Annonce

Frederiksen: To bedrifter gør mig “stolt socialdemokrat”

Ved sin 1. maj-tale i Haderslev fremhæver Mette Frederiksen to bedrifter fra statsministertiden, der gør hende stolt
Foto: Statsministeriet/Philip Mesiner
Mette Frederiksen (S), statsminister - holder åbningstale ved Folkemødet på Bornholm i 2021
Pessimismen er det første, Mette Frederiksen nævner i sin tale i anledning af arbejdernes internationale kampdag.

Den dukker op i en lille historie, hun fortæller om to mænd, som begge er “meget bekymrede” for verdens gang. Derfor beslutter den ene mand sig for at blive optimist fremover.

“Dagen efter møder de hinanden igen. Begge igen med ansigterne i bekymrede folder. Den ene kan ikke dy sig. Han siger: ‘Hvad, jeg troede egentlig, at du ville være optimist nu?’ Den anden svarer: ‘Ja, det er jeg da også – men tror du, at det er let?’”

Hvis statsministeren i disse dage finder det svært at forblive optimistisk, kan det næppe undre.

Den socialdemokratiske formand holder sin tale i skyggen af meningsmålinger, der ville give det gamle arbejderparti dets værste resultat siden afskaffelsen af Landstinget - og af en fagbevægelse, der bruger dagen til at kritisere Frederiksens nylige udtalelser om vigtigheden af at blive ved “samlebåndet” til efter kl 16.

Den ene grund til smil på Frederiksens læbe er svendestykket fra den socialdemokratiske etpartiregering

Talen selv holdes desuden i Haderslev og ikke ved landets største kampdagsfejring i Fælledparken i København. Sidste gang hun holdt sin kampdagstale dér var i 2019, hvor hun måtte skære i sin tale på grund af vrede tilråb og optøjer i publikummet. Siden har hun hvert år fundet andre arenaer til at markere 1. maj.

Lønløft og arnepension

Dog finder Frederiksen også grund til optimisme.

“Denne 1. maj fejrer vi to vigtige begivenheder,” slår hun fast efter kort at have berettet om alle de kriser, vi i statsministerens optik bliver “bombarderet med”.

Den ene grund til smil på Frederiksens læbe er svendestykket fra den socialdemokratiske etpartiregering.

“For det første er der jo dig, Arne,” siger hun henvendt til bryggeriarbejderen med det kendte fornavn. Han har netop i dag modtaget den pension, der er opkaldt efter ham og er mødt op for at overvære Frederiksens tale.

“Men alle vi, der mener, at der er behov for mere retfærdighed. Behov for en ny ret til at kunne trække sig tilbage efter mange år med hårdt arbejde. Ja, for alle os, skylder vi dig tak.”

Den anden bedrift, som statsministeren ønsker at fejre i dag, er en, som blev indført i samarbejde med de nye borgerlige regeringspartnere, Venstre og Moderaterne:

“Det andet er lønløftet til nogle af jer, der virkelig gør en forskel i andre menneskers liv. Jer, der passer på vores børn og vores mest syge. Jer, der møder ind i fængslet og arbejder med hårdkogte kriminelle. Jer, der arbejder på de skæve tidspunkter, mens vi andre sover.”

Hele arbejderbevægelsens historie er båret af en grundlæggende optimisme

Frederiksen fremhæver de lønforhøjelser, som nogle af de heldigste offentligt ansatte kan se frem til: Den erfarne SOSU-assistent, der kan glæde sig til en lønforhøjelse på over 5.000 kroner, eller fængselsbetjenten, som kan få over 6.000 kroner mere om måneden.

Hvis nogen skulle være i tvivl om, at statsministeren håber at kæde lønløftet sammen med den bredt kendte og populære arnepension, sætter hun til sidst trumf på:

“Arnepensionen og lønløftet er det, der gør mig til stolt socialdemokrat.”

Optimisme i svære tider

I talens afslutning vender Frederiksen tilbage til optimismen og pessimismen.

“Hele arbejderbevægelsens historie er båret af en grundlæggende optimisme. En tro på, at vi via fagligt og politisk arbejde kan gøre i morgen bedre end i dag,” siger hun og kommer dernæst med nogle generelle betragtninger om forskellen på optimisme og pessimisme:

“Pessimisten ser udfordringer i alle muligheder. Optimisten ser muligheder i alle udfordringer.”

I så fald må Socialdemokratiet - forfulgt af ildevarslende målinger og med et europaparlamentsvalg lige om hjørnet - for tiden se ganske mange muligheder.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mette Frederiksen har grund til at være rigtig godt tilfreds med det håndværk hun har leveret politisk de sidste små ti år som formand for S og leder af landet. Ja målingerne er ikke ok. Men ønsker man de to forpjuskede ledere der stod forkølet og talte om det forsvarsforlig. De stemte imod i sidste del. Selv om de begge. må tilslutte sig hvis de nogensinde sku komme i nærheden af regenrings deltagelse , hvad guderne må forbyde. Det var et skuespil i ynkelighed.

Ja, Statsministeren kan være godt tilfreds - bl.a. fordi i hendes ministertid er der sket økonomiske nedskæringer og sociale forringelser:

Forskellen mellem lønmodtagere og ikke-lønmodtagere er steget (og er fortsat stigende).
SU-en er blevet beskåret - især for ikke-forsørgere.
Ledige nyuddannede kan få 3 måneders understøttelse på fuld sats og 1 års understøttelse, men mister omkring 4400 kr. per måned efter de 3 mdr., hvis de ikke har fået arbejde forinden.
Ældre uden ældrecheck og andre på overførselsindkomster har ikke fået inflationshjælp.
Store Bededag blev slagtet som helligdag /fridag....

Imens kan den stadigt mere borgerligt orienterede statsminister og hendes ministre og partifæller på tinge og i Køge m.m. pynte sig med medaljer fra kongefamilien, kaste for mange milliarder efter minkindustrien og kongehuset og dertil kræve, at Hr. og Fru Danmark arbejder mere....

Måske skal grunden til de dårlige meningsmålinger for statsministeren og hendes parti f.eks. findes blandt disse forhold?

Man skal som borger være selvpiner, hvis man ikke finder man sig et andet sted at stemme ved (det) kommende folketingsvalg. - Og tilbagevenden af Store Bededag eller oprettelse af 1. maj som en fridag får ikke mig til at stemme på statsministeren.

Mette Frederiksen måtte så lige trække lidt i land når det gælder hendes udtalelse om at arbejdsmoralen skulle hæves og at hun gerne så at arbejderne fortsatte ved samlebåndet efter kl. 16.00, for det gjorde de i Rusland.

Det er vist klart at den selvglade mette er gennemskuet, man kan ikke løbe fra meningsmålingerne.

🚩enig med Helle..
Hvem har taget ansvar & står ved..det har S&Mette F..
Det er jo ikke statsministeren der laver de meningsmålinger der ikke er til og forholde sig til .der bliver skabt mange resultater..og alt tager tid .det jeg har læst af Dagen,s 1 maj tale..giver forsat optimisme,,selvom mange er pessimistisk. 🚩god 1.maj🚩🎈

På venstres landsmøde, hvor Troels Lund Poulsen blev ny formand, "pralede" han med at venstre havde det meste af æren for de skatte- og afgiftsnedsættelser på 10 milliarder (brutto) der er aftalt i SVM-regeringen.
Storbededag blev afskaffet for at forøge arbejdstiden for lønmodtagerne med 7,4 timer om året, hvilket ifølge regeringens beregninger ville give et provenu på ca. 3 milliarder, men her "glemte" regeringen at de fleste lønmodtagere kun arbejder 5 timer om fredagen, hvilket alle i byggebranchen har gjort siden 37 timers uge blev indført. Det må så betyde at provenuet "kun" er ca. 2 milliarder og de penge har man brugt til skattelettelser, især topskatten som blev nedsat til 7,5% mod 15% for skattepligtige indtægter fra ca 600 tusinde til 2,5 millioner.
Når jeg er "ironisk" vedr. våbenindustrien, militæret og den forøgede værnepligt, skyldes det at der intet er nævnt om hvordan deres begrænsning af CO2-udslip for at redde klimaet og undgå klimaforandring skal indfases. Skal våbenindustrien og militæret pålægges en CO2-afgift, eller er de fritaget? Det kan undre når man ser hvad militærets "hærgen" med krig og ødelæggelser medføre, som det for tiden sker i Ukraine og Gaza.
Når det gælder biler, civil flyvning m.m. bliver der direkte eller indirekte pålagt en CO2-afgift for at redde klimaet og her nævner regeringen at Danmark skal være et foregangsland, når det gælder den grønne omstilling, for så vil de andre lande følge efter, men når det gælder lukning af våbenindustrien og afskaffelse af militæret kan det ikke komme på tale, for her vil de andre lande ikke følge Danmark, så her er vi nødt til at brug næsten 200 milliarder på oprustning for at sikre Danmarks "overlevelse" uanset hvad det medføre af CO2-udslip, krig og ødelæggelser.
Det er nok naivt at forestille sig at de af vælgerne valgte ledere kunne mødes og afklare indbyrdes uenigheder uden at erklære hinanden krig, for vi lever vel i en "civiliseret" verden under sloganet "aldrig mere krig".

Mette Topstyring begynder mer og mer at ligne en parodi på en blå politiker. Vorherre bevares - hvornår får socialdemokraterne igen en ordentlig ledelse og blir et parti hvori folk kan se sig selv!!

Ja det er der jo mellem 19 og 23 prc der kan fortsat. Man kan jo ikke i et land hvor 50 prc er borgerlige fordelt på syv partier og 50 er røde fordelt på fem. Der er man nødt til at indgå kompromiser hele tiden.
Det er da derfor vi har et ret godt velfungerende samfund i forhold til mange andre lande.

Ja med den hast hende Mette Topstyring har på med ødelægge vort samfund sammen m Troels og Lars Løkke. går vi hen og ligner der tyske samfund snart.

Og hvor mange af de stemmer er købte via et lønløft til udvalgte faggrupper..?

.

Men er der brug for en mentalitetsændring?
- Der er behov for, at vi europæere forstår, hvor farlig en fjende Rusland er. Og jeg er selv af den overbevisning, at krigen i Ukraine ikke først og fremmest handler om Ukraine, men mere handler om Rusland. Og det er jeg ikke sikker på, at vi i Europa helt har forstået rækkevidden af, sagde Mette Frederiksen.

Med Anden Verdenskrig i gang kan man sige, at nu kom Churchills ”finest hour” eller måske rettere ”finest five years.” Trods nogle politikeres og aristokraters ønske om forhandling med Hitler om en fredsaftale stod Churchill fast på at kæmpe mod Tyskland.

Efter krigen blev Churchill ikke genvalgt. Den britiske befolkning ønskede ”velfærd” efter mange års lidelser. Churchill fik en periode som premierminister fra 1951, men i juni 1953 fik han et slagtilfælde og den 5. april 1954 trak han sig tilbage. - I tiden efter krigen blev Churchill fejret mange steder. USA´s nye præsident Harry S. Truman inviterede ham til USA, hvor han d. 5. marts 1946 holdt ”Jerntæppetalen”: ”Fra Stettin ved Østersøen til Trieste ved Adriaterhavet har et jerntæppe sænket sig tværs gennem kontinentet.” - Churchill havde gennemskuet Stalins hensigter, og ved at stå fast mod Hitler og Tyskland havde han forhindret Stalin i at invadere hele Europa. - Churchill blev fejret i Danmark i oktober 1950, hvor han blandt andet fik Elefantordenen, som én af de meget få ikke-kongelige. - I april 1953 fik Churchill den fineste britiske orden: Hosebåndsordenen. - Han døde den 14. januar 1965 og blev begravet fra Saint Paul´s Cathedral den 30. januar 1965.

Historiens gang tilkommer kun de færreste politikere at forudse! Fremtidens helte gemmer sig i en stor portion mod og langsigtet gennemslagskraft! Bliver kvindelig værnepligt det afgørende for Europas fremtid? Eller antallet af fødte herboende soldater?

Hvornår har fagbevægelsen sidst vundet en krig?

Hvornår har fagbevægelsen sidst vundet en fred?

På en historisk dag før første maj afsatte de danske politiske ledere 200 milliarder ekstra til forsvaret og alle og en spillede den nye Churchill.

Indtil videre er Mette Frederiksen kun en “stolt socialdemokrat”.

Der er meget forskellige kriterier for, hvorfor en person er blevet ridder af Elefantordenen. Den blev stiftet af den danske konge tilbage i 1400-tallet, men blev først til en egentlig orden i 1580. Fra dengang var det primært mennesker, der havde hjulpet kongen, altså adelsfolk som officerer, admiraler eller generaler, der blev riddere. Men siden- hen er det medlemmer af kongens svigerfamilie eller fyrster, der har fået ordenen. I dag er det selvfølgelig kongefamilien, der er riddere, men ellers er det ofte konger, dronninger eller statsoverhoveder fra andre lande, der bliver riddere, når de kommer til Danmark, eller hvis Dronningen besøger dem i deres hjemland, siger Jørgen Pedersen.

Men at bevilge 200 milliarder til forsvaret af kongeriget Danmark?

Det største dyr på savannen må snart stå til en Elefantorden!

Og 7.500 følgere hvert år i 11 måneder. Kvinder som mænd!

“My finest hour”!

“My finest honour!”

Eller som Mogensen udtrykte det:

- Så er det alvor drenge og piger! Nu må I alle ud og løbe!

Ikke noget frivilligt “Royal run”.

Alle mand på dæk!

Churchill klapper i sin himmel!

Spørgsmålet er om kong Frederik helt forstår alvoren?

To bedrifter gør mig “stolt socialdemokrat” -

“Arnepensionen og lønløftet er det, der gør mig til stolt socialdemokrat.”

Stakkels Churchill! Soldaterne går fortsat for en sulteløn! Og Putin kan hvert øjeblik sende missiler fra Kaliningrad!

Men er der brug for en mentalitetsændring?
- Der er behov for, at vi europæere forstår, hvor farlig en fjende Rusland er. Og jeg er selv af den overbevisning, at krigen i Ukraine ikke først og fremmest handler om Ukraine, men mere handler om Rusland. Og det er jeg ikke sikker på, at vi i Europa helt har forstået rækkevidden af, sagde Mette Frederiksen.

Der er krigs-Mette!
Og Socialdemokrat-Mette!

Men er der brug for en mentalitetsændring?
- Der er behov for, at vi europæere forstår, hvor farlig en fjende Rusland er. Og jeg er selv af den overbevisning, at krigen i Ukraine ikke først og fremmest handler om Ukraine, men mere handler om Rusland. Og det er jeg ikke sikker på, at vi i Europa helt har forstået rækkevidden af, sagde Mette Frederiksen.

Churchill ville have indkaldt 1% af alle årgange til hæren, søværnet og flyvevåbenet i morgen!

Hvorfor er det kun kommende unge der engang i fremtiden skal forsvare os imod Putin?

Men er der brug for en mentalitetsændring?
- Der er behov for, at vi europæere forstår, hvor farlig en fjende Rusland er. Og jeg er selv af den overbevisning, at krigen i Ukraine ikke først og fremmest handler om Ukraine, men mere handler om Rusland. Og det er jeg ikke sikker på, at vi i Europa helt har forstået rækkevidden af, sagde Mette Frederiksen.

Ville Arne melde sig frivilligt i morgen?

For sine børnebørn?

Ville Mette Frederiksen melde sig frivilligt?

Ville Alex Vanopslagh?

Ville alle partilederne?

“My finest hour!”

Annonce