Annonce

Fagforening hader dette punkt i danske Tesla-kontrakter: “Helt urimeligt” 

Ansatte på Telsa-værkstederne kan få svært ved at finde job andre steder, når de ikke længere er ansat hos el-bilproducenten.
Foto: Wiki open/Trevor Cokley
Mekanikere på Tesla-værksteder kan komme i store problemer, hvis de på et tidspunkt i deres liv ønsker at skifte arbejdsplads.

Sådan lyder det fra Dansk Metal, som beretter om, at ansættelseskontrakter på Tesla kan indeholde en bestemmelse, som betyder, at mekanikere forpligter sig på ikke at tage arbejde i branchen seks måneder efter endt ansættelse.

I praksis betyder det, at mekanikere ikke kan arbejde med deres fag og kompetencer, vurderer Dansk Metal, som kalder kontrakterne for “urimelige” og “uacceptable”.

Fagforening kritisk overfor kontrakter 

“Der er nogle helt særegne krav,” siger næstformand i Dansk Metal, René Nielsen, til Netavisen Pio om kontrakterne hos Tesla.

Det har tidligere været fremme, at Teslas kontrakt for mekanikerne i Sverige indeholdt krav om, at virksomheden ejede ansattes opfindelser - også, hvis opfindelsen fandt sted uden for arbejdspladsen. Derudover indeholdt kontrakterne en bestemmelse, som betød, at mekanikerne ikke måtte ansættes hos konkurrerende firmaer i seks måneder efter, de havde arbejdet for Tesla.

Der er kontrakter, hvor der står ting, som er uacceptable

“Det, vi har set, er ikke lige så voldsomt, som i Sverige. Men der er nogle ting, som peger i samme retning. Der er kontrakter, hvor der står ting, som er uacceptable. Blandt andet at man ikke kan arbejde i branchen efter at have været hos Tesla,” siger René Nielsen.

“Så kan du nok regne ud, at hvis man er uddannet automekaniker, og man så ikke skal arbejde ved Tesla mere, så er det jo lidt svært at finde arbejde. Det er jo helt urimeligt,” uddyber han.

Bryder sig ikke om fagforeninger

Tesla og dets ejer, Elon Musk, er kommet i stormvejr efter, at den svenske fagforening IG Metall varslede strejke på Tesla-værkstederne i Sverige.

Den 20. december deltog også Danmark i konflikten. Her deltog 3F i en sympatistrejke, hvilket betød, at havnearbejdere ikke læsser Tesla-biler. Dermed kan bilerne ikke ad den vej komme ind i Sverige.

Elon Musk er kendt for at være en fagforeningsfjende. Han har nemlig tidligere udtalt, om fagforeninger, at han mener, de skaber en “bønder-og herremændsmentalitet”

Hvis Tesla ender med at tegne overenskomst, bliver det altså ikke med Elon Musks gode vilje.  

Netavisen Pio har henvendt sig til Tesla Danmark for at spørge om de kan bekræfte omtalte kontrakter, og hvordan de forholder sig til Dansk Metals kritik. De er ikke vendt tilbage inden artiklens deadline.

Artiklen opdateres.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu er jeg ganske vist ikke jurist, men jeg mener da at have hørt, at konkurrenceklausuler i ansættelseskontrakter ikke er lovlige, når vi taler helt almindelige medarbejdere, som mekanikere jo må være.

Men det har Dansk Metal jo nok fint styr på.

Du behøver virkelig slet ikke at være jurist for at sætte dig ind i landets love. Ofte endog slet ike Så svært er det slet ikke. Ekspertvældet har altid forstået at intemidere det almindelige menneske. Og jurist og advokat forretningen går først og fremmest ud på at vise hvor dumme vi alle sammen er. 15 minutters fremtræde for en domstol for at oplyse en forhenværende skatteministers handlinger blev opkrævet et advokathonorar på intet mindre ind 3.300.000 skatte kr.

Velkommen til det "moderne" kaåitalistiske Danmark, hvor CEO'er inden for el branchen kan snyde sig til 300.000.000 kr. i bonus fordi de har fundet smarte veje til at udbytte den almindelige dansker.

Et samfund komplet uden moral. det er, hvad det "moderne" blå Danmark er.

Jeg har nu ingen planer om at gå i gang med at nærstudere arbejdsmarkedslovens tekster og paragraffer. Der har Dansk Metal som nævnt uden tvivl bedre kvalificerede folk end mig.

Jeg undrede mig bare over, at jeg som lægmand åbenbart var den første til at anfægte det lovlige i de kontrakter.

Jo mere krig, jo mere urolighed, jo mere gavner det de rige og skader de almindelige mennesker. Alligevel sætter de almindelige mennesker deres lille kryds i demokratiet på dem, som skader dem.

Meget besynderlig. Politisk selvskade.

@Thor konkurrenceklausuler i ansættelseskontrakter skal i det mindste kapitaliseres hvis de skal have gang på jord. Ellers er jeg også af den opfattelse at konkurrenceklausuler i ansættelseskontrakter er ikke lovlige.
Men det kræver jo at man er medlem af en rigtig fagforening.