Annonce

Tyskland overvejer grænseåbning, Mølbak forklarer andenbølge og S suger vælgere

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang-
Velkommen til onsdagens udgave af vores lille nyhedsoverblik Aktuelt, hvor vi som altid samler en lille buket af dagens vigtigste og mest interessante nyheder og artikler fra både ind- og udland.

Tak fordi du læser med.

 

Tyskland overvejer grænseåbning - også til Danmark

Tyskland er klar til at åbne grænsen til Danmark. Det fortæller den tyske indenrigsminister Horst Seehofer. Det skriver DR.

Den præcise dato afhænger ifølge Horst Seehofer, at Danmark skal aftale grænseåbning med Norge og Sverige, så det kan ske samtidig.

En lang række partier, herunder De Radikale, Venstre og Dansk Folkeparti har udtrykt opbakning til ideen om at åbne grænsen for tyskere, blandt andet for at få gang i sommerhus-udlejningen.

placeholder

Justitsminister Nick Hækkerup (S) fortæller, at man er i dialog med nabolandene, men at man endnu ikke har truffet en endelig afgørelse.

Læs hele historien her.


Mølbak forklarer: Andenbølge eller ej

Det vakte opsigt, da faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, på et  pressemøde tirsdag afblæste risikoen for en anden bølge af coronaepidemien.

For i en rapport ugen før kaldte Seruminstituttet risikoen for "betydelig". Mølbak uddyber nu sin vurdering overfor Altinget. I en mail skriver han følgende:

"Ekspertgruppen understreger, at immuniteten i den danske befolkning er lav. Derfor er der rent epidemiologisk en betydelig risiko for, at der kan komme en anden bølge. Dette vil især være tilfældet, såfremt hygiejneråd og overholdelse af fysisk afstand ikke efterleves," skriver han og fortsætter:

"Med den nye teststrategi og den store testkapacitet, der nu er etableret i Danmark, har vi imidlertid gode forudsætninger for at opdage en kommende stigning i smittespredningen så tidligt, at der kan gribes ind. Dertil kommer, at sundhedsvæsenet i Danmark er blevet bedre til at håndtere corona. Samlet set er det sandsynligt, at der i takt med genåbningen vil komme øget smitte. Men med de erfaringer, vi har, og det system, der er etableret, er det ikke sandsynligt, at det vil udvikle sig til en egentlig anden og omfattende epidemibølge, der medfører en betydelig belastning for sundhedsvæsenet.”

Så skulle det vist være på plads.

Læs hele historien her.

 

Wammen afviser partipolitiske ansættelser

 

Da daværende pressechef i Finansministeriet i , at det var en "svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat".

Onsdag spurgte Morten Messerschmidt (DF) og Peter Skaarup (DF) ind til sagen under spørgetimen til ministrene. Det skriver Ritzau.

Finansministeren er ikke enig med den tidligere pressechefs udlægning:

"Det tilkommer ikke mig at tolke på Sigga Nolsøes kommentar. Jeg vil dog gerne understrege, at udtalelsen og min opfattelse af forholdet mellem regeringen og embedsmandsværket er langt fra hinanden," siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Morten Messerschmidt er dog ikke overbevist og vil have nedsat et folketingsudvalg som kan granske ansættelserne af pressechefer i ministerierne.

Læs hele historien her.


S snupper vælgere fra alle

Socialdemokratiet høster vælgere over hele linjen og får danskerne op af sofaen.

Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

"De suger fra alle partier. Mette Frederiksen tager fra både højre, venstre, bund, top og hele molevitten. Socialdemokratiet tager fra alle grupper, og det gør, at det er en meget speciel fremgang,” siger han.

I alt har Socialdemokratiet vundet mere end 297.000 flere vælgere, hvoraf størstedelen er kommet til i løbet af de seneste to måneder efter coronavirussens indtog i Danmark.

Læs hele historien her.

 

Analyse: DF's storhedstid er forbi

Dagens analyse står kommentator Jarl Cordua for, der i Altinget gennemgår de udfordringer som Dansk Folkeparti står i.

Ifølge ham bunder partiets succes i at de samme mennesker har stået i spidsen for partiet siden start, men at de samme mennesker nu ikke længere kan se en vej ud af problemerne.

"Succeshistorien skyldes i bund og grund denne gruppe menneskers uforlignelige evne til at læse folkestemninger, både før og mens de sker. Pia Kjærsgaard selv var en stemningsmæssig seismolog og fik efter sigende god hjælp af hendes myteomspundne private rengøringshjælp, der tilsyneladende bidrog til at indstille sigtet, så det blev perfekt til at ramme utilfredse folkestemninger," skriver han.

Læs hele analysen her.

 

Benny passer på birkemusen

Og nu skal det hele jo ikke handle om coronavirus, for regeringen har åbenbart også blik for at redde de helt små i samfundet.

"Birkemusen er et af Danmarks mest sjældne pattedyr, der kun lever to steder i landet - og det er netop ved jernbanen. Vi skal bevare musen og styrke biodiversiteten ved jernbanen, og det gør Banedanmark i takt med udrulningen af Signalprogrammet," skriver transportminister Benny Engelbrecht (S) på Twitter.

Godt for den lille birkemus.

placeholder


FH anklager borgerlige partier for at ville snuppe milliarder fra lærlinge

De fem borgerlige partier i Folketinget har netop fremsat forslag om, at arbejdsgivere skal have 2,5 mia. kr tilbagebetalt fra den såkaldte AUB-ordning.

”Helt sort og komplet kortsynet, at de borgerlige partier nu vil tage svimlende 2,5 mia. kr. fra en ordning, der var beregnet til praktikpladser til lærlinge. Det er mere nødvendigt end nogensinde at sikre det nødvendige antal faglærte i fremtiden," siger næstformand i FH, Nanna Højlund i en pressemeddelelse.

Til sommer skal ca. 14.500 erhvervsskoleelever ud og finde en praktikplads og det bliver sværere pga corona. Der er således her i foråret indgået over 80 procent færre praktikaftaler inden for erhvervsuddannelser sammenlignet med sidste år.

AUB, Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag blev indført i 2018 og skal sikre 8.000-10.000 flere praktikpladser om året til erhvervsuddannede.

Rigsrevisionens seneste rapport viser, at der er en opsparing på 4,5 mia. og et løbende overskud på 1,5 mia. kr. i ordningen.

Hvis arbejdsgiverne får tilbagebetalt en del af deres indbetalinger, sådan som den borgerlige opposition foreslår, vil det estimerede overskud i 2020 vil blive vendt fra 1,5 mia. til et underskud på 1,4 mia.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mølbak sagde, han ikke kunne se en ny bølge 2 umiddelbart, hvis vi fortsat overholdt alle de regler om afstand og hygiejne, det var forudsætningen. Han har ikke afblæst den. Og Messerschmidt, med sin egen korrupte Meld og Feld sag, det var urkomisk og høre hans konspirationsteorier og forslag om at politikere fra hvert parti i folketinget skulle lave et udvalg som skulle bestemme hvem en regering skulle ansætte som rådgivere m.m. Tror man Venstre ville det, nej, det var så langt ude. derefter satte samme MM sig tæt, tæt til Peter Skårup i salen,så formanden måtte minde samme MM om afstand. Samme MM, som havde så ondt så ondt i r--- af andre, muslimer der stod sammen.... klart man ikke bør uanset hvem man er.