Annonce

Presset på havets minister letter: “Med denne aftale har vi en køreplan”

Miljøministeren har svært ved at få armene ned: “Med den grønne trepartsaftale tegner vi et nyt grønt Danmarkskort”
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Magnus Heunicke (S), miljøminister
Kritikken har haglet ned over ‘havets minister’, miljøminister Magnus Heunicke (S) de seneste måneder på grund af de døde danske fjorde.

En ny Gallup-måling over SVM-ministrenes popularitet viser, at Heunicke er den minister, der har tabt mest popularitet det seneste halve år.

For et halvt år siden var han den sjette mest populære SVM-minister. Nu er han havnet på en 17. plads ud af 23 ministre.

Men nu lysner det for Magnus Heunicke. For mandag aften landede den længe ventede grønne trepartsaftale.

Heunicke: Vi tegner et nyt grønt Danmarkskort

Selv om aftalen blev præsenteret af økonomiminister Stephanie Lose, fødevareminister Jacob Jensen (V) og skatteminister Jeppe Bruus (S), og aftalen handler en hel del om CO2-afgift på landbruget, så handler treparten nok så meget om naturgenopretning og skovrejsning i hidtil uhørt omfang.

Det er alt sammen godt nyt for de danske fjorde og vådområder. På det sociale medie X har miljøminister Magnus Heunicke da også svært ved at få armene ned af begejstring:

Med denne aftale har vi en køreplan for, hvordan samtlige 109 vandområder får det godt

“Med den grønne trepartsaftale tegner vi et nyt grønt Danmarkskort, hvor mere end 15 procent af den danske landbrugsjord udtages og omlægges til skov og natur. Og det er tiltrængt.”

“I dag er kun 5 ud af 109 af de danske vandområder i god økologisk tilstand, som betyder, at livet trives under havoverfladen. Der er katastrofale tilstande i vores fjorde og farvande. Med denne aftale har vi en køreplan for, hvordan samtlige 109 vandområder får det godt.”

“Vi skal have fiskene tilbage i vores fjorde”

Med aftalen har vi, skriver Heunicke, både planen og de penge, der skal til, for at vi kan få fiskene tilbage i vores fjorde:

“Vi skal have naturen tilbage på landkortet. Vi skal have markant mere skov. Og vi skal have fiskene tilbage i vores fjorde. Nu har vi planen og midlerne til, at det kan lade sig gøre.”

Heunicke oplister, hvordan 390.000 hektar med treparten omlægges fra landbrug til skov og natur:

  • Danmarks Grønne Arealfond med 40 milliarder kroner til skovrejsning, vådområder og opkøb af jorde som motoren i en omfattende arealomlægning.

  • 250.000 hektar ny skov i Danmark, heraf 100.000 hektar til urørt skov, der skaber særligt gode forhold for biodiversitet og de arter, vi skal værne om.

  • 140.000 hektar lavbundsjord, der kan blive til enge og moser 

  • Fem yderligere naturnationalparker i 2030, som er store sammenhængende områder af natur, der udvikler sig på naturens egne præmisser.

SVM-regeringen som politik-fabrik

Politisk kommentator, chefredaktør på Netavisen Pio, Niels Jespersen, mener, at SVM-regeringen med den grønne trepartsaftale viser sit værd som ‘politik-fabrik’.

Det kan godt være vælgerne hader midterregeringen, men det her beviser dens værdi som politik-fabrik

“Det kan godt være vælgerne hader midterregeringen, men det her beviser dens værdi som politik-fabrik. En smal S-regering havde næppe fået landbruget med på sådan en aftale. Hvis landbrugsaftalen bliver til virkelighed, så er det et kæmpe fremskridt for både klima og miljø.”

Niels Jespersen mener, at treparten er gjort af dét stof, der burde kunne vende Socialdemokratiets og regeringens nedtur i meningsmålingerne. Men der er et stort men:

“Jeg har hele tiden ment, at det her var regeringens eneste chance: At lave resultater, der tiltaler det brede flertal af danskere. Om det kan vende Socialdemokratiets og regeringens nedtur i meningsmålingerne er til gengæld tvivlsomt. Meget tyder på at det ikke er politikken, men ideen om en regering med både Løkke og Venstre, som S-vælgerne dumper.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Når Lars Løkke kalder noget han har strikket sammen, for en historisk milepæl - og hvis han tilmed smiler imens - ved man, at det går helt galt!

Men hans Klovneregering skal da nok få et par % flere klakører i kassen, og Løkkes hævn over Venstre er tættere på, at være fuldbragt.

For som han så kløgtigt siger:

"Så har vi altså valgt at lave et system, hvor man skal aflevere lidt mindre, end man gjorde før. Det er det, vi har valgt, og det fører selvfølgelig til at, øhhh, dem, der tjener mere og afleverer meget og nu afleverer lidt mindre, ja, de afleverer så mere mindre end dem, der tjener lidt mindre og afleverer mindre, men altså så afleverer mindre mindre ..."

Ja ja, det lyder jo fint alt sammen. Men ting tager tid. Fiskene kommer nok ikke farende tilbage. Der er stadig meget gødning, der ikke er sivet ud i vandmiljøet endnu.
Man har jo set en del vidioer af død havbund i den senere tid. Nogle af de vidioer kunne godt være 20 år gamle eller mere. Det er ikke noget nyt, der lige er sket for nylig.
Så længe miljøministerens ministerium bliver ved med at dele dispensationer ud til rundhåndet giftudledning i havet, fordi nogen firmaer skal tjene endnu flere penge, har tilliden det svært. Der skal mere til, før min stemme vender tilbage ved næste folketingsvalg.

Landbruget jubler og kan ikke tro det sker. De kan se frem til at få 30.000.000.000 kr. af staten til at omlægge landbrugsjord til skovdrift, som de så kan høste indtjeningen på. Staten kommer ikke til at eje jorden. Den vil forsat tilhøre de 0,6%, som i dag ejer 60% af alt dansk jord. Lur mig om de ikke også kan få støtte fra EU for at dyrke disse kommende produktionskove. Og biodiversiteten, samt vandmiljøet? Det springer vi over igen. Præcis som det er sket de seneste 30 år. Intet nyt under solen. Andet end at skatteborgerne kommer til at betale igen.

Og så vil det helt sikkert blive et økonomisk slaraffenland for udenlandske pengestærke kapitalfonde at opkøbe dansk landbrugsjord de kommende årtier. Prisen vil stige helt op under loftet. Det samme vil ske med fødevarepriserne - Udgiften skal naturligvis forrentes i et kapitalistisk system.

Men særligt, at staten IKKE kommer til at eje jorden er en katastrofe for de fremtidige generationer.

Endnu engang har Lars Løkke Rasmussen og Ventre taget styringen i denne her SVM regering. Mette Frederiksen og hendes Nye Socialdemokrati sidder tilbage i skyggen. Og kapitalen vinder. Igen.

Med den indsigt i skovdrift du giver udtryk for i din kommentar burde du nok skynde dig at få erhvervet 2-3 hundrede hektar til skovdrift. Alt afhængig af hvilke træer du vælger at plante, kan du forvente at begynde at fælde de første træer til salg (rødgran) om ca. 30-40 år og bøg om ca. 90 år. Du skal også medregne at skulle holde ukrudtet i "ave" de første 5-10 år indtil træerne bliver højere end ukrudtet.
God fornøjelse med skovdriften, håber du lever længe nok til at "høste" frugten af skovdriften.

"Havets minister" er godt tilfreds med landbrugsaftalen, for så kan der blive plads til lidt mere giftudledning i vores farvande, uden nogen lægger mærke til det.

Alt i alt synes jeg da slet ikke, dette er så tosset overhovedet. Det bliver ikke mig, der fører an i den negative stemning lige her.

Hvad har Socialdemokratiet fået igennem af partiets politik ?
Hvad har Venstre ?
Hvad har Moderaterne ?

Måske en minister eller ordfører fra de enkelte partiet kan redegøre for det i detaljer?

Ellers kan jeg i hvert fald ikke støtte nogle af de partier ved det kommende folketingsvalg

Thor der er nogle der altid kun brokker sig og kun kan være negative. Det at anerkende godt politisk håndværk som den aftale vitterlig er må man anerkende også selv om det ikke er noget der lykkes overnight. Jeg tror på den og jeg tror det vil smitte af i andre lande som med corona politikken gjorde det.Det er ok at være uenig at ville have mere, men man må og bør også anerkende når modparten har lavet noget god politik og det er denne grønne trepartsaftale.
Og Mette F bliver som hun har sagt hele tiden, og hun er statsminister to år endnu, så lev med det:)

Problemet med aftalen er at den kun berører 6 millioner danskere, som kun udgør 0.075% af jordens befolkning. Man skal da være mere end almindelig naiv hvis man tror at omlægning at 390.000 hektar landbrugsjord til natur og skovdrift overhovedet får en indvirkning på den "menneskeskabte" klimaforandring. Det vil ikke kunne måles på verdensplan.
Man taler aldrig om hvad der sker med afføringen fra de 6 millioner danskere som hver dag via renseanlæg løber ud i åer, søer og de danske farvande er det virkelig så rent at det kan drikkes? eller hvad. Og hvad sker der når det regner i byerne og udrenset spildevand løber direkte ud i havet fordi kloakledningerne bliver overbelastet for i de fleste byer er regnvand ført sammen med spildevand da kloaknettet ikke er separeret. Her er der anlagt overfaldsbygværk på kloaknettet som leder spildevand uden om renseanlæggene når det regner kraftigt.

Det vigtigste er at SFere nu med god samvittighed kan flyve på sommerferie og udbrede det lykkelige grønne budskab: Danmark er verdensførende på det grønne område! Første land i verden med co2 afgifter på landbruget! 31 nye Roldskove skal plantes!

Og det gladeste budskab: Oksekødet stiger kun 1kr for hvert kilo.

Charterrejsen er således sikret helt til 2035!

Det eneste den grønne trepart ikke tager højde for er udbud og efterspørgsel på landbrugsvarer!

Fødevaremangel vil langsomt blive et verdensomspændende problem!

Thi Danmark har sat sig i spidsen for at verden/Europa skal følge trop!

For som Lars Løkke udtrykte det: Vi laver en omvendt Dalgas! Hvad indad tabes, skal udad vindes!

Og hvis udenrigsministeren får blot 5-10 europæiske lande med på den grønne vogn, ja, så bliver fødevaremanglen mærkbar!

Og oksekødet kommer hurtigt op i dobbelt pris!

Især når man betænker energiprisernes himmelflugt!

Mellemhandlere udnytter mangelsituationen til at score kassen!

Og bankerne er lynhurtigt med på ideen!

Problemet er ikke landbruget! Som Mogensen fra KRAKA igen og igen ellers påpeger!

Nej, problemet er alle dem der vil score kassen på den nye fødevaremangel som skovrejsning og nye enge og moser naturligvis skaber!

På grund af Dalgas har danskerne siden 1864 været velforsynede med fødevarer!

Nu laver Lars Løkke en omvendt Dalgas!

Og det har selvfølgelig konsekvenser!

Fødevarer skal fremover importeres!

Og hvem mon scorer kassen?

Energipriserne er fortsat hysterisk høje!

Nu følger fødevarepriser!

SFere bør allerede nu spare op til de næste mange års charterrejser!

Stephanie Lose høstede allerede sit første mesterværk!

Det grønne koster kassen!

Der er lagt op til 250.000 hektar juletræsproduktion.

Mon dog? hvem skulle dog købe alle de juletræer? der er i forvejen overproduktion af juletræer i Danmark.

Udledning af kvælstof i vores fjorde er noget der foregår lige her i Danmark.
Vi er nogle der ønsker os tilbage til den gang, hvor der rent faktisk,var fisk i vores farvande.
Det forlig er "en fis i en hornlygte".
Som sædvanligt toner politikerne frem på skærmen: "Hvor er det godt, at vi er er enige om,at fortætte forureningen på en ansvarlig måde"
Og ganske som vi plejer er der folk,som hopper på deres spind.
Hvor naiv kan man være?

Den hurtigste måde at få landmændene til at omlægge deres produktion fra animalsk produktion til plantebaseret fødevarer er at forbrugerne stopper med at købe kød og mælk, bliver vegetarer og ændrer deres kost til kun at være plantebaseret. Sker det vil leverandørerne af kød og mælk omgående lægge deres produktion om til udelukkende at omfatte planteavl. Så nemt er det, så det er bare op til forbrugerne at omlægge deres spisevaner, hvor svært kan det være.