Tirsdag eftermiddag meddelte de kristelige arbejdsgivere, Arbejdsgiverforeningen KA, i en pressemeddelelse, at Det Faglige Hus “pludselig i september opsagde organisationsaftalen og dermed samarbejdet med KA”:
Vi havde gerne set, at Det Faglige Hus fortsat ville deltage i samarbejdet
“Vi har haft et godt samarbejde med Det Faglige Hus. Vi havde gerne set, at Det Faglige Hus fortsat ville deltage i samarbejdet, men det er deres beslutning, som vi har taget til efterretning,” udtaler KA-direktør Karsten Høgild ifølge pressemeddelelsen.
Den udlægning er man ikke helt enig i hos Det Faglige Hus. Her mener man, at det tværtimod er KA, der er sprunget fra overenskomstsamarbejdet:
“I Det Faglige Hus er der stor overraskelse over, at KA valgte at springe fra overenskomstsamarbejdet, lige inden hårde forhandlinger skulle begynde,” hedder det i en pressemeddelelse fra Det Faglige Hus, der fortsætter:
I Det Faglige Hus er der stor overraskelse over, at KA valgte at springe fra overenskomstsamarbejdet
“Det Faglige Hus ville tage et opgør med KA’s brug af mindstelønsoverenskomsten for at sikre, at der fremover i højere grad sker reelle lokale løndannelser. Derfor opsagde Det Faglige Hus den eksisterende overenskomst med KA med henblik på genforhandling af ny overenskomst.”
Det Faglige Hus minder om, at den kristelige fagbevægelse, Krifa, tilbage i 2017 opsagde overenskomstsamarbejdet med KA, fordi man ikke længere kunne lægge navn til en “discountoverenskomst”:
”Der hersker ingen tvivl om, at der er sket mærkbare forbedringer for de cirka 20.000 ansatte i KA-virksomhederne, mens Det Faglige Hus har haft overenskomsten. På de ansattes vegne er jeg derfor glad for og stolt over, at overenskomsten ikke længere er en ”discount-overenskomst”, da vi undervejs bl.a. har forhandlet større lønstigninger samt centrale løntillæg hjem, som alle medarbejdere får gavn af,” udtaler stifter af og formand for Det Faglige Hus, Johnny Nim.
Oven på bruddet med Det Faglige Hus har de kristelige arbejdsgivere og den kristelige fagbevægelse til gengæld fundet hinanden igen oven på det historiske brud tilbage i 2017.
Det oplyser Arbejdsgiverforeningen KA i sin pressemeddelelse:
“Efter Det Faglige Hus’ opsigelse af organisationsaftalen fortsatte KA dialogen med Krifa. Det resulterede i, at de to parter nu har underskrevet en organisationsaftale og påbegynder forhandlinger om en ny overenskomst.”
KA-direktør Karsten Høgild udtaler, at det er “udtryk for rettidig omhu at søge nye løsninger, når døre lukkes”:
“Det allervigtigste for KA er at bidrage til, at der er et stærkt og troværdigt alternativ på arbejdsmarkedet, og det ansvar har vi påtaget os i de 93 år, vi har eksisteret. Den rolle og det ansvar påtager vi os fortsat. Nu bliver det i samarbejde med Krifa, og det glæder vi os meget til at løfte i fællesskab.”
I pressemeddelelsen fra Det Faglige Hus ønsker man spydigt “Krifa held og lykke med det fremtidige samarbejde med KA”.
Samtidig forklarer Det Faglige Hus formand, Johnny Nim, hvorfor man ikke kunne fortsætte med mindstelønsoverenskomsten indgået med de kristelige arbejdsgivere i Arbejdsgiverforeningen KA:
”Da vi overtog overenskomsten med KA, købte vi ind på præmissen om, at det er en mindstelønsoverenskomst. Vi har dog undervejs konstateret, at der i rigtig mange tilfælde ikke i tilstrækkelig grad sker den lokale løndannelse, som forudsættes i en mindstelønsoverenskomst.“
Sagt på godt dansk fik mange lønmodtagere ikke et rimeligt personligt tillæg til deres mindsteløn
“Sagt på godt dansk fik mange lønmodtagere ikke et rimeligt personligt tillæg til deres mindsteløn. Et tillæg som ovenikøbet i flere tilfælde blot blev ”udhulet” svarende til de stigninger vi forhandlede hjem på mindstelønnen. Vi ønskede derfor ikke at lægge navn til overenskomsten, hvis vi ikke fremadrettet kunne sikre, at der lokalt blev udmøntet lønninger, som bragte overenskomsten på niveau med normallønsoverenskomsterne.”
Netavisen Pio har spurgt Krifas formand, Jane Heitmann, hvad der - når nu Krifa opsagde overenskomstsamarbejdet med Arbejdsgiverforeningen KA tilbage i 2017, fordi man ikke længere kunne lægge navn til en discountoverenskomst - får hende til at tro på, at Krifa nu pludselig kan samarbejde med de kristelige arbejdsgivere om overenskomst:
I første omgang har vi indgået en organisationsaftale
"I første omgang har vi indgået en organisationsaftale. Den beskriver de juridiske spilleregler for et kommende overenskomstsamarbejde. Når vi når frem til en overenskomstaftale – senest 1. marts 2025 – så vil vi kunne redegøre for indholdet i selve overenskomsten. Det kan vi ikke på nuværende tidspunkt," skriver Jane Heitmann i et mailsvar til Netavisen Pio og fortsætter:
"Men vi lægger gerne navn og rygte til at indgå kollektive overenskomster, være en aktiv spiller i den danske model og i det hele taget at sikre flere lønmodtagere ordentlige forhold og bedre lønmodtagerrettigheder. Det er det skridt, vi tager nu.”
Arbejdsgiverforeningen KA oplyser, at den mulige, kommende overenskomst mellem Krifa og KA kommer til at omfatte omkring 1.400 virksomheder og knap 20.000 lønmodtagere.
Opdateret kl. 14 med kommentarer fra Jane Heitmann, formand for Krifa - Opdateret kl. 14.40 med kommentarer fra Karsten Høgild, Arbejdsgiverforeningen KA
Netavisen Pio har spurgt direktøren for Arbejdsgiverforeningen KA', Karsten Høgild, om hvad grunden er til - som KA skriver i sin pressemeddelelse -, at Det Faglige Hus i september opsagde organisations-samarbejdet med Arbejdsgiverforeningen KA:
“Det kan jeg jo sådan set ikke vide. De har jo på et tidspunkt sagt, at de havde nogle emner, der ville have taget op ved de kommende overenskomstforhandlinger. Men de har jo sendt en opsigelse af vores organisationsaftale, men de har ikke fremsendt deres overenskomstkrav. Så jeg kender ikke deres overenskomstkrav. Derfor ved jeg ikke, hvad det er for nogle ting, de gerne vil diskutere.”
“Hvis de opsiger organisationsaftalen, ja, så er der ingen aftale at forhandle. Så jeg ved simpelthen ikke, hvad det var for nogle punkter, der var så vigtige at diskutere.”
I 2017 opsagde Krifa organisationsaftalen med Arbejdsgiverforeningen KA fordi de ikke fandt, at det var muligt at forhandle rimelige overenskomster hjem med Arbejdsgiverforeningen KA. Er I - Arbejdsgiverforeningen KA - nu blevet mere rimelige i forhold til at indgå overenskomster siden Krifa og KA nu igen har indgået et overenskomstsamarbejde?
“Det her handler ikke om rimelige eller ikke rimelige overenskomster. For når to parter har forhandlet en overenskomst, og man kommer ud af forhandlingslokalet og er enige om den, så er det jo en rimelig overenskomst.”
“Hvis vi ikke havde en rimelig overenskomst i 2017, og også i dag, så var vi jo ikke skrevet ind i taxiloven og godsloven - og brugt i alle mulige andre lovmæssige sammenhænge. Så ville politikere jo selvfølgelig aldrig have accepteret det.”
“Den afgørende forskel, som jeg ser det, det er jo, at Krifa i 2017 jo besluttede ikke længere at være en overenskomstbærende fagforening, der tog ansvar for løn- og ansættelsesvilkår. De ønskede ikke at være en del af den danske model. De argumenterede for lovbestemt mindsteløn og lønmodtagerlove og sådan nogle ting. Det var vi slet-slet ikke enige med dem i. Det var derfor bruddet mellem os og Krifa kom.”
“I dag har vi fået en klar tilkendegivelse af fra Krifas side, at de ser sig selv som en del af den danske model. Og ønsker at være en fagforening, der ønsker at tage ansvar for løn- og ansættelsesvilkår på det danske arbejdsmarked. Og når de anerkender det, så kan vi godt samarbejde og forhandle med Krifa igen.”
Kommentarer
SUPER Artikel Jan 😁💚❤💪
Jeg undrer mig over, at artiklen nærmest konsekvent omtaler KA, Krifa og Det faglige hus som en del af den danske model. Det er noget de, med deres discountlønninger, modarbejder hele vejen igennem.