Annonce

Faglærte unge er ramt, som en knytnæve af manglen på læreplaser

De unge på erhvervsuddannelserne skal vide, at vi holder hånden under dem. Både nu og i fremtiden.
Coronakrisen har ramt hele samfundet. Vi skal hjælpe bredt, men også præcist. Lige nu er en af de mest alvorlige udfordringer at sikre bedre hjælp til vores lærlinge.

Det passer jo som en knytnæve til et blåt øje på et område, hvor vi allerede før krisen stod med store problemer

Antallet af lærepladser er styrtdykket og det passer jo som en knytnæve til et blåt øje på et område, hvor vi allerede før krisen stod med store problemer. Vores unge på erhvervsuddannelserne er dybt afhængige af, at der er lærepladser nok. Og hvis vi intet gør kommer de til at betale en urimelig høj pris for en krise, der kan sætte dybe spor i en hel generation af unge mennesker.

Fald i lærerpladser er logisk

Regeringen og arbejdsmarkedets parter startede derfor i denne uge forhandlinger om,hvordan man med opsparingen i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) kan holde hånden under virksomheder og sikre flere lærepladser.

Industriens Uddannelser har opgjort et fald i lærepladser på 80 procent de første 6-7 uger under coronakrisen

At der er hårdt brug for hjælp til lærlingene er der desværre ingen tvivl om. Industriens Uddannelser har opgjort et fald i lærepladser på 80 procent de første 6-7 uger under coronakrisen sammenlignet med sidste år og på hotel- og restaurationsområdet rapporteres om fald på over 90 procent.

Det er jo på mange måder logisk, at virksomhederne, der står midt i en meget vanskelig krise, hvor de knap kan overskue den næste måneds faste udgifter, ikke tegner lærlingekontrakter som normalt. Det er svært at bebrejde virksomhederne, at de holder igen.

Det er svært at bebrejde virksomhederne, at de holder igen

Men det står også klart, at hvis vi ikke får vendt den udvikling, så vil vores unge faglærte blive ramt endnu hårdere af den økonomiske afmatning end deres jævnaldrende på eksempelvis gymnasiet. Ikke fordi gymnasiasterne ikke betaler en høj pris, men deres uddannelse kommer ikke i fare, fordi den ikke på samme måde er afhængig af de virksomheder som lige nu lukker ned for aktiviteten eller helt drejer nøglen om.

Vi sætter os ved bordet 

Set med socialdemokratiske briller ville det være en undladelsessynd af de helt store, hvis vi ikke politisk tog fat om det problem og som fællesskab udstrakte en hjælpende hånd.

Det er derfor, vi har inviteret arbejdsmarkedets parter ind til bordet.

De unge på erhvervsuddannelserne skal vide, at vi holder hånden under dem

Vi risikerer simpelthen at tabe en hel generation af faglige unge på gulvet. Med store menneskelige men også økonomiske omkostninger. Vi har brug for at flere unge tager en faglig uddannelse. Og det vigtigste vi kan gøre, hvis vi vil sikre flere faglærte, er både før, under og efter coronakrisen at løse praktikpladsproblemet. Jeg kan godt forstå de unge synes snakken om ”dygtige vigtige faglærte” klinger lidt hult, hvis vi som samfund ser passivt til og ikke sikrer dem lærepladserne. De unge på erhvervsuddannelserne skal vide, at vi holder hånden under dem. Både nu og i fremtiden.

Og vi skal handle hurtigt. Det handler om at sikre de unge en god faglig uddannelse – men nok så meget om at tage hånd om deres liv i en sårbar situation.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Folketingsmedlem og beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet

Annonce