Annonce

Nu lader politiet hammeren falde over arbejdsgivere uden rent mel i posen 

Politiet kommer med advarsel til arbejdsgivere forud for stor aktion, hvor arbejdstilladelser for udenlandsk arbejdskraft bliver tjekket.
Foto: Rigspolitiet/Thomas Tolstrup
Torsdag den 7. marts er en dårlig dag for arbejdsgivere, der ikke har styr på papirerne for deres udenlandske ansatte.

Politiet gennemfører nemlig en stor aktion, hvor de går arbejdstilladelser for udenlandsk arbejdskraft efter i sømmene.

Risikerer store bøder og fængselsstraf

Skynd dig at få styr på arbejdstilladelserne inden, der vanker bøder. Sådan lyder budskabet fra Københavns Politi til arbejdsgivere.

Der er selvfølgelig nogle, som er uden for vores rækkevidde med fornuft

”Der er selvfølgelig nogle, som er uden for vores rækkevidde med fornuft – f.eks. dem som bevidst udnytter udenlandsk arbejdskraft til social dumping under usle forhold,” siger kommissær i udlændingekontrolsektionen i Københavns Politi, Kjeld Farcinsen, ifølge en pressemeddelelse.

“Vores opråb i dag er rettet mod dem, som ønsker at overholde regler og lovgivning, for det kan koste yderst dyrt, hvis man har ansatte, som arbejder uden de korrekte tilladelser,” tilføjer han.

Der er god grund til at lytte til politiets advarsel. Både arbejdsgiver og udenlandske borgere risikere nemlig både bøder og fængsel, hvis politiet opdager, at reglerne ikke er overholdt.

Arbejdsgiver risikerer bøder fra 10.000 kroner til 50.000 kroner per måned per ulovligt beskæftigede.

I særlige alvorlige sager kan der blive tale om fængselsstraf. Udenlandske borgere, som arbejder ulovligt i Danmark, risikere bøde, fængselsstraf og udvisning i op til seks år.

Samme tilgang som på Pusher Street

Det kan lyde mærkeligt at advare om, at der kommer en kontrol på en bestemt dag.

Men ifølge Kjeld Farcinsen er det en metode, som politiet er har brugt før.

”Vi er jo vant til at slå til ud af det blå, men denne gang er vi blevet lidt inspireret af kollegernes tilgang til den løbende nedlukning af Pusher Street, hvor de har været ude at advare befolkningen, inden de rykker ind,” udtaler han og tilføjer:

“Nu prøver vi også at komme med et opråb, inden vi rykker ud,” 

Om udenlandsk arbejdskraft 

Københavns Politi har følgende råd til dem, der ansætter udenlandsk arbejdskraft: 

  • Det er primært arbejdstagerens nationalitet, der har betydning for, om der kræves arbejdstilladelse.

  • Nationaliteten fremgår normalt ikke af kørekort, skattekort, sundhedskort og lignende.

  • Nationaliteten fremgår af et pas eller et særligt nationalt identitetskort, så sørg for altid at se et af disse eller en dansk arbejdstilladelse ved ansættelsen af udenlandsk arbejdskraft.

  • Husk: Opholdstilladelser, opholdskort eller fremmedpas udstedt i andre EU-lande giver som udgangspunkt ikke ret til at arbejde i Danmark.

Kilde: Københavns Politi

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Gad vide, hvad vi danskere skal lave i fremtiden, nu hvor vi har fået AI og illegal arbejdskraft, som vi aldrig kan konkurrere imod. Jeg gider ikke vaske op til 50 kroner i timen og sove på gulvet nede i kælderen efter lukketid. For bare en generation siden kunne man sagtens få danskere til at tage helt normale ufaglærte jobs, men det vil ingen mere. Fremmede udefra skal komme og gøre alting. Hurra for globalisering og EU... eller noget. Hvor må det have været skønt at tilhøre en generation, hvor man kunne køre ud på landet og finde en dansk kro med dansk kok og dansk mad. Det kommer aldrig til at ske igen.

Det er da fint at Politiet nu vil begynde at se efter arbejds tilladelser mv. Det er mit indtryk at der er nok at komme efter. Vi må samtidig gøre mere selv, jeg tror at de fleste har set folk der arbejder med minimalt sikkerhedsudstyr, aften , morgen, dag og nat, naturligvis også hellig dage og weekends. De taler sjældent dansk og bliver en smule urolige hvis man spørger til deres arbejds forhold. Nogen giver udtryk for at de ikke må tale med danskere. Når vi nu er der, hvor det er kommet i politiets søgelys, må vi alle støtte op om det initiativ og skubbe til i den rigtige retning. Har vi ikke alle set til den anden side, i ny og næ, selvom det vi ser,er fremmede der bliver udnyttet ? Støt op om de rigtige fagforeninger og giv dem da gerne et tip hvis der er noget der ser helt tosset ud. I 70erne da en del Dansk arbejdskraft søgte og fik job i Norge og Sverige blev de fleste faktisk behandlet fair. For nye læsere må jeg oplyse at arbejdsløsheden var omkring 350.000 dengang.

Hvor og hvordan giver man et tip? Jeg efterlyser en wistle-blower-ordning.

Både arbejdsgiver og udenlandske borgere risikere nemlig både bøder og fængsel, hvis politiet opdager, at reglerne ikke er overholdt.

STRAM OP. Giv både bøde og ubetinget fængsel. Og udvisning, om muligt - eventuelt permanent.

Hvis politiet ikke er mere effektivt der end ved cykeltyveri er der ikke det store at frygte.

Annonce