Annonce

Drop symbolpolitikken, og sæt prisen op på cigaretter

Tobak dræber og alligevel pulser ungdommen løs. Trods positive tiltag er regeringens nye forebyggelsesplan skuffende uambitiøs. Det skriver Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, i dagens leder.
Foto: Grafisk afdeling
Netavisen Pios chefredaktør Niels Jespersen
Regeringens nye forebyggelsesplan, som har til formål at nedbringe forbruget af nikotin, tobak og alkohol blandt unge, fremstår desværre mere som et symbolpolitisk tiltag end en ambitiøs indsats for at skabe reelle forbedringer for danskernes sundhed.

Med 30 initiativer, der blandt andet omfatter en reduktion af alkoholprocenten i de produkter til unge på 16 og 17 år fra 16,5 procent til 6 procent, mangler planen den nødvendige slagkraft for at tackle de alvorlige problemer med unges alkohol- og nikotinforbrug.

Aftalen, der involverer SVM-regeringen, Alternativet, Danmarksdemokraterne, De Konservative og SF, synes at sidesteppe sundhedsmyndighedernes anbefalinger ved at overlade en stor del af ansvaret til skoler, elever og forældre.

I stedet for at indføre mere direkte og klare retningslinjer, nøjes aftalen med at opfordre ungdomsinstitutioner til at formulere og implementere en lokal alkoholpolitik.

For nemt at spille bolden videre til skolerne

Ifølge Ole Heinager, formanden for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier –Ledernes bestyrelse, er mange skoler allerede godt i gang med at fremme en sund alkoholkultur, og mange aktiviteter foregår uden alkohol.

Denne udtalelse understreger, at planen, i sin nuværende form, tilføjer beskeden værdi til de eksisterende tiltag og kulturer på ungdomsuddannelserne.

Den nuværende aftale bliver derfor, med god grund, kritiseret for at være for svag

Det er bekymrende, at aftalen er væsentligt mindre vidtgående end den oprindelige plan, som regeringen fremlagde i marts 2022.

Den tidligere plan indeholdt blandt andet et forslag om at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år.

Den nuværende aftale bliver derfor, med god grund, kritiseret for at være for svag og for at ignorere evidens, internationale erfaringer og sundhedsfaglige eksperters anbefalinger.

De Radikale har ret: Regeringen mangler ambitioner 

Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for De Radikale, påpeger, at aftalen går imod evidens og sundhedsfaglige anbefalinger, hvilket kun yderligere forstærker indtrykket af en aftale, der mangler ambitioner og mod til at tage de nødvendige skridt.

At skabe en sund alkoholkultur og få de unge til at droppe tobakken kræver mere end opfordringer og overfladiske tiltag.

Det kræver stærk politisk vilje og konkrete handlinger, der effektivt kan adressere de dybereliggende årsager til unges alkohol- og nikotinforbrug.

Sæt cigaretprisen op og forbyd rygning på værtshuse, der tiltrækker et ungt publikum

Denne aftale fremstår som en mistet mulighed for at gøre en reel og varig forskel i unges liv.

Det er tid til at politikerne tager ansvar og udviser det nødvendige lederskab for at beskytte vores unge mod de skadelige effekter af alkohol og nikotin.

Sæt cigaretprisen op og forbyd rygning på værtshuse, der tiltrækker et ungt publikum.

Regeringen og dens samarbejdspartnere må genoverveje deres tilgang og komme tilbage med en plan, der matcher omfanget af de udfordringer, vi står overfor.

En plan, der tør tage de svære, men nødvendige beslutninger for at sikre en sundere fremtid for vores unge.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så enig i din kommentar. En flok politiske tøsedrenge der i angst for at genere nogen har aftalt den tammeste forebyggelsesplan man kan forestille sig. I bedste fald er den ligegyldig og da helt uden virkning. Ja forbyd rygning på alle værtshuse og sæt pris markant op. I tillæg forbyd også ( som i Sverige, Canada og andre steder) rygning på alle udendørs mad serveringssteder, så kan alle ikkerygerne ( det store flertal) også spise udedørs uden at blive pulset i hovedet af klam røg fra sideborderne. Det forbliver nok en drøm.

Der mangler sgu også ambitioner hos kritikerne.
Det eneste svar de kommer med igen og igen er nye forbud og at sætte priserne op.

Ambitionen er jo netop at sætte prisen op og forbud, fordi det er det der virker. Oplysningskampagner plakater fra skoler, løftede pegefingre har jeg set siden jeg var en ung knægt i 70’erne-det har ingen virkning.
Arvid, Jeg hører gerne om dine ambitioner?

Tobak dræber og unge drikker!
Men hov. I Danmark har lige i underkanten af 1.000.000 (En million) mennesker et problematisk forhold til alkohol. Alkohol dræber sandelig også. Såvel langsomt for den drikkende og sandelig også hurtigt i trafikken. Ikke at man slår hinanden med flasker, men påvirkede billister. Jvf. Rådet for Sikker Trafik har 15% af unge mellem 17 og 24 adspurgte kørt alkoholpåvirket i 2022.
Så forbyd al salg af alkohol til unge under 25! Hov for resten, det er jo også først i den alder hjernen nærmer sig sin færdige udvikling. Alkohol er et opløsningsmiddel, der ødelægger krop og hjerne.
Så hæv endelig prisen for alkohol af alle slags. Gerne voldsomt.
Fjer så alkohol fra synlige steder i butikker. Gem det væk som med tobak.
Desværre har jeg ikke set en opgørelse, der viser, hvor meget alkohol relaterede skader og sygdomme koster samfundet. Jeg tror det er et enormt beløb.

Tobak dræber sandelig også. Til gengæld er der en alvorlig social slagside hos voksne, der ryger. Øgede priser vil gå hårdt ud og de i forvejen hårdest ramte, og ikke mindst deres børn.

Før du fortæller mig, at de bare kan stoppe med at ryge, så fortæl mig lige hvor mange år, du har holdt dig fra alkohol.

Jeg tror ikke at man skal være så bekymret for ungdommen, de er jo ifølge medierne meget klima- og miljøbeviste og er fortalere for at man skal stoppe med at spise kød og drikke mælk m.m. for at redde klimaet så mon ikke de også går ind for at stoppe rygning og indtagelse af alkoholiske drikke. De viser jo vejen når de er på musikfestivaller hvor pladserne efterlades pæne og rydelige inden de forlader lejeren.
PS! ironi kan forekomme.

Indfør endnu flere forbud, det lyder jo meget socialdemokratisk.

Hvorfor ikke tage konsekvensen og som udgangspunkt at forbyde alting? Et totalforbud på alt, og så efterfølgende en præcisering på hvilke to, tre ting, som regeringen godt tør give befolkningen lov til?

Børn og unge er jo nogle banditter, som skal holdes i kort snor, og forældrene kan jo slet ikke overlades så alvorlig opgave, som det er at opdrage deres børn. For hvad skal det dog ellers ende med? - vi ved jo af erfaring, at hvis man drikker øl som ung, bliver man alkoholiker for resten af livet. Så staten må simpelthen overtage forældrenes forpligtelser og sikre, at de unge mennesker sover med hænderne over dynen.

Vi vil have en formynderstat, som fortæller os, hvad vi må og ikke må - ikke tale om, at de unge selv skal gøre deres erfaringer, dem gør regeringen for os. Fuldstændig ligesom i børnehaven.

Du har fuldstændig ret, Niels Duus Nielsen, der er alt for mange forbud, det gælder også for biltrafikken, her var der fri hastighed til oliekrisen kom i 1973, hvorfor dog ikke genindføre det? Bilisterne er jo voksne personer som sagtens kan finde ud af at køre efter forholdene og sikke mange skilte der kunne fjernes. Det vil også være til glæde for mange som kører hjem fra arbejde, så kan de få 5 minutter mere "frihed" derhjemme efter fyraften.
PS! Ironi kan forekomme.

Engang var der tid til at være forældre!

Der hvor tillid og tillid trivedes i et stort fællesskab!

I dag lever generationerne i deres egne sociale kredse!

Der er ingen brydninger på tværs af generationer, sociale netværk!

Tiden og prioriteringerne er anderledesZ!

Vi har så travlt med vores egen plan!

Selv når vi endelig har fri!

At lære om rygning og druk og klamydia, og sundhed og ….

Ja, det er blevet en by i Rusland!

Altså kontrol, kontrol, kontrol,…..

Engang havde folkeskolelærerne tid til blot at være sammen med eleverne…

Engang havde pædagogerne tid til blot at være sammen med eleverne…

Engang havde forældrene tikrone til blot at være sammen med deres børn …

Opdragelse, indlæring af gode vaner, samtale om sundhed,ja, det tager timer, dage, uger, år,…

Men, men, men,….

Foghs 2% besparelser år efter år og Socialdemokraternes nu ditto, ja, ……

Socialdemokratiet er fanget i egen retorik!

Tilbage står kun kontrolsamfundet!

Store Bededag var en af de rigtige familiedage hvor generationer mødtes i familien og normkoder mødtes.

En af de store forebyggelses-dage!