Annonce

Podcast om Danmarks møde med islam er pædagogisk oplysning i særklasse

De to historikere Hans Erik Havsteen og Anders Olling er aktuel med en ny række podcasts, som er noget af en formidlingsmæssig bedrift
Foto: Kongerækken
'Kongerækken' er forbilledlig formidling. Foto: Kongerækken
I begyndelsen af det nye år valgte Dagbladet Politiken at flække deres flagskib Politiken Historie, der ellers glimrede ved at være god formidling.

Det ramte samtidig de to historikere, Hans Erik Havsteen og Anders Olling, der ellers har lavet særdeles fremragende podcasts.

De har imidlertid valgt at blive selvstændige, og lige nu er de aktuelle med en podcast-serie om islam og Danmark.

Serien er støttet af C.L. Davids Fond. Her beskæftiger de sig med alle de forunderlige og helt igennem spændende historier om danskere, der har været i forbindelse med de forskellige muslimske dynastier og magtfulde enheder.

De indrømmer, at emnet er meget omfattende, men det forunderlige er, at de formår at gøre det hele meget overskueligt og samtidig meget spændende.

Det er en bedrift, at de formår at give et informativt billede af den muslimske verdens historiske udvikling (og afvikling), kombineret med Danmarkshistorien og kulminerende med vor samtid, hvor procentdelen af muslimer i Danmark og resten af verden er forøget.

Podcasten er samtidig ufattelig godt velafbalanceret

Historisk set er det korrekt, når de påpeger, at især den muslimske indvandring i Danmark er foregået over en kortvarig og intens periode.

Det er derfor, at viden om islam og Danmark historisk samtidig er relativt underbelyst.

Undgår blindgyder

Podcasten er samtidig ufattelig godt velafbalanceret, og på en måde klassisk historieformidling, fordi værterne ikke ender i nogen blindgyder, hvor de skal forholde sig moralsk til selve historien.

Det er i grunden en bedrift, fordi de samtidig kommer ind på en række betændte kulturforskelle, uden at det giver ridser i lakken.

Værterne varsler også, at der fremover vil komme mange flere historiske podcast, og det er noget, som undertegnede ser frem til.

Det var angiveligt vikingerne, der første gang i Danmarkshistorien kom i kontakt med muslimerne

Deres evne til at kombinere ny forskning med et overblik, så de historiske tråde forbliver klare og tydelige, er virkelig en evne, mange ikke har.

Det var angiveligt vikingerne, der første gang i Danmarkshistorien kom i kontakt med muslimerne. Men hverken ”Danmarkshistorien” eller ”den muslimske verden” er entydige størrelser, fordi Danmark som nation slet ikke eksisterede dengang, ligesom den muslimske verden ikke var en centralistisk størrelse.

Det er faktisk disse mere nuancerede beskrivelser af kultursammenstødet, der nogle gange var krigeriske og andre gange en mere givtig udveksling af varer og viden, der gør podcasten så oplysende og pædagogisk godt produceret.

 

'Kongerækken. En podcast, produceret af Hans Erik Havsteen og Anders Olling. Danmark og Islam'. Seks episoder.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Islam er et reaktionært og fascistisk middelalderrollespil, der handler om, at man skal efterleve en gammel pædofil gris, som levede for 1400 år siden. Vikingerne fra også brutale, men islam adskiller sig ved, at muslimer - selv i 2024 - har pligt til at efterleve Sunnah (profetens levevis). Det er derfor, at det er "sunnah" at sidde på gulvet og spise hummus med fingrene. Møbler og bestik var jo ikke opfundet endnu, da profeten levede. Det er også derfor, at muslimske piger i dag får hijab på, når de fylder 6 år. Pædogrisen blev jo gift med 6-årige Aisha, da han var 49 år, og fuldbyrdede ægteskabet tre år senere, da Aisha var fyldt 9 år. Derfor er den seksuelle lavalder i islam fastsat til 9 år, men allerede fra 6-års alderen er muslimske piger giftemodne, hvorfor det er her, at de ifølge sunnah skal bære hijab.

Det er fuldstændig sindssygt, at vi har tilladt kulturfremmede tilhængere af en så primitiv, afstumpet, reaktionær og fascistisk middelalderideologi som islam, at kolonialisere vores højtudviklede civiliserede demokratiske og frie samfund med hundredtusindvis af tilvandrede islamtilhængere, der naturligvis har medbragt deres kultur og som fastholder deres afvigende og perverse fascistiske pædofiliideologi, hvor kvinder er underlagt mænd og hvor homoseksualitet er forbudt.