Kommentatorer om Ellemanns tilbagekomst: Det bliver alt andet end nemt

”Der er stadig en diskussion om, om han er den rigtige mand til at stå i spidsen for Venstre,” understreger Venstre-kenderen Jarl Cordua
Foto: Jacob Kjerumgaard/Venstre (Flickr)
Jakob Ellemann-Jensen (V), forsvarsminister, vicestatsminister
De politiske kommentatorer er enige om, at Ellemann står foran alt andet end nemme opgaver, når han vender tilbage til Christiansborg og Slotsholmen.

Jakob Ellemann-Jensen meddelte torsdag morgen, at han 1. august genindtræder i SVM-regeringen som forsvarsminister og vicestatsminister og genoptager hvervet som formand for Venstre.

Politisk kommentator, kendt fra TV 2 New-programmet Besserwisserne, Venstre-kenderen Jarl Cordua, hæfter sig ved, at Ellemann står over for akkurat de samme besværlige opgaver, som da han 6. februar gik på sygeorlov på grund af udtalt stress:

Han skal stadig forklare, hvorfor Venstre gik i regering

“Opgaven for Ellemann har ikke ændret sig, siden han forlod dansk politik for tre måneder siden. Han skal stadig forklare, hvorfor Venstre gik i regering. Venstre står fortsat med meget dårlige meningsmålinger. Der er stadig en diskussion om, om han er den rigtige mand til at stå i spidsen for Venstre,” siger Cordua til Netavisen Pio.

“Hvor robust er han?”

Offentligheden og kommentariatet vil, vurderer Cordua, kredse om, hvor robust Ellemann er:

“Nu må spekulationerne om, om Jakob Ellemann kommer tilbage forstumme. Man kan næsten mærke, hvor lettede man er i Venstre over Ellemann-meldingen. Nu vil spørgsmålene i stedet kredse om, hvor robust han er. Det må tiden så vise.”

På positivsiden kan Ellemann, mener Cordua, notere sig, at to mand lige under ham - Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose - har vist sig meget loyale over for Ellemann:

De har ikke på noget tidspunkt grebet efter magten

“De har ikke på noget tidspunkt grebet efter magten. Det er ellers ikke fordi det har skortet på opfordringer udefra - og formentlig også indefra - til at de skulle gribe efter magten. Der har de to været ret standhaftige og konsistente i deres argumentation hele vejen igennem.”

Cordua: V-rangfølgen er på plads

Forløbet har også, vurderer Cordua, betydet, at der ikke længere er tvivl om rangfølgen i Venstre:

“Hvis Ellemann ikke måtte stå distancen af den ene eller den anden grund, så virker det som om efterfølgeren ligger lige for i skikkelse af Stephanie Lose. Hun har på tre måneder bragt sig i en situation, hvor hun er den, man taler om ude ved Venstre-møderne.“

“Jeg tror også, at hver gang, der vil være en ommøblering i regeringen - og det sker jo løbende - så vil Stephanie Lose være et navn, man hele tiden vil gribe fat i og sige: “Skal hun ikke også tilbage”. For alt tyder på, at hun har løst den her opgave (Fungerende økonomiminister, fungerende organisatorisk leder af Venstre, red.) ret godt - i hvert fald hvis du spørger Venstre-folk. Og formentlig også hvis du spørger socialdemokraterne i regeringen.”

så ligger det jo lige for, at hun tager et skridt op og bliver minister

“Så hvis man (SVM-regeringen, red.) ender med at nedlægge regionerne, så ligger det jo lige for, at hun tager et skridt op og bliver minister på et eller andet tungt område. Jeg mener klart, det bliver et gensyn til Lose på et eller andet tidspunkt.”  

“Katten er ude af sækken”

Berlingske politiske analytiker, Bent Winther, vurderer, at Jakob Ellemann-Jensens tilbagevenden til dansk politik til august er godt nyt for Venstre på den korte bane, men Ellemann vil også blive mødt med store udfordringer:

“Hans største udfordring er, at katten er ude af sækken. Mange var begyndt at indstille sig på, at Venstre nok skulle have en ny formand. De seneste måneder har vist, at der reelt er alternativer til Ellemann på formandsposten i det kriseramte parti,” siger Bent Winther til Berlingske.

Winther noterer sig i den forbindelse, at mange i Venstres bagland har bemærket, at V-lederduoen Troels Lund Poulsen/Stephanie Lose har udfyldt deres roller som stand in for Ellemann ganske godt. Og også at man rundt om i det utålmodige V-bagland var begyndt at sætte navne på, hvem der kunne afløse Jakob Ellemann-Jensen i fald han ikke vendte tilbage som formand for Venstre.

Qvortrup: Det bliver ikke en ‘walk in a park’

Lidt samme toner slå Ekstra Bladets politiske analytiker, Henrik Qvortrup, an:

“Ellemann skal ud at overbevise vælgerne om, at det var den rigtige beslutning, at Venstre skulle med i regeringen, og det bliver ikke nemt. Ellemanns comeback bliver ikke en 'walk in a park',” siger han til Ekstra Bladet.

Qvortrup understreger, at man i Ellemanns job ikke kan være halvt med. Så det er noget af en opgave, der venter Ellemann.

Joachim B.: Mange vil møde Ellemann med stor forståelse

BT’s politiske kommentator, Joachim B. Olsen, understreger, at Jakob Ellemann-Jensen står over for hårde opgaver:

Der vil være tvivl om, hvorvidt han kan klare det

“Det er et specielt og ansvarsfuldt job (Jobbet som Venstres formand, vicestatsminister og forsvarsminister, red). Der vil være tvivl om, hvorvidt han kan klare det, og om han kan få tilbagefald. Når det er sagt, så tror jeg faktisk, mange vil møde ham med stor forståelse og respekt,” siger han til B.T.

Joachim B. Olsen noterer, at stress efterhånden er blevet en folkesygdom, og det vil lette tilbagekomsten til dansk politik for Ellemann. Af samme grund tror Olsen ikke på, at vælgerne vil se på Ellemann som svag - forudsat Ellemann passer sine hverv som formand og minister.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Det bliver alt andet end nemt" det tror jeg gerne - manden er jo ikke den store politiske begavelse - men det har nok hjulpet at han hedder Ellemann

“For meget Ellemann og for lidt Jensen “ ville hans farfar Jens Peter Jensen også kendt som døgnbrænderen sikkert have ment om sit barnebarn - Iøvrigt samme skudsmål som Uffe i sin tid fik af døgnbrænderen -;-)

Det er et meget langt fravær...
Men J E.J. er nok typen der kan vende tilbage..det bliver spændende om Han kommer til og forvalte samme opgaver,eller der kommer en rokade. Meget kan ændre sig og ske..

Det er et meget langt fravær...
Men J E.J. er nok typen der kan vende tilbage..det bliver spændende om Han kommer til og forvalte samme opgaver,eller der kommer en rokade. Meget kan ændre sig og ske..

Det er et meget langt fravær...
Men J E.J. er nok typen der kan vende tilbage..det bliver spændende om Han kommer til og forvalte samme opgaver,eller der kommer en rokade. Meget kan ændre sig og ske..

Det er et meget langt fravær...
Men J E.J. er nok typen der kan vende tilbage..det bliver spændende om Han kommer til og forvalte samme opgaver,eller der kommer en rokade. Meget kan ændre sig og ske..

Ingen er uundværlig!

Selv ikke i Venstre!

Hvor de gamle faldt er der nye overalt!

Og hvilke nye!

De seneste måneder i dansk toppolitik har vist at selv i Socialdemokratiet har de intet at frygte!

De unge står klare til at overtage efter statsminister Mette Frederiksen!

Der er mange om budet!

Ingen er uundværlig!

Ej heller en Mette Frederiksen!

Opløftende for demokratiet!

Ja særlig ordholdende er han jo ikke,så hvad går vi glip af?

Ja særlig ordholdende er han jo ikke,så hvad går vi glip af?

Annonce