Annonce

Museer vil gøre op med årtiers overdrevne fortælling og få flere unge i gang med erhvervsuddannelse

To danske museer har fået penge til projekter, der skal give et løft til formidlingen af Danmark som produktionsland og øge interessen for håndværk og produktion.
Foto: Industrimuseet
Unge forsøger sig med svejsning som en del af projektet 'Fabricate_Now' på Industrimuseet i Horsens.
Det har i flere år været et stort mål for politikerne på Christiansborg at få flere unge til at søge mod erhvervsuddannelserne.

Men der er stadig alt for få, der vælger håndværket og tekniske færdigheder til.

Det er et problem, for Danmark har brug for mange flere faglærte i fremtiden.

To danske museer, Arbejdermuseet i København og Industrimuseet i Horsens, har fået tre millioner kroner til et landsdækkende løft til at få flere børn og unge til at møde historien om industriproduktion.

Målet er, at flere skal få øjnene op for de muligheder som en erhvervsuddannelse åbner.

"Fortællingen om Danmark som produktionsland står alt for svagt i befolkningens selvforståelse. Det giver en udfordring i forhold til at få flere unge til at vælge en erhvervsrettet uddannelse og et arbejdsliv som faglært,” siger Søren Bak-Jensen, der er direktør for Arbejdermuseet, til Netavisen Pio.

Han mener, at projekter som det her, kan være med til at gå op imod den fortælling om at vidensarbejde er finere end håndværk og produktion, der har været fremherskende de senere år:

"Museer kan gennem sanselig formidling give konkrete og engagerende perspektiver på håndværkets og industriproduktionens betydning for nutidens og fremtidens samfund.” 

“Desværre er den museale formidling af arbejder-og industrisamfundet blevet svækket gennem de seneste år.” 

“Arbejdermuseet og Industrimuseet ønsker derfor at gå forrest med et projekt, der handler om at give børn og unge landsdækkende muligheder for at møde nutidens produktion med et historisk perspektiv, både på museer, i byrum og på virksomheder," siger Søren Bak-Jensen.

Vil prikke til uddannelsessnobberiet

Arbejdermuseet og Industrimuseet får med pengene muligheden for at igangsætte en række tiltag, der skal styrke fortællingen om Danmark som produktionsland, og om den rolle industriproduktionen har i udviklingen af samfundet.

"Manglen på faglært arbejdskraft og problemerne med at få unge til at interessere sig for tekniske og industrirettede uddannelser hænger sammen med årtiers overdrevne fortælling om det danske videnssamfund,” mener Søren Bak-Jensen.

Arbejdermuseet vil derfor gerne være med til at rykke ved forestillingen om, at industri og produktion er uddøende erhverv:

"Man må spørge sig selv, hvilket ungt menneske der vil kaste energi i en erhvervsuddannelse, hvis fortællingen er at dansk industriproduktion alligevel snart hører fortiden til,” siger Søren Bak-Jensen.

Konkret handler det også om at styrke den faglige stolthed og viden om produktion blandt kommende faglærte:

“Der er brug for at en større del af befolkningen møder fortællingen om industriproduktionens Danmark, og det gælder ikke mindst eleverne på erhvervsskolerne. Det er jo virkelig mærkeligt, at alle gymnasieelever som det mest naturlige, kommer ud på museerne, men det hører til undtagelsen at erhvervsskoleeleverne gør det. Det vil vi gerne lave om på,"

Opgaven er ikke helt fremmed for de to museer.

Både Industrimuseet og Arbejdermuseet har gennem flere år arbejdet målrettet med at udvikle undervisningstilbud og skabe netværk og samarbejde med erhvervsuddannelser, arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer og virksomheder.

Og formålet med projektet, er at gøre dem landsdækkende, fortæller David Holt-Olsen, der er direktør på Industrimuseet, til Netavisen Pio:

"Måden vi har gjort det på, er at lave nogle forløb for folkeskoleelever, hvor de dels kommer herned på museet og hører om hvordan industriarbejde foregik i gamle dage, dels kommer ud på nogle lokale virksomheder og oplever, hvordan en moderne, højteknologisk industriproduktion foregår i dag."

Industrimuseet trækker bl.a. på en række gode erfaringer fra samarbejdet med Insero Horsens og lokale industrivirksomheder om projektet Fabricate_Now med ind i projektet.

"Vi oplever, at mange har den fejlopfattelse, at når de hører ordet "industri", så tænker de automatisk på dampmaskiner, remtræk og arbejdsulykker. Hele den "horror story" vil vi gerne udfordre, og give de unge nogle nye billeder inde i hovedet af, hvordan industriproduktion i virkeligheden er i dag," fortæller David Holt-Olsen.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Glimrende ide. Man kunne måske også inddrage Teknisk Museum, det ville vel også være indenfor rammerne.

De unge søger ind i de offentlige stillinger , hvor de kan flytte papirer og få en højere løn end i det private.
Se blot på gældstyrelsen, der bliver ansat nye folk hele tiden, og folk kan stadigvæk ikke få lov at betale
deres udestående. Yderligere bruger gældstyrelsen statsadvokaten i stor udstrækning og til store
honorarer, alt betalt af skatteyderne.

Betal nu bare din gæld i stedet for at sidde her og hælde vand ud af ørerne. Du vil få det meget bedre bagefter.