Pelle Dragsted: Ufint at Arnold Busck giver regeringen skylden for konkurs

Økonomisk kommentator konstaterer, at der var penge nok hos Arnold Busck-moderselskabet til at boghandler-kæden kunne være reddet
Boghandler-kæden Arnold Busck - med 29 boghandler og 427 ansatte - erklærede sig 27. april konkurs.

Direktør og eneejer Helle Busck Fensvig - Arnold Buscks oldebarn - antyder i et interview med Berlingske kraftigt, at den siddende regering bærer ansvaret for konkursen.

Fensvig hævder i artiklen, at det er en for langsom udmøntning af trepartsaftalen om lønkompensation, der fik hende til at begære Arnold Busck konkurs. Den påstand betegner tidligere medlem af Folketinget for Enhedslisten, Pelle Dragsted, som “ufin”.

Berlingske skriver: 

“Hun (Helle Busck Fensvig, red.) havde godt nok fået en besked om, at ansøgningen om lønkompensation var modtaget, efter at hun sendte den afsted 3. april. Men hun kunne ikke få svar på, om ansøgningen var ved at blive behandlet, og hvornår hun i givet fald kunne regne med at modtage den støtte. Det blev den afgørende faktor i hendes beslutning.”

Helle Busck Fensvig mener, at det var gået ganske anderledes hvis Lars Løkke (Venstres tidligere formand, red.) stadig havde været statsminister:

Jeg tror, han havde gjort det anderledes, han havde lyttet lidt mere

“(...) Jeg tror, han havde gjort det anderledes, han havde lyttet lidt mere."

19 mio. i udbytte på tre år

I forbindelse med konkursen 27. april skrev Pelle Dragsted et tweet, hvor han nævnte, at Arnold Busck de seneste år har udbetalt 19 millioner kroner i udbytte til eneejeren Helle Busck Fensvig:

“De sidste tre år har Arnold Busck udbetalt 19. mio. i udbytte til deres aktionærer. Havde en mere langsigtet og forsigtig udbytte-politik mon kunnet redde kæden?”

placeholder

 

Helle Busck Fensvig bekræfter beløbet over for Berlingske. Men oplyser, at pengene ikke er havet i hendes private lommer. Udbyttet er derimod sendt til Arnold Buscks moderselskab, Neptun Ejendomme A/S.

Lars Løkke signerede på udgivelsesdagen sin bog "Befrielsens Øjeblik", som udkom 16. maj sidste år midt under valgkampen, i Arnold Busck-boghandlen på Købmagergade i København City (Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard).

Dragsted: “Ikke regeringens skyld”

Pelle Dragsted betegner det som en ufin påstand, at Arnold Buscks konkurs skyldes langsommelighed i regeringens hjælpepakker:

“Om pengene er trukket ud til kaviar til ejerkredsen, eller om de er trukket ud til at dække et tab i andre dele af et holdingselskab, det synes jeg ikke ændrer ved, at det er en ufin påstand at komme med fra Arnold Busck, at deres lukning skyldes langsommelighed i regeringens hjælpepakker,” siger Pelle Dragsted til Netavisen Pio og fortsætter:

“For uanset hvad så har man (Arnold Busck, red.) altså tyndet voldsomt ud i kapitalbeholdningen i det selskab, som nu er konkursramt - for at dække andre øjensynligt mindre kloge dispositioner andre steder i koncernstrukturen. Det har gjort virksomheden sårbar over for stød og modgang, som de nu oplever. Og det er ikke noget, man kan tørre af i regeringens hjælpepakker,” mener Dragsted.

Og det er ikke noget, man kan tørre af i regeringens hjælpepakker

Han mener, at det alene er bankerne - ud over Arnold Busck selv - der kan bebrejdes boghandler-virksomhedens konkurs:

“Hvis der er andre end Arnold Busck, der har et ansvar her, så må det være den finanssektor, som ikke har været i stand til at mobilisere få dages mellemfinansiering. Det er helt grotesk, hvis det ikke har været muligt at få et eneste dansk pengeinstitut - med den viden om, at der var hjælp på vej fra hjælpepakker - til at stille op med mellemfinansiering. Det siger måske også noget om pengeinstitutternes syn på forretningen Arnold Busck. Uanset hvad er Arnold Busck’s konkurs ikke regeringens skyld.”

Uanset hvad er Arnold Busck’s konkurs ikke regeringens skyld

Økonomisk ekspert: Kunne være reddet af moderselskabet

Dragsted finder støtte i sin opfattelse hos økonomisk kommentator, chefredaktør på Økonomisk Ugebrev, Morten W. Langer.

Han skriver i en kommentar 10. maj, at konkursen kunne være undgået:

"Men faktisk havde Neptun Ejendomme penge til at hjælpe", hedder det i kommentaren fra chefredaktør Morten W. Langer:

Men faktisk havde Neptun Ejendomme penge til at hjælpe

Neptun Ejendomme er moderselskabet i koncernkonstruktionen. Og her er der pæne aktiver i form af ejendomme flere steder i landet, herunder ejendommen på Købmagergade i København City.

I samme kommentar repeterer Økonomisk Ugebrev, hvad man allerede skrev 27. april, nemlig, at boghandler-selskabet-Arnold Busck A/S havde en anstrengt økonomi lang tid før coronakrisen:

“I det seneste regnskab, som går frem til april 2019, var der et driftsunderskud på 17 mio. kr. og en bogført egenkapital på 28 mio. kr., efter at der var trukket udbytte til ejerne på 19 mio. kr. i tidligere år.

Ifølge regnskabet er der for bankgæld stillet virksomhedspant i selskabets aktiver og fordringer, og varebeholdningen, især bøger, var bogført til 56 mio. kr. Altså en likviditetsmæssig meget anstrengt situation allerede sidste år. Den økonomiske situation var altså allerede før coronakrisen meget ringe.”

Afventer svar fra Arnold Busck

Netavisen Pio har bedt Helle Busck Fensvig svare på, om hun fortsat fastholder, at det er regeringen, der er skyld i Arnold Buscks konkurs.

Netavisen Pio har også bedt Helle Busck Fensvig forholde sig til chefredaktør Morten W. Langers opfattelse af, at moderselskabet Neptun Ejendomme havde penge nok til at redde Arnold Busck.

Endelig har vi bedt Fensvig svare på, om ikke Arnold Busck-selskabet havde stået stærkere, hvis aktionærerne - heriblandt hende selv - havde undladt at trække 19 millioner kroner i udbytte ud af selskabet.

Netavisen Pio afventer Helle Busck Fensvigs svar

Netavisen Pio afventer Helle Busck Fensvigs svar.

Opdateret 16.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg er helt enig med Dragsted. De tre dage, det er jo vildt at påstå noget sådan. Så var hun gået konkurs under alle omstændigheder.Og savne Løkke, hvad skulle han have gjort som ikke blev gjort. Jeg er lykkelig for han er væk fra magten. Jeg har handlet hos Arnold busk i over 50 år, købt for tusindvis af kroner, bøger som har beriget en, og synes virkelig det er sørgeligt den lukker. Men regeringens skyld, det er for unfair.

Det ssmfundet skyld,skrevet og sunget af tv2 og steffen brandt

Arnold Busk havde en anstrengt økonomi ikke bare i 2019 men i længere årrække forinden.

Det samfundet skyld,

Det er meget pinligt at konstatere, at ejeren af den hæderskronede boghandlerkæde nægtede at hjælpe sin egen forretning og sine knap 500 medarbejdere - trods udsigt til en massiv offentlig støtte pga. corona-situationen. Hun skulle formentlig blot gå til sin bank og få en kassekredit indtil statspengene kom tre dage senere. Hvor er det pinligt at have erhvervsdrivende, som opfører sig på den måde - især når man betænker, at firmaet havde råd til at hjælpe til med at få enderne til at nå sammen indtil corona-krisen gav mulighed for at genånbne de 27 butikker. Pinligt!

Det mest sørgelige er at man tydeligvis slet ikke tænker tanken om der kunne være interessenter man kunne byde med ind i ejerskabet - medarbejdere, kunder, lokalsamfund...…
Jeg ville som bogorm og kooperativist ønske at der bliver enkelte af butikkerne som kan fortsættes i en kooperativt fælles ejerskab så vi bevarer boghandlere i vores byer.
Tjek evt. Fredensborg Boghandel som er overtaget af et lokalt fællesskab af bogelskere
https://fredensborgfordi.dk/fredensborg-boghandel/

Annonce