Annonce

Minister rækker hånden ud: Åben for at oprette flere studiepladser

Et flertal uden om regeringen vil have oprettet flere studiepladser på grund af coronakrisen. Ministeren er åben for at diskutere det.
Der skal oprettes flere studiepladser nu for at forhindre flere afslag end normalt. Sådan lyder opfordringen til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fra et flertal uden om regeringen, som består af Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Radikale Venstre og Liberal Alliance.

“Ministeren må ikke sidde på hænderne nu, for der er tusindvis af unge, som har drømme om deres fremtid. Deres drømme risikerer at drukne i coronasnak og manglende muligheder. Det må ikke ske,” siger Venstres uddannelsespolitiske ordfører, Ulla Tørnæs, til Politiken.

På grund af coronakrisen forventer flere eksperter og aktører fra erhvervslivet, at flere unge end normalt vil søge ind på en videregående uddannelse til sommer. Derfor ønsker flere partier at oprette ekstra studiepladser på landets uddannelser, og det er uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) villig til at se på.

“Det kan godt være, at vi i den forbindelse skal se på, om der også skal oprettes ekstra pladser i nogle retninger,” siger hun til Netavisen Pio.

Det kan godt være, at vi i den forbindelse skal se på, om der også skal oprettes ekstra pladser i nogle retninger

DI: Opret 4000 ekstra pladser

Det siger hun som en reaktion på et forslag fra DI - Dansk Industri om, at der skal oprettes cirka 4.000 ekstra studiepladser på tekniske uddannelser som Matematik-Økonomi, Datalogi, Data Engineering og Softwareudvikling.

placeholder

Det er nemlig de uddannelser, som erhvervslivet efterspørger.

“Der synes jeg, at man skal starte med at sætte ind, fordi der er et sug i skorstenen fra arbejdsmarkedet, som vidner om, at det er de uddannelser, der er brug for, og der er faktisk mange unge, der gerne søger de uddannelser,” siger Mette Fjord Sørensen, der er underdirektør i DI, til Netavisen Pio.

Der synes jeg, at man skal starte med at sætte ind, fordi der er et sug i skorstenen fra arbejdsmarkedet

Sidste år i maj lavede DI en analyse, hvor de så på de uddannelser, der havde lav ledighed, men hvor mange ansøgere blev afvist. Analysen viste, at mere end 30 procent af førsteprioritetsansøgningerne blev afvist.

DI opfordrer derfor ministeren til at oprette flere studiepladser på de uddannelser, som har lav ledighed, men hvor mange bliver afvist.

Minister: Vi skal have uddannelser i hele landet

Uddannelses- og forskningsministeren er åben for for at diskutere DI’s forslag om 4.000 ekstra studiepladser.

“Det vil jeg meget gerne bidrage til, men vi er også nødt til at have for øje, at det er et meget bredt politisk ønske, at vi samtidig også opretter uddannelsespladser i hele landet, og at der er mulighed for uddannelse i hele landet, som også er et fundament for vækst og beskæftigelse, og der er det altså en balance løbende at finde den rigtige fordeling”, udtaler Ane Halsboe-Jørgensen.

Ministeren understreger, at der er mange ledige pladser på landets uddannelser, og at nogle af de uddannelsesinstitutioner, der må afvise unge, har lignende uddannelser andre steder i landet. Hun opfordrer derfor de unge til at “søge bredere”.

“Det vigtigste for mig er, at vi sørger for, at når der en potentiel meget stor ekstra søgning på vores uddannelser denne sommer, at vi gør, hvad vi kan for at få unge til at søge i retninger, hvor der også kommer til at være plads,” siger hun.

Vil have ministeren til at kigge på optag

Mette Fjord Sørensen understreger, at DI’s opfordring til ministeren ikke kun er relateret til coronakrisen. Der skal ifølge dem generelt kigges på den model, der er på uddannelsesområdet.

DI ønsker en model, hvor man kan oprette ekstra pladser på de uddannelser, hvor der er en høj efterspørgsel fra arbejdsmarkedet.

Den model afviser ministeren.

“Jeg kan godt se, at Dansk Industri bruger anledningen til at rejse en kritik af noget af den dimensionering, der i øvrigt er. Det er de selvfølgelig velkomne til, men der er jo også en baggrund i, at vi politisk har valgt at have den dimensioneringsmodel, som for eksempel sætter et loft over nogle uddannelser, hvis der er arbejdsløshed eller en øvelse i at få fordelt pladserne ud over landet,” udtaler Ane Halsboe-Jørgensen.

Ifølge hende er der flere hundrede uddannelsesudbud i landet med ledige pladser - også på mange af de tekniske uddannelser, som DI ønsker flere ind på.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kunne være godt for fremtiden, hvis det skete. Desuden er det en utrolig velskrevet artikel.