dermed er partiet mindre end både Nye Borgerlige og de konservative.

Se hele målingen her.

S: Økonomisk venstredrejning og stram udlændingepolitik virker

Både SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti var med i den politiske aftale om parallelsamfund, der blev indgået i maj 2018, mens Enhedslisten og Alternativet var uden for.

Socialdemokratiets ordfører, Kaare Dybvad, ser derfor målingen som en blåstempling af ghettoaftalen

"Det er betryggende at se, at folk kan gennemskue nogle af de skræmmebilleder fra Enhedslisten og Alternativet om, at det hele ville falde sammen. Det tyder ikke på, at deres modstand mod ghettopakken har givet dem vælgere i almene boliger," siger han til altinget.dk, hvor han peger på partiets venstredrejning på fordelingspolitikken, kombineret med stram udlændingepolitik, som det som tiltrækker vælgere i den almene boligsektor.

DF klandrer indvandrere

Hos Dansk Folkeparti forklarer man en del af tilbagegangen med, at beboersammensætningen kan have ændret sig. Der er simpelthen kommet flere flygtninge og indvandrere i de almene boligområder og de stemmer ikke på Dansk Folkeparti, lyder forklaringen.

"Vi kan se inden for de sidste fem år, at antallet af beboere, der er anvist af kommunen, er steget. Det er jo i høj grad migranter og flygtninge, som kom til, som kommunerne har behov for at anvise. Det kan være en del af forklaringen," siger boligordfører Merete Dea Larsen (DF), men anerkender, at det ikke kan forklare hele tilbagegangen.

Den forklaring tvivler Boligselskabet Sjællands direktør, Bo Jørgensen, dog på. Han mener ikke at beboersammensætningen har ændret sig i så høj en grad, at det kan påvirke resultaterne af målingen.

Politikerne er fraværende i de almene boligområder

I den politiske debat bliver almene boliger ofte en del af en debat om problemer i samfundet, blandt andet med ghettoer og parallelsamfund. Den præmis tager vælgerne i meget stor udstrækning afstand fra.

72 % mener at politikerne omtaler almene boliger unødvendigt negativt. Og kun hver femte kan genkende den virkelighed i almene boligområder, som politikerne taler om.

Og det undrer ikke Jonas Bjørn Whitehorn, der er pressekonsulent i Boligselskabet Sjælland.

"Tallene viser, at hele diskussionen om ghettoer og parallelsamfund, går helt henover hovedet på beboerne i den almene sektor, hvor det jo i virkeligheden er de færreste, 4-5 procent, der bor i et udsat boligområde eller oplever parallelsamfund i hverdagen," siger han til Netavisen Pio.

Hele 83 % vurderer desuden, at politikerne ikke har et godt kendskab til almene boligområder. Det kan hænge sammen med, at det kun er meget få folketingspolitikere, der selv bor alment.

Stort potentiale blandt tvivlere

Hos Boligselskabet Sjælland mener man, at politikerne burde lægge sig i selen for at komme mere ud i de almene boligområder og møde beboerne.

"Politikerne kommer slet ikke nok ud i de almene boligområder, heller ikke når der er valgkamp. Vi forsøger selv med at arrangere debatmøder og den slags, men når man ser ud over landet, så er det klart vores oplevelse, at politikerne hellere vil være andre steder end i de almene boligområder. Og det er på trods af, at det er her at man finder rigtigt mange tvivlere og stemmeprocenten er lav, så der er gode mulighed for at flytte nogle steder. Men det kræver jo, at de er tilstede,” siger Jonas Bjørn Whitehorn til Netavisen Pio.

Det er Boligselskabet Sjælland, der har lavet undersøgelsen blandt beboerne i boligselskabets almene boliger i perioden 25. – 31. januar 2019. I alt deltog 861 respondenter i undersøgelsen. Det giver en statistisk usikkerhed på op til +/- 3,2%.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

LEJERE står svagt. "Betal ved kasse et" hvis du vil bo.Sæt nye køkkener,badeværelser,hårde hvidevarer,m.m op når dem der er ikke kan mere. Men,du betaler selv... ...LEJELOVEN er ikke meget værd,eller så kryptisk nedfældet,så den kan vendes og drejes, udfra hvordan vinden blæser.Den tilgodeser i høj grad UDLEJERS interesser.Så størsteparten af al vedligeholdelse, i sidste ende fint
og nemt kan tørres af på lejeren. Afgjort kommer man aldrig udenom, der er FORSKEL på om man er UDLEJER eller LEJER. UDLEJER ejer. LEJER lejer.Det er vigtigt, når man snakker ansvar for hvem størrer vedligeholdelsespligter vedrører. Skal en ny lejer f.e.x betale for tidligere lejeres slid på en bolig ? Og hvad går indskud reelt set til ? Tusinde spørgsmål kan melde sig på området.Hvad med en bolig der f.e.x ikke har set skyggen af vedligehold i 42 år ? Når ny lejer står parat til indflytning,er det så retfærdigt at denne må til pungen,og punge ud,hvis det gamle møre spånplade nikotingule køkken skal ud,og erstattes af et nyt ???? Nej overhovedet ikke. Men,det kan meget nemt være FAKTA.

Husk det nu...."Vend alle ryggen der ikke tager hånd om lavtlønnede,og øvrige svage grupper.
Åben øjnene og ørene. SE og HØR hvad der sker.Hvad der siges og gøres.Gennemskue hvad der sker på den store "TEATERSCENE" som Christiansborg er. En stor langtrukken teaterforestilling, hvor det eneste "maskaraden" går ud på, er at forføre nogen til at stemme på den, der kan råbe højest.Uden reelt at sige noget. Der er ikke tal på de store ord der vælter ud." Den kloge narrer den mindre kloge",gang på gang,og løber stærkt fra alle de dyre store ord,såsnart "taburetten " er sikret.

Annonce