Annonce

Flere studiepladser på vej og genåbning af amerikansk konsulat på Grønland

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Et enigt Folketing giver penge til ekstra studiepladser, USA genåbner konsulat på Grønland, og tidligere DF-pressechef forlader partiet.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Folketingets partier giver penge til 5.000 ekstra studiepladser

Regeringen og alle Folketingets partier er blevet enige om at give de videregående uddannelser et ekstraordinært corona-særtilskud til at oprette 4.500 ekstra studiepladser.

Partierne har også en ambition om 500 nye pladser på velfærdsuddannelserne. I alt går 210 millioner kroner til at øge optaget.

Man forventer, at op mod 10.000 flere unge end normalt vil søge mod de videregående uddannelser til sommer.

Regeringen og alle Folketingspartier ønsker, at flere unge kan få en studieplads, hvis mange søger ind. Derfor har et enigt Folketing lavet en aftale om at afsætte i alt 210 millioner kroner til at skabe flere studiepladser og øge optaget på de videregående uddannelser.

165 millioner kroner gives til oprette 4.500 ekstra studiepladser i 2020 og 2021 på uddannelser, hvor de studerende har gode jobmuligheder efterfølgende.

De ekstra pladser kommer oveni de cirka 10.000 ledige pladser, som der typisk er hvert eneste år.

Partierne har også en ambition om, at optaget på velfærdsuddannelser som for eksempel sygeplejerskeuddannelsen skal øges med cirka 500 studiepladser i 2020 og 2021.

Læs mere her.

Børne- og Undervisningsministeriet: Skoler bør afvise børn fra ferie

Institutioner og skoler “kan og bør” afvise børn og elever, som har været på ferie i “frarådede lande”, lyder det fra Børne- og Undervisningsministeriet. Ifølge Skolelederforeningen er det dog svært at håndhæve.

Sådan skriver Jyllands-Posten.

Hvis børnefamilier over sommeren vælger at tage på ferie i Sydeuropa, bør de afvises fra skole eller daginstitution med kravet om at gå i karantæne i 14 dage, når de er kommet hjem fra ferien.

Det krav bør daginstitutioner, skoler, gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner stille ifølge Børne- og Undervisningsministeriet.

De retningslinjer bliver dog vanskelige at håndhæve for skolerne, mener formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal.

“Det svære er at vide, om folk har været afsted. Får man mistanke om det, må man ringe til forældrene og spørge. Man kan ikke tillade sig at spørge børnene, det er ikke rimeligt,” siger Claus Hjortdal til Jyllands-Posten.

Radikale Venstre kalder ministeriets anbefalinger for “en urimelig kontrolopgave” over for Jyllands-Posten.

Læs mere her.

USA genåbner konsulat på Grønland

USA vender nu tilbage til Grønland efter Donald Trumps fejlagtige forsøg på at købe landet. Et amerikansk konsulat genåbner nemlig i Nuuk efter næsten 70 års lukning.

Det skriver Politico.

Under et år efter Donald Trump proklamerede, at han var interesseret i at købe Grønland som led i forsøget på at udvide USA’s tilstedeværelse i Arktis for at bremse russisk og kinesisk indflydelse.

Udenrigsminister Mike Pompeo skriver i et tweet, at konsulatet i Nuuk åbnede onsdag.

“Vores tilstedeværelse i Nuuk vil styrke vores partnerskaber med vores arktiske allierede og øge den fælles velstand for Danmark og Grønland. Vi takker vores allierede for at hjælpe os med at realisere denne betydningsfulde begivenhed," lyder det fra Mike Pompeo.

placeholder

Den amerikanske diplomatiske mission i Nuuk var til stede fra 1940 til 1953.

Udmeldingen kom en dag, efter Det Hvide Hus bad agenturer om at komme med en plan for, hvordan USA kunne udvikle en ny flåde af “icebreakers” for at sikre en vedholdende amerikansk tilstedeværelsen i Arktis og Antarktik.

Læs mere her.

Flygtninge må nu uddanne sig

Nu får flygtninge ret til gratis at tage en videregående uddannelse, selvom de er på midlertidigt ophold efter §7.3 i udlændingeloven.

Det bekræftede uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i Folketingssalen onsdag.

Det skriver Altinget.

Det omhandler en bestemt gruppe af cirka 5.000 flygtninge, primært kvinder fra Syrien, som er omfattet af §7.3 i udlændingeloven, som blev vedtaget i 2015 under den daværende SR-regering.

§7.3 ændres nu gældende fra 1. juli, hvilket også var et krav i forståelsespapiret, som regeringen indgik med sine støttepartier. “På tide” og “super vigtigt for Enhedslisten,” lyder det fra Pernille Skipper i et tweet.

placeholder

Tidligere DF-pressechef forlader partiet

“Magtfuld DF-spinchef smutter. Der var ikke længere plads i Tulles midte til hovedarkitekten bag DF’s rejse mod storhed - og fald.”

Sådan skriver Ekstra Bladet.

Dansk Folkeparti mister nu deres tidligere pressechef, Søren Søndergaard, som i 15 år har stået lige bag ved først formand Pia Kjærsgaard og siden Kristian Thulesen Dahl.

Som magtfuld pressechef har han haft en finger med i alle beslutninger, men nu forlader Søren Søndergaard altså Dansk Folkeparti.

“Jeg fratræder min ansættelse hos DF, senest når året er omme, så hvad fremtiden byder, ved jeg ikke,” siger Søren Søndergaard til Ekstra Bladet.

Tilbage i februar meldte Søren Søndergaard ud, at han forlod stillingen som pressechef, men understregede samtidig, at han ville udfylde en anden rolle i partiet.

Det bliver dog ikke til noget nu.

Dansk Folkeparti har erstattet Søren Søndergaard med Jesper Beinov, som tidligere har været særlig rådgiver for Claus Hjort Frederiksen i Finans- og Forsvarsministeriet.

Søren Søndergaards farvel til DF har dog intet med partiets nuværende krise at gøre, understreger han.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I punktet om konsulatet i Grønland skriver i.….”som led i forsøget på at udvide USA.s tilstedeværelse i Arktis for at bremse russisk og kinesisk indflydelse”. Det passer fint ind i en verdensforståelse baseret på ensidig, amerikansk tænkning, hvor Danmark åbenbart følger med uden at stille spørgsmål. Hvor er analyserne og den og kritiske journalistik, der belyser om denne accept af USA.s ønsker også er i Danmarks og Grønlands interesser i et større perspektiv? Hvor er informationerne om, hvad dette konsulat egentlig vil bekæftige sig med? Jeg har intet set – udover klicheer. Hvor er analyserne af USA.s militærstrategiske hensigter med Grønland i forholdet til Rusland – og Danmarks velvillige opfølgning på USA.s ønsker om dansk oprustning ved Grønland? Er regeringen helt sikker på, at dette klare danske valg i et større strategisk spil – er i vores interesse. Desværre tror jeg ikke, at det fra dansk side er gennemtænkt, og netavisen Pio medvirker desværre ikke til at belyse det.