Fagforbund kræver: Sæt dagpenge-uret i stå resten af 2020

Ledige bør ikke bruge af deres to års dagpenge resten af i år, mener HK og 3F.
Snart begynder dagpenge-uret igen at tikke ned.

Den 9. juni udløber den tre måneders pause, som har betydet, at ledige siden 9. marts ikke har brugt af deres toårige dagpengeperiode.  

Ligesom regeringen hjælper landets virksomheder, så skal vi også hjælpe de arbejdsløse

Men det er alt for tidligt at trykke på startknappen, mener forbundsformand i HK, Kim Simonsen. Han foreslår, at pausen skal gælde resten af 2020.  

“Den skal forlænges, så man ikke falder ud af dagpengesystemet efter to års ledighed. Og det skal den, fordi arbejdsløsheden er stærkt stigende og ser ud til at fortsætte,” siger han til DR Nyheder og tilføjer:

“Ligesom regeringen hjælper landets virksomheder, så skal vi også hjælpe de arbejdsløse.”

placeholder

3F kræver højere sats og længere periode 

Hos fagforbundet 3F er det mere end hver tiende af de 21.600 ledige medlemmer, som har mindre en et halvt år tilbage, før de ender på kontanthjælp eller selvforsørgelse, fordi dagpengene er rendt ud.

Og med det dødvande, som corona krisen har skabt på jobmarkedet, så er brug for at man både forhøjer dagpengesatsen og udvider dagpengeperioden, mener forretningsordfører i 3F, Eva Obdrup.

Konkret har 3F foreslået, at man forhøjer dagpengene med et midlertidigt corona-tillæg. I dag ligger dagpengesatsen på cirka 19.000 kroner om måneden før skat. Den sats ønsker 3F at forhøje med en tredjedel, så ender man på omkring 25.000 kroner.

I Sverige har man indført et corona-tillæg til dagpengene på 30 procent

I HK støtter man forslaget om en højere dagpengesats, men Kim Simonsen vil dog ikke sætte kroner og ører på. Han peger dog på, at lønkompensation til selvstændige ligger på 23.000 kroner, og at det beløb kunne være et pejlemærke for regeringen og Folketinget.  

Sverige har indført corona-tillæg 

I Sverige har man indført et corona-tillæg til dagpengene på 30 procent.

Tillægget gælder i 100 dage i perioden fra 29. juni til januar 2021. Med den midlertidige forhøjelse stiger dagpengene fra 760 svenske kroner pr. dag til 1000 svenske kroner.

Det vurderes, at tiltaget vil koste den svenske statskasse 1,1 milliarder svenske kroner.
 

Hummelgaard: Ingen planer på nuværende tidspunkt

I et mailsvar til DR skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at fastfrysningen af dagpengeperioden kun gælder under nedlukningen af samfundet. Regeringen har “ikke på nuværende tidspunkt har planer om at sætte dagpengene på pause længere end til udgangen af juni”,  lyder det desuden.

Men det er klart, at vi følger situationen tæt

Ministeren afviser dog ikke fuldstændigt, at der kan blive set på dagpengene senere.

“Men det er klart, at vi følger situationen tæt og vil se på reglerne igen, hvis det skulle blive nødvendigt,” skriver Peter Hummelgaard.
 

Mange står på kanten

Hos brancheorganisationen Danske A-kasser har man siden nedlukningen 11. marts undersøgt, hvor mange ledige, der står på kanten af dagpengesystemet.

Mange af dem står til at miste dagpengeretten i en tid, hvor få nye jobs slås op

Undersøgelsen viser, at der sammenlagt er 9.000 ledige dagpengemodtagere, som kun har et halvt år eller mindre tilbage af deres to år på dagpenge.

Mange af dem står til at miste dagpengeretten i en tid, hvor få nye jobs slås op. Sætter man tælleren i gang om halvanden måned, vil mange mennesker miste dagpengene inden for kort tid, vurderer direktør i Danske A-kasser Verner Sand Kirk over for DR.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Husk også at sætte 225 timers reglen i stå resten af året..og ja start med at sætte den i stå da det stadigvæk er sådan at der er langtidsledige der bliver trukket 1000 kr hver månde..og det er dem der har aller mindst..og sværest ved at finde et arbejde og nu er det meget meget meget svære

Vi har sværere ved at få jobs end andre fordi vi ofte har færre kvalifikationer og mindre erfaring, hvilket er naturligt nok da vi ret beset er langtidsledige. Det ligger ligesom lidt i ordet ikke?... Det bliver endnu sværere for os nu da, der samlet se bliver færre jobs at søge. Jeg synes det er trist, at der ofte bliver anvendt så hård og nedsættende en tone overfor de folk, der kommenterer på vores vegne. Jeg personlig vil gerne sige tak for bemærkningen om at stoppe 225 timers reglen.

Thomas,Avid Nielsen,Svend,th8914892@gmail.com...som er en og samme person...til dig vil jeg blot sige at det sidste gang jeg henvender mig til dig...Og det fordi jeg vil fortælle dig,og ander må også gerne vide det...At det synd for dig, at du åbenbart kun kan have det godt når du føre debatten ned på et plan hvor det mere handler om at nedværdige og svine ander til...Og det gider jeg ikke,slut herfra

Når man skriver at der er 9000 ledige dagpengemodtager,som har et halvt år eller minder tilbage af deres 2 års dagpengeret.Og hvis man så sætter tælleren igang om halvanden månde,, i en tid hvor der kun slås få nye jobs op, vil mange mennesker miste deres dagpengeret inden for kort tid..Men så har de også haft 2 år plus 3 månder til at finde et arbejde i,,, så hvis man vil sætte dagpenge-uret i stå resten af året, og give dagpengemodtager et midlertidigt corona-tillæg,,,er det kun ret og rimeligt at man også sætter 225 timers reglen på pause..Fordi en kontanthjælpsmodtager har det lige så nemt, eller lige så svært ved at finde arbejde som en dagpengemodtager har i disse coronatider tider hvor der er få nyopslåget jobs op,og arbejdesløsheden bliver støre.Og så er det sådan at en kontanthjælpsmodtager har meget minder at leve for sådan ca 9000 kr,,så enhver der har bare en lille smule hjerne kan godt se at når man tager 1000 kr fra en kontanthjælpsmodtager,,har det en meget støre betydning end en på dagpenge som man også vil hjælpe så de ikke ender på kontanthjælp..så sæt uret i stå for begge slags arbejdsløse.

Hej Jens Kamp DET er ret og rimeligt det du skriver

9000 kr minder end en dagpengemodtager

Hej Jens Kamp. Godt skrevet

Det Jens Kamp har skrevet ville jeg ikke kunne skrive bedere

Super godt skrevet Jens Kamp

Jeg kan godt forstå dig Jens Kamp.Med al den snak om at hjælpe dagpengemodtager,ved at sætte dagpenge-uret i stå og give dem et corona-tillæg så de får flere penge.Og samtidig tager penge fra kontanthjælpsmodtager.Er ikke til at forstå da de er lige meget arbejdsløse,og er lige meget ramt af coronakrise,Og der er dagpengemodtager der også har gået ledig i snart 2 år og kan kaldes langtidsledige.Så jeg kan ikke se forskellen.

Annonce

Annonce