Annonce

Venstre-kandidat trækker sig

Sasha Alexandra trækker sig som V-kandidat - og fra politik - efter belastende presseomtale. V-topfolk har ellers stået i kø for at bakke hendes kandidatur op
Foto: Privat
Sasha Alexandra, hidtidig kandidat for Venstre til europaparlamentsvalget 9. juni
Sasha Alexandra trækker sig som kandidat for Venstre til europaparlamentsvalget 9. juni.

Det oplyser hun i et opslag på Facebook.

I ugevis har jeg været udsat for en smædekampagne

“I ugevis har jeg været udsat for en smædekampagne fyldt med falske udsagn og ubehagelig fortolkninger, der har været både fysisk og psykisk hårdt, og jeg må nu erkende, at jeg ikke kan mere. Derfor, trækker jeg mig fra at være kandidat til Europa-Parlamentsvalget,” skriver hun i et opslag på Facebook.

Sasha Alexandra, der har russiske rødder, føler sig udsat for en løgnagtig kampagne:

“Igennem længere tid er jeg fra flere sider blevet udsat for en lang række løgnagtige påstande, om at min kampagne skulle være finansieret af russiske midler eller stat, og at jeg er lakaj for Putin. Det passer naturligvis ikke, og det er ekstremt hårdt at stå igennem. Jeg har været udsat for trusler, hadbeskeder, racistiske udtalelser og omfattende hærværk mod min kampagne. Jeg har aldrig haft skjul på mine rødder, og ser det som en kæmpe fordel for vores politiske debat.”

Jeg har aldrig haft skjul på mine rødder

Medie: Central rolle i European Russian Forum

B.T. har de seneste dage skrevet, at Alexandra Sasha blandt andet har haft en central rolle i European Russian Forum. Et forum, der, ifølge ruslandsekspert Flemming Splidsboel, har karakter af at være  et prorussisk og Putin-venligt 'påvirkningforum' 

Sasha Alexandra har været, skriver B.T., repræsentant og bestyrelsesmedlem for European Russian Forums ungdomsorganisation.

Sasha Alexandra har desuden, stadig ifølge B.T., deltaget i flere møder i regi af forummet. Disse møder blev, ifølge B.T., arrangeret af det lettiske medlem af Europa-Parlamentet, Tatjana Ždanoka, som tidligere i år blev afsløret i at have virket som agent for den russiske efterretningstjeneste FSB.

Sasha Alexandra afviser beskyldningerne:

Både øst og vest

“Jeg har studeret Østeuropæiske studier og statskundskab, og skrevet et kritisk speciale om alliancen og russisk hybridkrig hvori jeg har deltaget i konferencer i Europa-parlamentet og deltagere for at undersøge konflikten. Jeg har i min studietid og efter, udnyttet muligheden for at rejse ud i mange konferencer og dygtiggjort mig inden for diverse fora som studerende. Både øst og vest, eksempelvis i USA i 2018 i en konference der omhandlende AI i Maralago.”

Forlader politik

Sasha Alexandra skriver også, at hun støtter Ukraines frihedskamp - noget som B.T.s afdækning også sætter spørgsmålstegn ved:

“Jeg har hele tiden været meget vokal om min støtte til Ukraine og det ukrainske folks frihedskamp, og jeg håber fortsat inderligt, at Ukraine snart kan blive frit.”

Sasha Alexandra skriver videre, at hun nu helt forlader politik:

“Jeg gik ind i politik for at gøre en forskel og for at tale om mine visioner. Det er svært, når man konstant skal forholde sig til beskyldninger og hadbeskeder på sociale medier. Det er ikke sådan, jeg ønsker at være kandidat, og det har været utrolig hårdt at være udsat for. Det tager jeg nu konsekvensen af, og derfor trækker jeg mig fra min kandidatur og politik.”  

placeholder

 

Bakket op af Søren Gade

Det har ellers ikke skortet på top-folk i Venstre, som har bakket op om Sasha Alexandras kandidatur.

Blandt dem, der på det seneste har bakket hende op er både Folketingets formand, Venstre-manden Søren Gade, og Venstres gruppeformand Lars Lilleholt:

Tak til Søren Gade, formand for Folketinget, for tilliden i min stemme

"Tak til Søren Gade, formand for Folketinget, for tilliden i min stemme til Europa-Parlamentet. Og et stort tak til vores gruppeformand og folketingsmedlem, Lars Lilleholt, for at stemme på mig. Jeg er taknemmelig for jeres opbakning og støtte på Fyn," skrev Sasha Alexandra for seks dage siden i et opslag på det sociale medie Instagram, hvor hun vedlagde en videofilm, hvor både Gade og Lilleholt bekræfter deres opbakning til hende.

Skærmfoto fra Sasha Alexandras valg-videofilm - lagt på Instagram for seks dage siden
Skærmfoto af Sasha Alexandras valg-video - lagt på Instagram for seks dage siden

 

Venstre har allerede taget Sasha Alexandra af listen over V-kandidater til europaparlamentsvalget 9. juni. Før havde Venstre 12 kandidater, nu har de kun 11.

Men Sasha Alexandra vil være at finde på den officielle stemmeseddel. Hendes afgang som kandidat kommer nemlig så sent, at hun ikke kan nå at blive pillet af  stemmesedlen.

Liste Å har også mistet en kandidat

Også Alternativet har mistet en EP-kandidat, nemlig Irena Bjørnø, der trak sig for tre dage siden.

Hendes formandskab for en russisk kulturforening har givet anledning til kritisk medieomtale. Bjørnø fik opbakning fra Alternativets hovedbestyrelse, men efterfølgende valgte Bjørnø selv at trække sig fra liste Å.

Bjørnøs afgang fra kandidatlisten kom også så sent, at hun vil være at finde på den officielle stemmeseddel.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

28 år og frisk fra politikerfabrikken Statskundskab pyntet med lidt iværksætteri og erfaring som virksomhedsejer inden for cirkulær økonomi gennem en tøjmode webshop. Ja, med den enorme erfaring er hun sikkert klædt godt på til politik. Men blottet for livserfaring.

Nej tak.

Ikke så sært vi står foran en deroute efter den prøvede efterkrigsgeneration af politiker er trådt af - Nu tæller kun smart i en fart.