Hans Engell om Ellemanns våbenindkøbs-sag: “Den er slem, meget slem”

Men det er, ifølge Hans Engell, for tidligt at sige, om det er forsvarsledelsen, der har snydt Ellemann - eller om det er Ellemann, der har snydt Folketinget.
Foto: Forsvarsministeriet/Stine Tidsvilde
Jakob Ellemann-Jensen (V), økonomiminister
Sagen om Jakob Ellemann-Jensen (V), der tilbage i januar som forsvarsminister tilsyneladende har givet forkerte oplysninger til Folketinget i forbindelse et hasteindkøb af et artillerisystem fra den israelske våbenproducent Elbit, er, ifølge politisk kommentator Hans Engell “meget slem”.

“Den er slem, meget slem. Det er for mig åbenlyst, at Jakob Ellemann ikke har givet Folketinget korrekte oplysninger. Derfor kan den undersøgelse, som Troels Lund Poulsen (Fungerende forsvarsminister, red.) har igangsat, blive meget afgørende,” siger tidligere forsvars- og justitsminister og politisk kommentator, Hans Engell, til Netavisen Pio.

“Ligner en total fejlhåndtering”

Han understreger, at våbenhandlen i sig selv er kontroversiel:

“Det er særligt belastende, fordi vi taler om en kontroversiel våbenhandel. Man har tidligere ønsket gennemført en våbenhandel med det israelske firma, men her var der partier i forsvarsforligskredsen som veto’ede det. Derfor kunne købet ikke gennemføres. Og nu lægger man op til et tilsvarende køb - hvor Folketinget får oplyst, at man kun har fem dage til at tage beslutningen i.”

Denne gang skal det gå over hals og hoved

“Det ligner jo i den grad en tanke, at sidste gang gav man Folketinget meget god tid til at drøfte våbenkøb i Israel, og så blev resultatet et nej. Og handlen kunne så ikke gennemføres. Denne gang skal det gå over hals og hoved - på trods af at Danmark jo ikke ligger i krig. Krigen foregår i Ukraine. At man ikke benytter den tid, der ligger i tilbuddet fra Israel, ja, det ligner en total fejlhåndtering - snarere end noget man kan bebrejde israelerne," vurderer Hans Engell.

“Sagen belastes jo yderligere af, at det fremgår, at der er indhentet flere tilbud, end der rent faktisk er. Samlet set må jeg derfor sige, at det er en meget, meget alvorlig sag.”

Troels Lund holder sagen ud i strakt arm 

Hans Engell hæfter sig i øvrigt ved, at den fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), holder sagen ud i strakt arm:

Troels Lund Poulsen holder sagen ud i betydelig armslængde

“Troels Lund Poulsen holder sagen ud i betydelig armslængde. For det første siger han, at en del af de spørgsmål, som journalisterne stiller, det er nogle som Jakob Ellemann må besvare. Det er ikke nogen, han kan besvare. Hans navn er Troels Lund Poulsen - og ikke Jakob Ellemann. Og der placerer han den jo ovre hos Ellemann.”

Hvorfor gør han så det?

“Det er jo dels fordi han ikke selv har deltaget i forhandlingerne. Det er ikke ham, der har siddet med de papirer fra Forsvarskommandoen og departementet. Nu er der meget fokus på om - og i hvilket omfang - Ellemann har vildledt eller løjet over for Folketinget. Men sagen er jo den, at det er muligt, ja endda sandsynligt, at Ellemann alene har videregivet oplysninger, han har modtaget fra Forsvaret og forsvarsledelsen.”

Både Folketinget og Ellemann kan have modtaget forkerte oplysninger

Hans Engell vurderer, at det sagtens kan vise sig, at både Folketinget og Ellemann har modtaget forkerte oplysninger:

at han også selv har modtaget forkerte oplysninger fra sit system

"Derfor kan en undersøgelse jo sagtens komme til at vise, at ministeren har givet Folketinget forkerte oplysninger, men at han også selv har modtaget forkerte oplysninger fra sit system. Og den diskussion og den ballade det kan give anledning til, det er nok noget Troels Lund Poulsen meget gerne overlader til Jakob Ellemann, når han vender tilbage fra sin sygeorlov 1. august.” 

Troels Lund Poulsen har udtalt, at han er klar til at stille op til et samråd, men et sådant samråd vil blive meget kort, vurderer Hans Engell:

“Der vil jeg godt vædde på, at det bliver en meget kort forhandling. For Troels Lund Poulsen vil blot informere udvalget om den undersøgelse, han nu sætter i gang. Og han vil spørge udvalget om, hvad udvalget gerne ser indgår i undersøgelsen, for så tager han gerne det med ind også. Derefter forlader han lokalet og ønsker alle en god sommer.”

“Og når undersøgelsen kommer på bordet, så er Ellemann tilbage som forsvarsminister. Og Troels Lund er rykket over i Økonomiministeriet, og så er det Jakob Ellemanns sag.”

Der er lagt i kakkelovnen

Hans Engell vurderer, at sagen lige så godt kan ende på forsvarsledelsens bord - også fordi viceforsvarschefen “var en central del af de forhandlinger, der blev ført med israelerne”.:

“Så spørgsmålet er: Hvilke oplysninger har Jakob Ellemann egentlig fået? Men i sidste ende er ansvaret jo hans. En minister står jo til ansvar for, hvad der bliver sagt til Folketinget. Så her er virkelig lagt i kakkelovnen til Ellemann.”

“Og det på et tidspunkt hvor regeringen har fremlagt et forsvarsudspil med en forøgelse på 143 milliarder kroner. Når vi når frem til omkring 2030, så vil Danmark jo have et forsvarsbudget på omkring 50 - 60 milliarder kroner. Så derfor er det jo fuldstændig afgørende for tillidsforholdet mellem minister, forsvarskommando, Folketinget og tingets forsvarspolitikere, at man kan stole på de oplysninger, der bliver givet.”

Det handler jo ikke om indkøb af 400 par sokker

“Derfor kommer sagen jo på det dårligst tænkelige tidspunkt. Det handler jo ikke om indkøb af 400 par sokker. Nej, vi taler om milliard-indkøb, som vil være definerende for dansk forsvar i adskillige år frem. Så derfor er sagen rigtig, rigtig slem, men det er svært på nuværende tidspunkt - hvor vi ikke har redegørelsen - at afgøre, om det er Forsvaret, der har snydt Ellemann, eller om er det Ellemann, der har snydt Folketinget,” lyder vurderingen fra Hans Engell.  

Sagsforløbet

  • 26. januar: Jakob Ellemann-Jensen oplyser, at et bredt politisk flertal er enige om at indkøbe nyt artilleri fra den omstridte israelske producent Elbit.

  • 6. februar: Ellemann går på sygeorlov. Troels Lund Poulsen (V) bliver fungerende forsvarsminister.

  • 25. maj: Altinget dokumenterer, at det ikke var rigtigt, når Ellemann oplyste Folketinget, at den israelske våbenproducent krævede svar inden udgangen af januar. Elbit gav tværtimod Danmark en svarfrist til udgangen af juni.

  • 30. maj: Troels Lund oplyser, at han har bedt om at få en redegørelse af forløbet.

  • 1. juni: Ifølge netmediet Altinget afviser den franske våbenproducent Nexter at skulle have modtaget en henvendelse fra Danmark om at få et tilbud på hurtig levering af artilleri. Også den information strider mod, hvad Ellemann har oplyst over for Folketinget.

Kilde: Ritzau, Altinget og Politiken

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Utroligt at Jakob Ellemann-Jensen ikke har selvindsigt nok til at gå af. Morten Dahlin burde være formand for Venstre, men han er nok for flink til at udfordre ham.

Minksagen blev jo også hastet igennem, men mette sidder der jo stadigvæk.

Jeg er ikke fan af Ellemann, men det tiltror jeg ham ikke, at han bevidst har vildledt Folketinget, jeg tror det er de info. Han har fået viderebragt. Han har tror jeg info. i god tro.
Tager jeg fejl afsløres det og så kan hammeren falde, men ikke før. Behandl andre som du selv vil behandles Peter og bent

Nu har Jakob Ellemann-Jensen jo ikke ligefrem været tilbageholdende med at påstå at Mette Frederiksen løj både når det gjaldt Covid19 og aflivning af Mink, så han ligger som han har redt.

Helle, mig bekendt var det de borgerlige partier, med Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen i spidsen, der i forbindelse med et borgerforslag stemte for at stille Mette Frederiksen for en rigsret selv om undersøgelseskommissionen i minksagen endnu ikke havde afsluttet sit arbejde, så du behøver ikke at have "medlidenhed" over for at Jacob Ellemann-Jensen allerede nu bliver beskyldt for at lyve over for folketinget, det er jo helt på linje med hvad han selv har foretaget sig i lignende sager.

Utroligt at Jakob Ellemann-Jensen er venstres bedste bud på en partiformand og statsminister - det står virkelig sløjt til

Annonce