Annonce

Vanopslagh er - snublende - på vej ned fra træet

Hvis Alex Vanopslagh vil være statsminister, skal han gøre Anders Fogh kunsten efter og forvandle sig fra liberal hulemand til velfærdsstatens beskytter
Foto: Netavisen Pio
Niels Jespersen, chefredaktør på Netavisen Pio.
Er Liberal Alliance i færd med at finde stigen ned fra træet?

I den forløbne uge fortrød Alex Vanopslagh partiets stålsatte retorik mod kvindelig værnepligt, og tirsdag aften kunne man i Jyllands-Posten læse, hvordan “blå bloks førstemand skifter kurs: Skruer ned for liberale sparekrav og skatteløfter”.

Den 2035-plan, som Liberal Alliance gik til valg på, er skrottet. Der skal ikke længere fyres 95.000 offentligt ansatte, og grønthøsteren skal ikke årligt pløjes igennem 10 procent af de offentlige budgetter.

Topskatten? Den skal ikke længere afskaffes, blot halveres.

En melding der gjorde Jyllands-Postens chefredaktør Marchen Neel-Gjertsen så henrykt, at hun kun to minutter efter at nyheden blev publiceret, allerede havde nået at skrive en leder hvor hun roste den unge blå førstemand til skyerne for at lægge den liberale mærkesag i graven.

Budskabet var klart. Vælgere, der sympatiserede mere med Alex Vanopslagh, end med den doktrinære liberalisme, har intet at frygte. Velfærdssamfundet vil bestå, bare i en lidt mindre og mere agil version.

Tid til at poppe børnechampagnen

Her kunne de LA-pressefolk, der havde solgt historien ind, godt have klappet hinanden på skulderen og åbnet en god flaske børnechampagne. For partierne er vinklingen af et nyt stort udspil afgørende, og en positiv leder i et stort dagblad guld værd.

Men ak. Så begyndte snubleriet. Folketingsgruppen i form af Sólbjørg Jakobsen og Ole Birk Olesen rykkede ud i protest mod Jyllands-Postens “yderst misvisende” vinkling.

Men der var tale om tung sort snak for alle uden for LA's absolutte top

Med en argumentation der nok var blevet kaldt “mansplaining” hvis den var leveret over for en Politiken-redaktør, forklarede Ole Birk Olesen, hvordan LA i virkeligheden havde sat tempoet op i afskaffelsen af topskatten! 

placeholder

En forvirret liberal chefredaktør.

Den liberale hockeystav

Ole Birks udlægning af den liberale “hockeystavs-metode” var ikke på niveau med, da daværende formand Anders Samuelsen oven på dannelsen af VLAK-regeringen mente, at der havde været afholdt valg.

Men der var tale om tung sort snak for alle uden for LA's absolutte top.

Det lidt ujævne forløb siger to ting om LA

Kort tid efter præciserede Vanopslagh: LA vil stadig afskaffe hele topskatten. De vil bare gøre det i bidder, hvor halvdelen skal væk inden for fire (hvorfor ikke tre eller fem?) år.

LA’erne har muligvis ret i, at logikken står tindrende klart for dem selv, men når selv en så venligsindet chefredaktør som Marchen Neel-Gjertsen er forvirret, så gælder det nok også de vælgere hvis frygt for ultra-liberalistiske nedskæringer, LA gerne vil imødekomme.

Ultra-ideologisk fantasteri

Det lidt ujævne forløb siger to ting om LA.

For det første, så ved man i LA godt, at vejen til danskernes stemmesedler går igennem tryghed.

De mange vidtløftige liberale planer gav mening, dengang missionen var at begejstre en lille skare af borgerlige mænd, så spærregrænsen kunne undgås.

Midtervælgerne elskede projektet

Men i forhold til at fastholde de hundredtusindvis af ikke nødvendigvis særligt ideologiske vælgere, partiet samlede op ved sidste valg og fortsat skovler ind i meningsmålingerne? 

Her er den slags ultra-ideologiske fantasteri bare en møllesten om halsen.

Fra hulemand til julemand

Det vidste Anders Fogh, og da han i 1998 blev formand for Venstre satte den gamle ideologiske frontkæmper sig for nådesløst at rydde ud i frasemageriet.

En trist tid for partiteoretikerne, men resultatet var overbevisende. Midtervælgerne elskede projektet, og de socialdemokratiske modangreb prellede af som vand på en gås.

Hvis Alex Vanopslagh vil være statsminister. Og selvfølgelig vil han det. Så skal han gøre Anders Fogh kunsten efter og forvandle sig fra liberal hulemand til en troværdig forsvarer af velfærdsstaten.

Risikerer at skabe forvirring og skuffe alle

Og så er vi ved den anden pointe.

Selv om LA er i en rivende udvikling, og selv om Alex Vanopslagh er et talent i en klasse, som det borgerlige Danmark ikke ser i hver generation, så er der stadig langt igen, til det partifællen Henrik Dahl kalder “voksenbordet”.  

Om det skyldes, at baglandet fik ondt i maven, eller at budskabet ikke var afstemt med folketingsgruppen, er i princippet lige meget.

Lige nu har LA bare skabt forvirring

Hvis man skal ændre på vælgernes opfattelse, så skal budskabet være knivskarpt og ramme plet fra starten.

Lige nu har LA bare skabt forvirring og risikerer at skuffe både midtervælgerne og de rettroende i baglandet.

Men selv om turen ned fra træet indtil videre er famlende og snublende, så er kursen rigtig og udtryk for en gennemarbejdet analyse.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fogh tog Soc.dem politik og twistede det med lidt blåt krydderi. Det lykkedes at snyde os de første år, men så
blev hans og Hjort planer gennemskuet. Og i dag står Fogh jo ikke som en mand, vi ønsker tilbage. Men det værste han gjorde var at overlade magten til Løkke, som vi måtte trækkes med til 2011. 10 år med blåt styre. Thorning kom så til og fik os ud af krisen. Løkke har så siden ændret politik. Og med 12 partier i folketinget, måtte ny tænkning til, det kom med SVM regeringen. De yderliggående partier blev fastlåst. NB eksistere ikke mere. Heldigvis. Mens Ø har rykket sig og er blevet mere pragmatisk SF også, kun R svinger fortsat som altid. Godt der er 2,5 år til næste vlag.

JA! Der er åbenbart ikke sket de helt store forandringer med de politiske holdninger inde på Borgen med partierne som står udenfor regeringen, for folketingsmedlemmerne i Liberal Alliance svinger stadigvæk rundt i lianerne højt oppe i trætoppene, men er måske kravlet en lille anelse ned fra de yderste og mest duvende grene - alt for langt efter den rabiate og yderligtgående liberalist Ole Birk Olesen's mening. De radikale bevæger sig som altid som en svingende pendul, så ingen som helst menigmand får en jordisk chance for at finde ud af hvor de reelt opholder sig - så heller intet nyt under solen her. I Enhedslisten's folketingsgruppe har hver enkelt medlem været ved at slibe og tilrette deres segl, for de er blevet knap så rappe i mælet som vanlig er - så alt ialt er der i ugens løb blevet en roligere "forretningsorden" på Borgen. God Weekend......

Privat har jeg meget svært ved at se, hvilket politisk parti der beskytter ældre uden ældrecheck og borgere, som uden egen skyld, er modtagere af overførselsindkomster. - Her tænker jeg ikke på folketingets medlemmer eller medlemmer af kongehuset m.fl....

Helt ærligt hvordan skal man kunne tage Vanopslagh og hans ord alvorligt - Det er knapt en måned siden han kørte rundt med sit politiske show “ Alex og ansvaret “ og underholdt med sine politiske budskaber for et betalende publikum ( selv de påholdende jyder , slap mønten for at se og opleve giraffen )
Et show eller måske en mere retvisende betegnelse et vækkelsesmøde som kunne fylde sale rundt omkring -

For så her kort tid efter,at prøve at sælge det samme budskab , bare i en anden indpakning -
Dybt utroværdigt - For en sjælden gang skyld, er jeg enig med EB Oponionsredaktør Kastrup der kan citeres for at Vanopslagh aldrig bliver statsminister uanset hvor meget Berlingske - journalister eller politiske kommentatorer prøver på at tale hans status op -
Skulle Frederiksen føle sig fristet af et job et andet sted - Og der udskrives valg - vil det blive Wammen eller Løkke der kan kalde sig statsminister -

Vanopslagh taler for rigtige mænd og rigtige kvinder.

- Men hvad i alverden har det med politik at gøre. Intet. Absolut ingenting.

Men der er sikkert mange fortabte mænd og kvinder, som kan se noget rodfæste i Vanopslagh's rigtige mænd og kvinder - Og desvære hopper på limepinden og stemmer på Liberal Alliance ved et kommende folketingsvalg. Først senere i livet vil disse let påvirkelige unge rodløse mænd og kvinder få at mærke, hvad konsekvenser bliver af deres handlinger.

For de ved ikke hvad de gør ved at sætte kryds ved Liberal Alliance andet end at tænde på de lette politikløse budskaber.

Vanopslagh omtalte selv i dag i TV, at de danske bygningsregler er en belastning , både i parcelhuskvarterene og på de danske strande. Så behøver vi jo heller ikke de bureaukrater, der i dag passer på Danmark.

Ja, hvad skal vi dog også med et bygningsreglement - Lad falde , hvad der ikke selv kan stå - Der er også regler for hvordan man skal opføre sig i trafikken , man skal have begge fødder på pedalerne når man cykler - det har Alex selv sagt på morgen tv -
Man aner konturerne af et Liberalt Klondike hvor alle er forblændet i jagten på guld -

Alex Vanopslagh er den moderne “barmhjertige samaritan” .

"Den barmhjertige samaritaner" handler om en mand, der rejser fra Jerusalem til Jeriko. Her bliver han overfaldet og får lov at ligge forslået og døende i grøften, selv om både en præst og en levit kommer forbi. Men så kommer en fremmed, en samaritaner, forbi og samler den forslåede mand op. Samaritanere og jøder var fjender på tiden, hvor Bibelen blev skrevet. Alligevel lader Jesus helten i historien være en samaritaner, og på den måde viser han, hvem der er ens næste: Det er nemlig den, der har brug for det.

I dagens tale på LAs årsmøde var manden skiftet ud med en kvindelig iværksætter! En kvinde hvis barndom på trods af det socialdemokratiske velfærdssystem havde haft en barndom og ungdom der førte til bitterhed og dårligt selvværd a la mistrivslen der efterhånden er notorisk kendt blandt unge!

Men så kom en fremmed forbi! I form af LA reklamekampagnen: Du kan godt selv!

Et voilà!

LA som den barmhjertige samaritaner!

Alt blev godt! Troen på fremtiden var genskabt!

Alex er en dygtig pædagog og læremester!

Han taler til nutidens unge!

Giver dem den vuggestuepædagog, børnehavepædagog, folkeskolelærer, klasselærer, faglærer, universitetsprofessor, som ikke havde tid eller lyst til at være noget for den unge, da livet blev svært og ikke blot velfærdssamfundet svigtede (Foghs årlige 2% nedskæringer), men også forældrene der havde sat sig alt for dyrt i storbyernes og forstædernes lejligheder og parcelhuse.

Mistrivslen blandt unge blev endeligt blotlagt i den forløbne uge!

Mink har i de tre sidste årtier fået mere opmærksomhed fra landmanden end børn og unge i det socialdemokratiske/Fogh institutions-bure-samfund!

Nu tør de første forskere sætte ord på! Den uforståelige mistrivsel blandt ungdommen! De første tre leveår er altafgørende for ungdommen!

Det som enhver seminarist lærer på første årgang!

Alex har fanget tidsånden!

Pædagogen har fat i sit publikum!

Problemet er blot at løsningen ligger i den enkeltes baglomme!

Pengepungen!

Den dybe tallerken skal genopfindes!

Hvem der er ens næste: Det er nemlig den, der har brug for det.

Løkkes svar har været kæmpestore specialiserede enheder især Storsygehuse og at staten skal styre alt!

Alex Vanopslagh har sk@bt sig en platform for god pædagogik!

At se og høre den enkelte! Det har unge savnet i hele deres minimalstat institutionaliserede opvækst med travle forældre!

Løsningen lød:

Pengene i egne lommer giver friheden til uddannelse, sundhed, og tid til egen familie og venner!

Problemet er blot?

Hvad skal nedlægges og hvad skal opbygges?

Det kostede 30 milliarder at nedlægge minkerhvervet!

Hvad koster det at nedlægge alt det som Alex Vanopslagh taler op!

Alt må gerne gå konkurs siger Alex!

Men hvem betaler for værdiforringelserne!

Skatten skal jo sættes ned på alle fronter, må vi forstå!

Staten skal fylde mindst muligt!

Hvem skal betale for minken, hvis ikke staten?

Alex Vanopslagh møder så mange på sin vej fra Struer til København!

Lige som Mette Frederiksen altid har mødt en før en stor tale!

Arne fik sin tidlige pension!

Alex lærte kvinden:

“Du kan godt selv!”

Det som enhver pædagog og lærer langsomt men sikkert får inkorporeret i barnet eller den unge!

Pædagogikken der fik de unge til at stemme så overbevisende på LA og Alex!

Men så kommer vi til politikken! At sidde ved de voksnes bord og løse problemet så fællesskabet koster den enkelte mindst muligt!

Ja, her er Alex svar: Mindst mulig skat og mest muligt privatisering!

Hvem der er ens næste: Det er nemlig den, der har brug for det.

Tænk hvis samaritaneren i stedet for et overfald var blevet ramt af en alvorlig kræftsygdom?

Med de penge som samaritaneren havde på lommen sammen med dem som den overfaldne havde måske i strømperne, ja, så skulle de i fællesskab opsøge et privathospital, hvor pengene skulle falde før den første konsultation!

At Alex Vanopslagh er blevet bange for sin egen skygge er forståeligt!

Han ligner Jesus med sine lange løftede arme!

Problemet er blot at hans helbredende virke kun strækker sig til unge, der aldrig længe nok og med øjenkontakt mødte pædagogikken: Du kan godt selv!

Her spiller Alex en imponerende rolle!

Men prøv med Alex pædagogik på landets storsygehuse.

Hæng plakater op overalt:

“Du kan godt selv!”

Sygehusene ville blive tomme og afbureaukratiserede i løbet af en måned!

Pædagogik som medicin!

Det er prøvet før!

Rygestop! Fedmestop! Diabetes2-stop!

Tidsånden er over os!

Uden CO2 afgifter på velfærd!

I Stockholm ville en far opdrage på en flok drenge. Han blev skudt foran sin egen søn! Og døde!

I Danmark findes der måske endu et lille vindue for gensidig pædagogik!

Alex vil frem for alt gerne i dialog med de andre blå partier om pædagogikken og politikken!

Ved de voksnes bord!

Der er mange fortællinger og historier fra det virkelige liv!

Sjovt nok vælger Mette Frederiksen og Lars Løkke og Alex Vanopslagh altid at møde personer, der passer ind i deres egen historie som den barmhjertige samaritan!

1. maj vil Mette Frederiksen fejre sin Arne i egen høje person!

Om Alex møder op med sin uheldige institutionsopdragede iværksætterkvinde, ja, så bliver verden ikke bedre!

Vi er alle i samme båd når uheldet er ude!

Nogle har modet til at gå i redningsbåden!

De varme hænder der kan klare kulden når stormene bider!

“Du kan godt selv!”

De fleste betakker sig!

Antallet af sygdomme og deres forekomst blandt danskere kan få selv den mest højdevante til at kravle ned af et højt træ!

Og hæve armene højt over hovedet når man igen står solidt på jordens overflade!

Tænk hvis Alex Vanopslagh på sin vej havde mødt en 85-årig sosuer der selv havde født fem børn og alligevel været på arbejdsmarkedet i 50 år på trods af brystkræft, diabetes 2, hjerteproblemer, lændesmerter, en rygoperation, og en ny hofte som 58- årig. Nu passer hun flittigt 11 børnebørn, når de er syge!

Tænk hvis Alex og Mette Frederiksen i fællesskab havde mødt denne kvinde!

Hun kunne godt selv!

Men samfundet trådte adskillige gange til!

Ikke takket være Fogh!

Men fremsynede voksne politikere!

Den barmhjertige samaritan findes i tusinder af udgaver!

Senest snakkede Mette Frederiksen om “kald”!

Kald det den barmhjertige samaritan!

Staten har tilsyneladende udspillet sin rolle i den skandinaviske samfundsmodel!

Velkommen til voksenbordet!

Nede fra alverdens træer og charterrejser!

Redningsbådene sættes i vandet fra Skagen til Gedser fra Esbjerg til Rønne!

Helt ærlig,det var godt nok en langtrukken forklaring på Vanopslagh og hans såkaldte politik.
Vanopslagh er jo ikke rigtig rask og Mette Frederiksen skal bestemt ikke sammenlignes med den teenagestatsminister-kandidat. Han skal absolut ikke være statsminister. Han er jo fuldstændig uden for pædagogisk rækkevidde. Om han kravler den ene eller den anden vej i det træ, erjeg sådan set ligeglad med. Bare han slår sig.

Alex Vanopslagh er netop en kopi af Anders Fogh Rasmussen.

Og ser man, hvor stor ulykke, forarmelse og splittelse i befolkningen Ronald Reagan og Margaret Thatcher har skabt i henholdsvis USA og Storbritannien kan man kun advare mod de ulykker der følger med Liberal Alliances politik for den danske befolkning.

Forhåbentlig vågner særligt de unge generationer og kommende vælgere snart op, før de bliver ofre for de liberale ødelæggelser - Hvoraf den aller værste konsekvens er klimakatastrofen, som er skabt gennem en ureguleret liberal kapitalisme.

Vågn nu op før det er for sent.