Annonce

3F Transport blander sig i svensk Tesla-krig

Fagforeningen går i sympatikonflikt for at støtte svensk kamp mod elbil-producenten.
Foto: Wiki open/Trevor Cokley
I kølvandet på seks ugers faglig kamp og strejke har den svenske fagforening IF Metall bedt fagforbundet 3F om hjælp.

Tesla, som er ejet af Elon Musk, har ikke overenskomst, og er derfor endt i konflikt med den svenske fagforening.

3F Transport har på den baggrund etableret en sympatikonflikt mod Tesla. Det fremgår af en pressemeddelelse fra fagforeningen.

Fagbevægelsen er global

”IF Metall og de svenske arbejdstagere kæmper lige nu en ufattelig vigtig kamp. Når de beder om vores støtte, bakker vi naturligvis op,” siger siger Jan Villadsen, formand for 3F Transport.

“Ligesom virksomhederne er fagbevægelsen global i kampen for at beskytte arbejdstagerne. Med sympatikonflikten går vi nu ind og lægger yderligere pres på Tesla,” tilføjer han.

Samtlige medlemmer af 3F Transport er omfattet af sympatikonflikten. Konkret betyder det, at havnearbejdere og chauffører ikke vil modtage og transportere Tesla-biler, som skal til Sverige.   

Ifølge 3F Transport har der været spekuleret i, om Tesla pønsede på at levere producentens biler til danske havne for at transportere dem på lastbiler til Sverige, eftersom svenske havnearbejdere har blokeret for modtagelsen af bilerne i Sverige. Med sympatikonflikten vil det ikke længere kunne lade sig gøre.

En af verdens rigeste 

Elon Musk er en af de rigeste i verden. Han har tidligere udtalt sig kritisk om fagforeninger, og kaldt den svenske fagforenings reaktioner for “vanvittige.  Han har også udtalt, at han mener fagforeninger skaber en “bønder og herremændsituationer”:  

Selvom man er en af de rigeste i verden, kan man ikke bare lave sine egne regler.

Selvom man er en af de rigeste i verden, kan man ikke bare lave sine egne regler. Vi har nogle aftaler på arbejdsmarkedet i Norden, og dem må man overholde, hvis man vil drive virksomhed her. Solidaritet er grundstenen af fagbevægelsen og strækker sig på tværs af landegrænser,” siger Jan Villadsen.

3F Transport udsendte sit strejkevarsel mandag den 4. december, hvilket betyder, at sympatikonflikten kan starte fra omkring den 20. december.

Ifølge Jyllands-Posten overvejer Dansk Metal også, om de skal gå i sympatistrejke mod Tesla. Der er dog endnu ikke taget en endelig beslutning.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tror Elon Musk har godt af at få lidt modstand - hans succes er vist steget ham til hovedet
.

Selvfølgelig skal vi stå side om side med de svenske forbund i denne sag. Hvis der er noget, vi ikke har interesse i her i landet, er det netop at få amerikanske tilstande på arbejdsmarkedet. Ja faktisk er amerikanske tilstande på næsten alle områder noget, der bør kæmpes meget mere imod, omend det oftest virker meget op ad bakke takket være ignoranter og nulboner blandt vores egne.