Regeringen vil stramme reglerne for lokalpolitikeres vederlag ved fravær

Medlemmer af byråd og regionsråd skal vise lægeerklæring for at få vederlag under sygdom. Ved fravær af andre grunde skal vederlaget bortfalde hurtigere
Regeringen vil stramme reglerne for lokalpolitikeres vederlag ved fravær.

Fremover skal kommunal- og regionspolitikere fremlægge en lægeerklæring ved sygdom. Og ved fravær af andre grunde end sygdom bortfalder vederlaget efter en måned - mod hidtil tre måneder.

Det foreslår regeringen sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, De Radikale og De Konservative - efter at Social- og Indenrigsministeriet har gået reglerne efter i sømmene.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Social- og Indenrigsministeriet.

Baggrunden for de foreslåede stramninger en række uheldige eksempler på, at medlemmer  af byråd eller regionsråd har været fraværende i længere perioder og fortsat modtaget vederlag.

På sygeorlov i månedsvis uden at fremlægge dokumentation

Blandt andet  gik Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, på sygeorlov april-september 2019 med løn, efter en fest i hendes lejlighed endte med en anmeldelse om voldtægt mod en af festens deltagere.

I den første lange tid fremlagde Ninna Hedegager Olsen ikke en lægeerklæring eller anden dokumentation for sit fravær.

DR Nyhederne fremlagde i efteråret 2019 i stribevis af eksempler på lokalpolitikere, der tog på orlov for slet og ret at nyde livet.  

En lokalpolitiker tog på rundrejse i Asien i tre måneder med familien

En lokalpolitiker tog på rundrejse i Asien i tre måneder med familien. En anden var på en måneds sejltur i Caribien. En tredje var på bjergvandring i Nepal i halvanden måned. Andre tog på orlov for at føre valgkamp, for at få tid til jobsøgning, passe andet arbejde og for at få tid til at flytte.

Alt sammen med fuld løn fra kommune eller region.

Regeringen foreslår sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Konservative følgende konkrete stramninger af reglerne:

  • Lægelig dokumentation
    Ved fravær på grund af helbredstilstand m.v. skal der fremover stilles krav om dokumentation for at bevare retten til vederlag. Det kan for eksempel være en lægeerklæring.

  • Vederlag bortfalder hurtigere
    Når et medlem af byråd eller regionsråd har været fraværende af andre grunde end helbredstilstand m.v. i mere end en måned, ophører vederlaget ved næste månedsskifte. Mod tre måneder i dag.

  • Ikke vederlag til to for samme post

    Når et medlem af byråd eller regionsråd er fraværende af andre grunde end helbredstilstand m.v., skal vedkommende ikke have ret til vederlag, hvis der er indkaldt stedfortræder i mere end syv dage. Kun stedfortræderen skal have vederlag.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag siger, at det kun er ret og rimeligt, at lokalpolitikere skal dokumentere sygdom - akkurat som alle andre:

Ingen kan forsvare, at man som politiker får vederlag, når man er på jordomrejse

”Ingen kan forsvare, at man som politiker får vederlag, når man er på jordomrejse, eller at man ikke skal dokumentere sygdom, som de fleste andre skal. Derfor strammer vi nu reglerne, så de bliver mere rimelige. Det bliver klare regler, så politikerne ved, hvad de har at forholde sig til, og regler, der kan administreres i praksis.”

På twitter skriver Astrid Krag:

“Vi har alle fulgt historierne om lokalpolitikere, der fx tager på langvarige rejser, mens de får vederlag. Skidt for tillid til folkevalgte. Derfor skal reglerne skal strammes, bl.a. så vederlaget stoppes, hvis hvervet ikke passes.”

placeholder

Social- og indenrigsministeren har indkaldt Folketingets partier til en teknisk gennemgang og drøftelse af forslagene. De nye regler vil kunne træde i kraft engang efter sommerferien.

SF’s gruppeformand: “Det har været helt ude i skoven”

SF’s gruppeformand, Jacob Mark, siger, at han ikke anede noget om, at reglerne var så lempelige, før pressen afdækkede sagen:

Det har jo været helt ude i skoven

“Jeg blev forbløffet og også en anelse rystet – jeg anede ikke, at reglerne var sådan. Det har jo været helt ude i skoven. Langt de fleste byråds- og regionsrådsmedlemmer synes jo også selv, at reglerne har været helt vanvittige, fordi de er blevet tvunget til at modtage vederlag, når de er gået på frivillig orlov,” siger Jacob Mark til DR Nyhederne og fortsætter:

“Jeg tror ikke, der er nogen i verden, der forstår logikken i, at man stadig modtager løn, hvis man frivilligt frasiger sig sit arbejde. Så for at højne tilliden til politikerne og gøre det mere rimeligt, så laver vi nu reglerne om,” siger Jacob Mark.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det skal da også gælde for Folketinget. Ellers klinger det da hult

Du skulle ha' fulgt lidt mere med... det skete faktisk under Thorning, på grund af Lars Løkkes rejseaktivitet...

Thomas du er stadig en idiot... Løkke var i USA for at besøge sin søn privat, for skatteborgernes penge, Derfor... Dummernik

Thomas.... Du er stadig idioten... landsbytossen, klovnen der intet vil forstå...

Løkke havde orlov fra folketinget, og tog på skatteyderbetalt som tourist først i Brasilien og derefter en meget omdiskuteret privat rejse til sin søn i Chicago, USA...

Så sæt dig ind i sagerne inden du dummer dig ekstraordinært !

Annonce