Gule fagforeninger scorer medlemmer: Fem bud på at vinde dem tilbage

“Lad være med at svine folk til, som har valgt de gule fagforeninger,” lyder det fra arbejdsmarkedskommentator.
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Faner fra blandt andet 3F, BUPL og FOA til demonstration foran Folketinget
Det gule fagforbund Det Faglige Hus er Danmarks næststørste forbund målt på erhvervsaktive medlemmer.

Kun 3F har med sine 207.847 medlemmer flere end Det Faglige Hus, som har 175.242.

Det har fået formanden for HK Privat, Simon Tøgern, til at kalde tallene for et “wakeup-call”.

Nu kommer arbejdsmarkedskommentator og forhenværende taleskriver i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lawand Namo, med fem bud på, hvad den organiserede fagbevægelse skal gøre for at vende udviklingen og vinde medlemmer tilbage.

Første bud: Tal ordentlig om de gule medlemmer 

Selvom det kan være fristende for nogle at bruge store ord, når man taler om gule fagforeninger og deres medlemmer, opfordrer Lawand Namo, til at man holder mund.

“Lad være med at svine folk til, som har valgt de gule fagforeninger. Hvis et medlem er gået over til Det Faglige Hus, er der så nogen, der tror på, at det medlem kommer tilbage, hvis man siger, at de er nogle nasserøve, og at de er usolidariske? Næppe,” siger han til Netavisen Pio.

Et gult medlem er et potentielt medlem, lyder det fra Lawand Namo.

I alle dele af fagbevægelsen - fra ledelsen til tillidsrepræsentanter - skal man stoppe med at tale grimt om de gule

“I alle dele af fagbevægelsen - fra ledelsen til tillidsrepræsentanter - skal man stoppe med at tale grimt om de gule, for alle gule medlemmer er potentielle medlemmer for den organiserede fagbevægelse,” siger han.

Andet bud: Lær af konkurrenterne

Det kan måske lyde provokerende for nogle, at man skal lære af de gule fagforeninger. Men hvis man vil vende udviklingen, skal man ikke holde sig for fin til det, argumenterer Lawand Namo.

“De gule har Videnscenter for God Arbejdslyst, hvor man laver data på, hvad et godt arbejdsliv er, og lægger det offentligt frem. De har været ekstremt gode til at tale den dagsorden frem, som handler om, hvordan vi fremmer et bedre arbejdsliv,” siger han.

Selvom man ikke bryder sig om de gule fagforeninger, må man anerkende, at de kan tiltrække medlemmer, argumenterer Lawand Namo:

“Jeg synes ikke, at de gule er en fagforening, men de gør meget af det, som folk forventer af en fagforening - det er nogle, som kan hjælpe dig juridisk, hvis du får problemer. De gule kan nemlig sagtens levere gode advokatydelser,” siger han.

Tredje bud: Drøm stort og drøm konkret 

Hvis den organiserede fagbevægelse vil konkurrere mod de gule, er det ikke nok at tilbyde en forsikring, som hjælper dig, hvis du kommer i problemer. Man skal turde at tale om de store visioner for samfundet, mener Lawand Namo.  

“Hvis du meldte dig ind i en fagforening for 50 år siden, så meldte du dig ikke ind, fordi du ønskede en forsikring. Du betalte kontingent til en klub, der kæmpede for et markant bedre samfund og arbejdsliv.”

Hvor man tidligere kæmpede hårdt for en lavere arbejdstid, er der ikke på samme måde store drømme at finde i fagbevægelsen, mener Lawand Namo.

“I dag er der ikke nogen af de store lønmodtagerorganisationer, som kan fortælle, hvad drømmen er, og hvad den næste store kamp er,” siger han.

“Fagforeningens visioner i dag er sådan noget som ‘et bedre arbejdsliv’ og ‘et arbejdsliv i balance’. De har ekstremt svært ved at være konkrete,” tilføjer han.

Fjerde bud: Sæt prisen ned - eller tilbyd mere for pengene 

De gule fagforeninger er langt billigere end de overenskomstbærende. Selvom man måske ikke kan komme helt ned på niveau med de gule, så mener Lawand Namo, at man ikke kommer udenom at skulle kigge på prisen.

“Pris betyder meget. Enten skal du tilbyde mere fagforening for pengene, eller også skal du sætte prisen ned,” siger han.

Selvom det kan blive svært at gennemføre, så må man også kigge på lønniveau i fagbevægelsen, mener Lawand Namo.

Lønningerne visse steder i fagbevægelsen er stukket af

“Lønningerne visse steder i fagbevægelsen er stukket af. For en fagbevægelse, der er på vej ud over afgrunden, er det ikke sundt at være lønførende. Det har man ikke råd til, og der mangler realitetssans på det punkt,” siger han.

Han peger desuden på, at mange fagforeninger har en tung opbygning, som trænger til at blive trimmet.

“Og så har flere fagforeninger nogle dyre lokalstrukturer med frikøbte politikere, som man har svært ved at gøre op med – det er med til at gøre den organiserede fagbevægelse tung og dyr,” siger han.

Femte bud: Genfind solidaritet på tværs af fagforeninger 

Sidst men ikke mindst er det et spørgsmål om solidaritet, siger Lawand Nawo: 

“Fagbevægelsen skal genfinde solidariteten med hinanden. Der er meget fokus på grænsedelinger, og hvem der får lov til at organisere en bestemt gruppe”.

Det burde man gøre op med, mener han.

“I bund og grund er man i samme båd. Hvis man taler om at sygeplejerskerne skal have mere i løn, så bliver SOSU’erne vrede. Der er ikke meget intern solidaritet med hinanden,” siger Lawand Namo.

 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Lawand Namo begår den klassiske fejl og kalder de gule foreninger for fagforeninger. Det er de ikke og har aldrig været det. Derfor er sammenligningen vedrørende kontingentet/ prisen også uden for sammenligning, idet der er tale om to forskellige varer. Det ene sted betaler du for at få forhandlet din overenskomst, få hjælp hvis den ikke overholdes. Hjælp i forbindelse med arbejdsskader og dårligt arbejdsmiljø, og en hel række af andre goder, bl.a. rabatter på forskellige varer og oplevelser. Det andet sted bliver du bildt ind at du får det samme som det første sted. I virkeligheden betaler du kun for en illusion, der i bund og grund intet indhold har, udover at lukrerer på det andre har tilkæmpet sig. Det værste ved det hele er desværre, at lønmodtagerne svækkes på den lange bane, og måske allerede om få år, står uden ordentlige aftaler og arbejdsforhold.

Han siger jo netop at han ikke betragter den som fagforening. Så prøv nu at lyt.
For de der melder sig derover ser dem altså som det.
Og jeg synes det er vigtigt at kigge på de fem forslag

Lewand Namo skriver:” “Jeg synes ikke, at de gule er en fagforening, men de gør meget af det, som folk forventer af en fagforening”

Så han begår ikke nogen klassisk fejl. Men jer er helt enig i, at det gule ikke kan kaldes fagforening, og vel næppe forening.

Namo har ret i, at de overenskomstbærende faglige organisationer må genopfinde sig selv og tage ved lære af, hvorfor folk tiltrækkes af de ikke overenskomstbærende arbejdstagerorganisationer

Nogle skelner mellem de gule og de røde fagforeninger. Min personlige opfattelse er, at det er nok til at skræmme folk væk fra en fagforening, hvis deres politiske standpunkt ikke lige ligger ikke ligger i det det røde felt.

Jeg er med på, at vi selvfølgelig til enhver tid, skal omtale vore faglige kolleger” på en ikke nedsættende måde” også, når det handler “om det faglige hus”. Man kan sige - vi har noget forskelligt, at kunne tilbyde i og med - vi har forhandlingsretten og sidder med ved forhandlingsbordet, når der skal indgås en overenskomst og tre- partsforhandlinger mm. Iøvrigt gøres der rigtigt meget fra de faglige organisationer for at imødekomme medlemmerne og være i øjenhøjde for at tilgodese medlemmerne og deres ønsker. Fremtidens fagbevægelse er noget vi tilsammen skaber i og med, at den bygger på demokratiske principper og hinandens ligeværd. Solidaritet og fællesskab har altid været fagbevægelsens omdrejningspunkt og det vil fortsat været tilfældet. Mh. Bo Bergstrøm TR

Kun medlemmer af en overenskomst bærende fagforening skal have fordelene ved overenskomsten, som de har betalt for. Andre må så selv forhandle deres løn- og arbejdsforhold.

Den lovberammede del af arbejdsmiljø og arbejdsforhold gælder naturligvis for alle.

-

Er godt klar over det hurtigt vil føre til A og B arbejdspladser, hvor særligt de store og velfungerende virksomheder løber med A arbejdspladserne. Mens de mindre så må nøjes med B arbejdspladserne. Og de mindre kvalificerede lønmodtagere. Man får, hvad man betaler for. Og så vil der være C arbejdspladser, hvor ingen fagforening er tilstede. Særligt nu, hvor der skal oprettet tusindevis af minijobs, vil der komme mange virksomheder og stillinger, som går uden om den danske model.

Præcis som det ses over grænsen i Tyskland. Her er der masser af arbejde. Desværre bare uden en løn til at leve af, når det gælder C holdet - De ufaglærte og lavt uddannede. Men i Tyskland stopper det ikke her. For selv store koncerner som BMW og Daimler Benz har to grupper af lønmodtagere på deres fabrikker. De har de fastansatte, som oppebære en høj løn med gode arbejdsforhold. Og så er der alle de andre, som ikke er ansatte, men lejet ind fra vikarbureauer. Deres løn er under en 3. del af de fastansatte. De går i tøj, så de skiller sig ud fra det fastansatte personale - Her skal der ikke være tvivl. Ligesom de har deres eget område i kantinen m.v.. Anden rangs arbejdere. Såvel BMW som Daimler Benz siger det ikke forekommer denne forskelsbehandling på deres fabriker. Men opsøgende journalister har opsporet sandheden ved selv at finde ansættelse hos de tilknyttede vikarbureauer og filmet deres hverdag på fabrikkerne. I Tyskland har de et meget hårdt hierarki. Det er dem i bunden ikke det mindste i tvivl om. De mærker det hver dag. Og det er ikke dem du ser på ferie i Danmark langs stranden. Det er kun de velbjærgede tyskere du ser der.

Om få år har vi de tyske tilstande i Danmark med en bund, som får alle tæskene, hvis den her SVM regering fortsætter deres foretagende. Det er lige så sikkert som amen i kirken.

-

Puha, det er godt varmt i Singapore. Selv hen under aftenen. 28 grader C. Og det trækker op til regn og torden her på toppen af CÈ LA VI Rooftop Bar.

Jeppe Lindholm - er du nu blevet erklæret 'Persona non grata' i NZ?

Nå , men det dur jo ikke at du sætter din lille hjerne på overarbejde så trykket stiger. Det behøver du slet ikke - vi klarer os fortrinligt uden dine kommentarer. Du er jo heller ikke danske statsborger!

Kære Kurt Jensen
KNYT SYLTEN.

Hvorfor?
.

Jeg har den holdning at hvis medlemmer af en ikke-overenskomstbærende fagforening har fravalgt service fra et etableret fagforbund skal de selvfølgelig ikke påduttes den service. Det vil sige at de selvfølgelig fta det eablerede fagforbund skal udelukkes fra alle forhold omkring aftaler, abejdsforhold, info, osv. Det må de tale med virksomheden om.

Kommentar:

Hvis man er demokrat, skal man selvfølgelig respekterer, at andre har en anden holdning til Fagforeninger, hver vælger den forening, man nu engang syntes varetager ens interesser...

Når der her på sitet, tales om demokratiske rettigheder, så er jeg ikke helt enig i den udlægning, da det efter min mening, er udemokratisk, at der er sammenkædningsregler, og hvorfor det, jo at den simple grund, at når der skal stemme ved urafstemningerne til overenskomst, kan eksempelvis en HK'er, være med til at bestemme, at en Murer skal arbejde op til 4 timer mere om ugen, det er efter min meningikke demokrati, så derfor, afskaf sammenkædningsreglen ved urafstemningen vedrørende overenskomst...

Må jeg her til sidste, ønske alle en God Pinse,

Erling Drews..

Lawand Namo lyder jo helt fornuftig med gode og velovervejede pointer, som jeg sagtens kan tilslutte mig.

Og tænk engang at man ikke vinder andre over, men nok snarere opnår at få dem til at lukke af, hvis man råber dem ind i hovedet og kalder dem snyltere og nasserøve .. det er jo helt vildt. Hvem havde dog forestillet sig det?

Hvis man har valgt at være medlem af en gul fagforretning, så burde man forhandle sin egen løn og goder, og ikke automatisk få dem som bliver forhandlet igennem af dygtige tillidsrepræsentanter.
Så dem der er medlem af de gule, kan jo starte med at få 5 ugers ferie og ikke den 6. ferieuge, som er forhandlet hjem igennem OK/FH

Der er åbenbart ikke demokrati når det gælder fagbevægelsen. Det kan jo muligvis være årsagen til
at så mange vælger de gule fagforeninger.

Demokrati??

Du vil dermed fortælle os, at Johnny Nim er demokratisk valgt som formand hos Det Faglige Hus?

Er du mon
1) blottet for viden om emnet, eller
2) en noget kikset platugle, eller
3) begge dele

Thor dog! kan du så tale pænt ,det plejer du da at gøre.

Thor dog! kan du så tale pænt ,det plejer du da at gøre.

Jeg synes det er rigtig ærgerligt, der ikke er fokus på hvad man får for sit faglige kontingent.
Løn under sygdom
løn under barsel
6.ferie uge
tillæg
overtids betaling
uddannelses rettigheder
indflydelse og medbestemmelse
senior rettigheder
Arbejdstids norm - hvile perioder
Helligdags tillæg
arbejdsmarkedspension
Lokale lønforhandlinger
forhåndsaftaler
sociale arrangementer af faglig karakter
Plus kort med rabatter til mange firmaer.
Bak op om den aftale model vi har skabt. Det er en forudsætning for det Danmark vi kender.
Samarbejdsmodellen er og borger for kvalitet.

Annonce