Annonce

Analytiker: Dansk Folkepartis storheds-tid forbi

Selv om Kristian Thuelsen Dahl er fuset ud som en anden Villy Søvndal, så fortsætter han som DF-leder, vurderer politisk kommentator, Lars Trier Mogensen
“Jeg kan ikke se, at DF har nogen muligheder for at komme op på et meget højere niveau, end hvad de fik ved valget.”

Sådan vurderer politisk kommentator, udgiver af nyhedsbrevet  ‘dkpol’, Lars Trier Mogensen, over for Netavisen Pio.

Trier Mogensen konkluderer dermed, at den tid hvor Dansk Folkeparti kunne score 37 mandater ved et folketingsvalg er endegyldigt forbi. Partiet skal i bedste fald være glade for at kunne holde sit nuværende niveau på 16 mandater.

Det hænger sammen med, at Socialdemokratiet “ekstremt dygtigt” har manøvreret Dansk Folkeparti:

“Det vakuum, som Dansk Folkeparti formåede at udfylde i en lang årrække - i høj grad på grund af at Socialdemokratiet var splittet på udlændingeområdet - det er jo klemt fuldstændig for luft ved den meget møjsommelige og strategiske fangemanøvre, som Socialdemokratiet har lavet,” siger Lars Trier Mogensen.

Han henviser her til, at Socialdemokratiet op til folketingsvalget sommeren 2019 helt bevidst tilsluttede sig samtlige udlændingestramninger, som Dansk Folkeparti foreslog - og at Socialdemokratiet samtidig placerede sig mere til venstre i forhold til fordelingspolitikken:

Endnu mere klemt under coronakrisen

Den strategi har “klemt” Dansk Folkeparti - og tendensen er kun blevet forstærket under coronakrisen:

Nu lukkede Mette Frederiksen grænserne med et fingerknips

“Den er blevet voldsomt forstærket herunder corona-krisen. Hvor Mette Frederiksen meget symbolsk lukkede grænserne med det samme. Noget som Dansk Folkeparti i årevis har skreget på og forgæves har opfordret Lars Løkke-regeringerne til at gøre. Ikke mindst da vi havde flygtningekrisen tilbage i 2015. Nu lukkede Mette Frederiksen grænserne med et fingerknips,” understreger Lars Trier Mogensen.

Lars Trier Mogensen vurderer, at Socialdemokratiet ikke ryster på hånden i forhold til udlændingepolitikken. Det stramme kurs vil blive fastholdt - og det levner netop ikke plads til, at DF igen kan vokse sig stort:

“Jeg tror man i regeringstoppen er ekstrem bevidst om, hvad det er, der har gjort, at man overhovedet fik regeringsmagten. Så sandsynligheden for, at man lige pludselig skulle begynde at give store indrømmelser på udlændingepolitikken til de radikale og Enhedslisten er lig nul. Det kommer ikke til at ske. Jeg tror simpelthen ikke på, at Socialdemokratiet vil ryste på hånden i forhold til de her afgørende vælgergrupper. Så, nej, jeg kan ikke se, at DF har nogen muligheder for at komme op på et meget højere niveau end hvad de fik ved valget. Tværtimod, er der jo tegn på, at vælgerne fortsat siver fra DF.”

Tværtimod, er der jo tegn på, at vælgerne fortsat siver fra DF

Ingen sandsynlige udfordrere

Ser du for dig, at Kristian Thuelsen Dahl bliver udfordret - at der opstår et intern oprør i Dansk Folkeparti?

“Det tror jeg ikke umiddelbart, der gør. Det synes jeg ikke rigtig, der er tegn på. Det er klart, at i et hvilket som helst andet parti af den størrelse, ville man for lang tid siden have haft et åbent fløj-opgør. Men Dansk Folkeparti er et meget topstyret parti. Det har været og er en lille magtelite i DF-toppen på Christiansborg, som har bestemt og bestemmer alt. Derfor er det sådan set lidt ligegyldigt for partiet, hvad man måtte mene lidt rundt omkring i baglandet. Når det kommer til stykket, så er det Kristian Thulesen Dahl, der bestemmer,” lyder det fra Trier Mogensen.

Også af en anden grund kommer det næppe til et åbent oprør mod Kristian Thuelsens Dahl & co.:  

“Det næste er jo, at der ikke er nogen sandsynlige udfordrere. Når Lars Løkke blev vippet, så var det jo fordi, der var andre, der bød sig til. Der var andre, der rakte ud efter magten og på den måde skubbede Lars Løkke væk. Vi må bare konstatere, at der ikke for alvor er nogen bejlere til magten i DF,” understreger Lars Trier Mogensen.

Han nævner, at Morten Messerschmidt måske “på en eller anden måde kunne byde sig til” og gøre Kristian Thuelsen Dahl rangen stridig på længere sigt. Og så alligevel ikke:

Så i praksis kan Morten Messerschmidt ikke rigtig byde sig til

“Fordi EU-sagen med Meld og Feld jo stadigvæk er uafklaret. DF’s fald fra tinderne begyndte  på mange måder med den her sag, som Messerschmidt på mange måder er medansvarlig for. Den sag har i høj grad været den udløsende faktor for DF-kollapset. Sagen kan faktisk ende med, at han bliver sigtet. Det er et meget dårligt udgangspunkt for at blive partileder. Så i praksis kan Morten Messerschmidt ikke rigtig byde sig til.”

Lars Trier Mogensen nævner også, at Morten Messerschmidt som klassisk borgerlig, “ja, nærmest ur-borgerlig”, ikke har den appel til potentielle DF-vælgere på vestegnen og udkantsdanmark, som kræves:

“Så jeg tror ikke, at Messerschmidt for DF kan være den figur, som for alvor ville kunne trække vælgerne tilbage hen over midten.”

Mat, blodfattig, opgivende stemning

Situationen efterlader Dansk Folkeparti i en underlig situation, mener Lars Trier Mogensen:

“Thulesen Dahl er blevet ydmyget offentligt gang på gang. DF er blevet trukket gennem gaderne på nedværdigende vis. Og har haft meget svært ved at få vekslet deres mandater til indflydelse. Det er opsigtsvækkende, at det ikke har medført nogen nævneværdige reaktioner internt. Kristian Thulesen Dahl står tilbage som en Villy Søvndal (SF’s tidligere formand, red.). Kristian Thulesen Dahl står tilbage som en person, der har kulmineret, som er fuset ud, som på en eller anden måde har resigneret og ikke længere har kampgejsten. Kristian Thulesen Dahl fuser på en eller anden måde ud på samme måde, som Villy Søvndal gjorde. Men der er ikke nogen andre, der byder sig til. Og det skaber den her matte, blodfattige, opgivende stemning.”

Kristian Thulesen Dahl står tilbage som en person, der har kulmineret, som er fuset ud

Hele højrefløjen har lidt et knæk

Lars Trier Mogensen tror ikke på, at Nye Borgerlige kan lukrere i større omfang på Dansk Folkepartis vanskeligheder:

“Jeg tror ikke Nye Borgerlige bliver en stor magtfaktor i dansk politik. Der er partiet simpelthen for yderligtgående til. Men i takt med at DF fuser ud, mister kampgejst og mister magt-viljen, så kan det da sagtens være, at de mest højreorienterede DF-vælgere, kan føle sig tiltrukket af Pernille Vermund. Men man må bare konstatere, at Nye Borgerlige heller ikke står stærkt i målingerne,” mener Trier Mogensen og konkluderer:

Jeg tror ikke Nye Borgerlige bliver en stor magtfaktor i dansk politik

“Samlet set må man sige, at højrefløjen med de partier, der har slået sig mest op på udlændingepolitikken, har lidt et gevaldigt knæk her under coronakrisen.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tja, der er jo det problem i dette her, at dels er Df ikke klædt på til at tage livtag med klimasagen, dels kan et stort Socialdemokrati få sine vanskeligheder i forhold til at bakke op om den stramme udlændingepolitik, såfremt de får så mange mandater, som de står til. Det er ikke helt ufarligt totalt at lade DF forsvinde. De har jo den fortid bag sig, at de har været i stand til at formulere udlændingekritiske standpunkter ud fra en faktuel viden om udlændinge, som andre ikke har ønsket at skaffe sig eller som har ønsket at tage stilling til i forhold til, og deri ligger partiets nytte stadigtvæk. Man kan håbe på at indsigterne i disse ting har sevet bredt in blandt socialdemokratiske politikere, der har ambitioner om en landspolitisk karrière, men sikker kan man aldrig være. Men såfremt Df skulle forsvinde helt, vil en del af de mest kendte DF-politikere jo nok alligevel gøre sig gældende i medierne. Hvis Socialdemokraterne afviger væsentligt fra den lære, der var at drage af DFs virke i dansk politik, kan man håbe på, at vælgerne vil kvittere derfor i form af formindsket tilslutning til dette parti.

Nu henholder DF - og resten af den fløj, som trækker på samme nationalkonservative hammel - sig ikke kun (og måske end ikke primært) til faktuel og dermed holdbar viden om indvandrere og de religioner, som de har. De henholder sig i vidt omfang også til yderst tvivlsomme myter om "de fremmede". Disse myter - som bla. omfatter en snarlig overtagelse af Vesten af muslimer - er nu blevet så eklatant modsagt af almindelige menneskers faktiske erfaringer, at hele den ideologi, der bygger på disse myter, nu fremstår som dybt utroværdig for en voksende del af deres tidligere vælgere.
Dertil kommer et andet forhold. DF har typisk henvendt sig til en uuddannet og social udsat segment af befolkningen. Mange kontanthjælpsmodtagere, mange arbejdsløse og mange pensionister (herunder førtidspensionister) har stemt på DF. Denne gruppe har erfaret at DF igen og igen har solgt ud af denne gruppes interesser for at få deres hovedsageligt symbolpolitiske dagsorden igennem. De fattige er blevet fattigere og de udsatte yderligere marginaliseret med DFs stemmer for at kvinder ikke længere skal have friheden til at gå med burka, hvis de (forstå det hvem der kan) skulle have sådanne lyster. Til gengæld har de rigeste fået yderligere skattelettelser for den velfærd og service, som de gamle har mistet.
Hele DFs politiske platform er på den måde kollapset. DF er ikke gået ned fordi de flirtede med S; men fordi deres flirt ikke blev fulgt op med et mere formaliseret forhold. Muligvis fordi højrøstede og toneangivende borgerlige kræter i DF kæftede op. Men de pensionister, der så deres pensioner udhulet, og de arbejdsløse kontanthjælpsmodtagere, de blev yderligere stressede og fattiggjorte - som som udgjorde rygraden i DFs vælgerkorps - deler ikke disse rap-kæftede DF-elite holdninger. Nej - de har meget mere konkrete problemer at forholde sig til!
Ja - S skal holde en stram udlændigepolitik. Men det er kun det næstvigtigste. Det vigtigste er at føre en politisk, der vil gøre daglig-livet mere tåleligt for det segment, som forlod DF pga DFs svigt af dem. De har nu erkendt, at DFs megen tale om deres sociale ansvarlighed ikke havde megen virkelighed og kun blev skrevet ind i DFs politik med salg for øje. Fastholdelsen af DFs tidligere vælgere sker ikke primært på udlængeområdet; men på arbejdsmarkedsområdet og ikke mindst på socialområdet.

Hvis Socialdemokratiet virkelig kan rette op på uligheden (problemet er at radikale ikke er med på det) så kan vi tiltrække mange vælgere fra DF at vi efter et valg får flertal uden de radikale. Måske kan vi endda få de radikale med til at rette op på uligheden mod at de får lettelser på udlændinge. Altså en omvendt Fogh/ Pia

Husk den vigtigste regel: Det er kun partier, der har et direkte medansvar for at have ødelagt SKAT, der kan få rigtig mange stemmer.

Du er en ussel løgnhals... Du forveksler Venstre og SF, men det er jo hvad man kan forvente af en hovedløs tåbe !

Strammerpartierne er kun blevet mindre, fordi Socialdemokraterne har overtaget det meste af DFs politik.

For folk der bekymrer sig om Danmark er det virkeligt ikke afgørende hvem der lægger mandater til. Partipolitisk fnidder.