Venstre bryder historisk enighed om EU

"Uanset om det var en socialdemokratisk eller en blå statsminister, så har man ikke gjort europapolitikken til en indenrigspolitisk kampplads," siger Wammen
Når statsminister Mette Frederiksen (S) på fredag flyver til Bruxelles for at forhandle om EU’s budget og en såkaldt genopretningsfond efter coronakrisen, bliver det uden hjælp fra Venstre. Det tidligere regeringsparti afviser nemlig at støtte det såkaldte forhandlingsmandat, som regeringen tirsdag fik fra et flertal af partierne i Folketingets europaudvalg.

Selv om Venstre på forhånd havde truet med ikke at ville stemme for forhandlingsmandatet, medmindre regeringen anviste, hvor pengene skulle komme fra, nåede EU-ordfører Jan E. Jørgensen dog faktisk under det mere end fire timer lange møde på Twitter at give regeringen mandatet. Omend med det ”lille, men vigtige” forhold, at regningen skulle betales med penge fra det såkaldte økonomiske råderum – og ikke med højere skatter og afgifter.

placeholder

Men Jan E. Jørgensen breakede nyheden for tidligt. For Venstre fik ikke lovning på hvordan regningen skal betales: 

”Så havde vi sådan set været tilfredse,“ konstaterer Jan E. Jørgensen efter mødet. ”Men den indrømmelse ønskede regeringen ikke at komme med, og på den baggrund kan vi desværre ikke give regeringen mandat”.

EU-ekspert: Dansk indenrigspolitik

Professor ved Københavns Universitet, Marlene Wind, mener, at Venstres beslutning i høj grad handler om indenrigspolitik og en irritation i partiet over regeringens holdning til EU’s budget.

Striden skyldes, at EU-Kommissionen dels foreslår en større budgetramme end den nuværende, hvilket vil betyde at Danmark i de kommende år kommer til betale mere i EU-kontingent. Og dels en ny genopretningsfond på 5.600 milliarder kroner, hvor størstedelen af pengene skal udbetales som tilskud til de hårdest ramte lande, mens resten skal gives som lån, der skal betales tilbage.  

Danmark har hidtil indtaget en position som en del af ”de sparsommelige fire” sammen med Holland, Sverige og Østrig, der har krævet et budget på maksimalt 1,00 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) og har erklæret sig imod at hjælpe økonomier som Italiens med tilskud frem for lån, som skal tilbagebetales.

Men Danmark er under pres fra de andre lande, herunder ikke mindst Frankrig og Tyskland, og på det seneste er regeringen begyndt at bløde op på sin forhandlingsposition.

Måske handler det i høj grad også om, at Venstre i dag ikke rigtigt ved, hvilken position partiet skal indtage

 

”Men måske handler det i høj grad også om, at Venstre i dag ikke rigtigt ved, hvilken position partiet skal indtage i forhold til regeringen i EU-politikken,” siger Marlene Wind til Netavisen Pio. ”Hvilket jo stikker i en meget mærkelig retning, når man tænker på, at Venstre traditionelt har været et meget pro-EU parti – og så pludselig nærmest går ned ad den modsatte vej."

Venstre afvisning er da også et brud på snart et halvt århundredes tradition med, at EU-tilhængerne står sammen om EU-politikken. En tradition som skiftende regeringer har nydt godt af, fordi hverken Socialdemokraterne eller Venstre historisk har kunnet regne med støtte fra deres støttepartier, som har været skeptiske eller ligefrem modstandere af Unionen.

Wammen er "dybt forundret"

Regeringen har dog - trods Venstres modstand - opbakning fra et smalt politisk flertal, der består af De Radikale, SF og De Konservative, til sin forhandlingskurs. Finansminister Nicolai Wammen (S) er efter mødet i europaudvalget ”dybt forundret” over den manglende opbakning fra Venstre. Finansministeren kalder det netop et opgør med den historiske enighed om europapolitikken.

”Uanset om det var en socialdemokratisk eller en blå statsminister, så har man ikke gjort europapolitikken til en indenrigspolitisk kampplads,” lyder det fra Nicolai Wammen. ”Regeringen har her på helt normal vis sagt, at når vi kender resultatet af, hvad regningen er for Danmark til EU, så vil det indgå i finansloven, ligesom det har gjort alle andre år og under alle andre regeringer”.

Veto mod EUs mulighed for at opkræve skatter direkte i fremtiden

Ifølge De Konservatives EU-ordfører, Katarina Ammitzbøll, har partiet sat sit fingeraftryk på mandatet ved at få et "veto mod EUs mulighed for at opkræve skatter direkte i fremtiden".

placeholder

 

De Radikales EU-ordfører, Jens Rohde, kalder Venstres beslutning for ”sørgelig”.

”Hvis ikke vi som europæere skal kunne bevare fokus på det store billede nu, hvornår i al verden skal man så,” skriver Jens Rohde på Twitter. ”Der er også mange ting i mandatet, jeg ikke bryder mig om. Men alle skal indgå kompromisser. Det gjorde K i går.”

placeholder

 

Selv forsvarer Jan E. Jørgensen sig nu med, at ”regeringen er åbne for italienske skattelettelser betalt af danske skattestigninger.”

placeholder

"Nulsumstænkning"

Marlene Wind advarer om, at ”nulsumstænkningen” om EU’s budget - hvor det handler om, hvad Danmark får og giver – risikerer at overskygge, hvad der egentlig står på spil under forhandlingerne.

”Det gør det svært for befolkningen at forstå, at EU’s budget i lige så høj grad handler om at påvirke Unionen i retning af, at der bliver investeret i grønne løsninger og skåret ned i landbrugsstøtten, så at danske virksomheder får muligheder for at sælge deres varer i EU,” siger professoren. ”På længere sigt handler det om danske arbejdspladser, og hvis man kommer til Bruxelles med et mandat, med alle mulige forbehold, så risikerer man ikke at kunne være med til at præge, hvordan budgettet skal se ud og pengene altså fordeles. Man plejer jo at finde ud af bagefter, hvor pengene skal komme fra. Det er legitimt af Venstre at sige, at de ikke vil have højere skatter og afgifter. Selvfølgelig prøver at man få indflydelse. Det er bare en usædvanlig situation, og så er det i det hele taget besynderligt at fokusere så meget på regningen i stedet for, hvad danske virksomheder kan få ud af budgets indretning."

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Man gider ikke deltage idebatter med tumper som Thomas troll, som er ødelæggende for enhver seriøs debat. Skriver sviner på sviner. Er der slet ingen moderator på Pio pio. Det er ikke ytringsfrihed at svine konstant.

Nu lyder Thomas igen ligesom Lars Lykke,han har også lige været på fjernsynet og lukket gylle ud .Den mand er så misundelig fordi han ikke har magten ligesom Thomas så de lyder ens.

Efter Englands exit fra EU er det ligesom givet for enhver med almindelig indsigt, at Danmarks position må blive en anden. Det er 125% i dansk interesse at lægge sig fornuftigt i forhold til EU´s motor, som er og forbliver Tyskland og Frankrig. Og hvis man bare føler sig en lille smule som europæer, så er det nok nu, at vi bør tænke på at investere i en fælles genopretning af økonomien og markederne i hele Europa. Det er ikke dårlig økonomisk tænkning, - det er hjælp til selvhjælp for vores eksporttunge økonomi. Husk nu på, at velfærd skabes af (nye) indtægter...

Venstre ved man hvor man har: På slingrekurs.
Med lån af farmands EU sokker fik Ellemann junior vist, at han stadig fjumre rundt og tror at han kan drive politik med en kæk bemærkning.
Fortsæt slingrekursen.

Mette Frederiksen er den bedste statsminister
Danmark har haft siden Harald Blåtand

Annonce