Det oplyser regeringen i forbindelse med Socialdemokratiets sommergruppemøde til Ritzau ifølge Berlingske.
”Så længe jeg kan huske, har vi politikere talt om, at det er vigtigt at prioritere erhvervsuddannelserne, og jeg tror, at vi må være ærlige og sige, at der har været lidt for meget snak,” siger statsminister Mette Frederiksen (S).
Det betyder, at erhvervsuddannelserne får tilført 310 millioner kroner i 2024 stigende til 910 millioner kroner om året i 2030 og frem.
I 2023 modtog erhvervsuddannelserne 4,7 milliarder kroner.
500 millioner kroner skal komme fra det økonomiske råderum og 400 millioner kroner skal findes via den uddannelsesreform, som regeringen fremlagde i foråret.
Hos Dansk Metal er man henrykt over udsigten til, at området får tilført penge efter mange nedskæringer.
”Vi har nærmest kun oplevet nedskæringer, og derfor er det her fantastisk. Det sikrer arbejdsro til erhvervsskolerne, så de også kan fokusere på langsigtede investeringer i for eksempel trivsel, kvalitet og uddannelsesmiljøer. Nu behøver de ikke kun tænke på, hvordan de skal betale næste regning,” siger Kasper Palm, forbundssekretær i Dansk Metals uddannelsessekretariat i en pressemeddelelse.
Klima, miljø og grøn omstilling er nøgleord for de unge
Hos fagforbundet 3F glæder man sig ligeledes over det annoncerede udspil. Både på de unges, samfundets og klimaets vegne.
”Vi skal bruge flere kræfter på at fortælle de unge og deres forældre, at der er hårdt brug for de unges arbejdskraft til at skabe den grønne omstilling. Grøn omstilling skabes ikke bag polerede hæve-sænkeborde i København men af dygtige, faglærte med kloge hænder, der brænder for en bæredygtig fremtid, siger Henning Overgaard i en pressemeddelelse, og tilføjer:
”Klima, miljø og grøn omstilling er nøgleord for de unge. Nu kan de selv være med til at påvirke udviklingen gennem en kvalitetsuddannelse på en erhvervsskole. Det er jeg meget glad for.”
På arbejdsgiversiden lyder lignende tilfredse toner. Hos Dansk Industri ser administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen ligefrem løftet som et vendepunkt.
”Meldingen fra regeringen om en massiv økonomisk indsprøjtning til erhvervsuddannelserne er et afgørende vendepunkt for fremtidens faglærte og dermed udviklingen af vores samfund. I Dansk Industri har vi længe arbejdet for et markant løft af erhvervsskolerne, så udstyr og undervisning kan følge trop med den rivende grønne og digitale udvikling,” siger Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse.
Men det er den enkelte skole, der er bedst til at vurdere, hvor pengene vil gøre størst nytte
Hos SMVdanmark, som repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, kalder man tirsdag for en ”glædens dag”. Derudover understreger direktør Jesper Beinov vigtigheden af at erhvervsuddannelserne selv får lov til at prioritere, hvordan de bedst vil bruge de ekstra midler.
”På nogle skoler har de måske et voldsomt behov for at opgradere maskinparken, på nogle er det nedslidte bygninger, der står først i køen, og nogle vil måske styrke deres mentorprogram. Bare for at give nogle eksempler. Men det er den enkelte skole, der er bedst til at vurdere, hvor pengene vil gøre størst nytte. Derfor bør det økonomiske løft gives via taxametertilskuddet, så pengene kommer direkte ud,” siger Jesper Beinov ifølge en pressemeddelelse.
Regeringen har også planer om at gøre det nemmere for erhvervsuddannede, hvis de vil læse videre. Den plan får ligeledes fuld opbakning fra SMVdanmark.
”Hvis eksempelvis en anlægsgartner vil læse videre til bygningskonstruktør, så er det i dag ikke muligt uden ekstra opkvalificering. Det lukker alt for mange døre og signalerer, at det er lavere status at vælge en erhvervsuddannelse. Derfor er det helt rigtigt set, at svendebrevet bør give adgang på linje med studentereksamen på en række relevante uddannelser,” siger Jesper Beinov.
Kommentarer
Det er det eneste rigtige at gøre. Flere unge i erhvervsuddannelserne og det der xkitseres fra Tesfaye er yderst fornuftigt.
Jamen det lyder sguda som noget, der sagtens kunne virke. Tesfaye kan heldigvis stadig ramme skiven.