Annonce

Trods snak om arbejdskraftmangel: Beskæftigelsen hos danske seniorer halter

DA giver efterlønnen skylden for seniorers lavere beskæftigelse i Danmark. De ældres helbred og jobsikkerhed er bedre i vores nabolande, påpeger Ældre Sagen
Beskæftigelsen blandt de 60-64 årige halter bagefter.

For seniorer i Danmark falder beskæftigelsen dramatisk efter de 60 år. Mens mere end 80 procent af de 55-59-årige er i arbejde, så arbejder blot 57 procent af de 60-64-årige stadig. Kun Finland, Belgien, Frankrig og Østrig har et større fald i beskæftigelsen for de plus 60-årige.

Hvis en ligeså stor andel af seniorer var i arbejde i Danmark som i Japan, USA, Norge og Sverige, så ville der være 29.000 flere i job, og “det er 29.000 sæt hænder, som danske virksomheder har hårdt brug for nu og i fremtiden,” skriver Danske Arbejdsgiverforening (DA), som står bag tallene.

I DA mener man, at efterlønsordningen har gjort det mere eller mindre til kutyme i Danmark, at man trækker sig frivilligt tilbage før folkepensionsalderen.

“Jeg tror, at den overvejende forskel er, at Norge og Sverige aldrig har haft tidligere tilbagetrækningsordninger á la efterlønsordningen. Forskellen har været større, men hvis vi skal indhente Norge og Sverige, så kræver det, at vi holder snuden i sporet, og er villige til at afvikle de tidlige tilbagetrækningsordninger,” siger Erik E. Simonsen, der er underdirektør i DA, til Netavisen Pio.  

Desuden har de nogle andre regler for afskedigelse, hvor princippet er “sidst ind, først ud”, hvorfor seniorer er bedre beskyttet i afskedigelsesrunder

Men efterlønsordningen er kun én forklaring blandt mange, mener man i Ældre Sagen.

“Det skyldes blandt andet, at seniorer generelt har et bedre helbred i Sverige og Norge, men også at de generelt har et højere uddannelsesniveau end i Danmark. Det er ret afgørende for, om man kan og vil arbejde i senior-årene. Desuden har de nogle andre regler for afskedigelse, hvor princippet er “sidst ind, først ud”, hvorfor seniorer er bedre beskyttet i afskedigelsesrunder,” siger Anna Sophie Debel, der er ansvarlig for arbejdsmarkedsområdet i Ældre Sagen.

Flere langtidsledige seniorer  

Noget tyder på, at fortællingen om det grå guld ikke fuldstændig er sivet ind hos arbejdsgiverne.

Ihvertfald er det sværere at komme tilbage i arbejde, hvis man bliver arbejdsløs sidst i sit arbejdsliv. Andelen af 55-59 årige, som er i arbejde igen 12 måneder efter, at de har mistet jobbet, ligger under gennemsnittet for ledige generelt. Det viser en analyse fra Ældre Sagen fra 2017 foretaget på baggrund af tal fra Jobindsats.

Seniorerne har stadig en større risiko for at blive langtidsledige, hvis de bliver ramt af arbejdsløshed

Selvom ledigheden blandt seniorer er væsentligt lavere end for 5-10 år siden, så er det fortsat sværere for seniorer at komme tilbage i arbejde, når man først har mistet jobbet, forklarer Anna Sophie Debel.  

“Seniorerne har stadig en større risiko for at blive langtidsledige, hvis de bliver ramt af arbejdsløshed. Så der er stadig plads til forbedring, så seniorer får samme mulighed for at komme tilbage i arbejde,” siger hun.

Det kan komme til at blive meget, meget dyrt for Danmark

DA: Pensionsudspil taler ældre ned

I forhold til seniorernes status på arbejdsmarkedet, mener Erik E. Simonsen, at den debat om differentieret pensionsalder, som Socialdemokratiets pensions-udspil har medført, er med til at tale de ældre på arbejdsmarkedet ned.

”Jeg synes, at man i den diskussion, taler alt for negativt om gruppen. Og alt for negativt om arbejdsmarkedet. Man skal passe på med ikke at udstille arbejdsmarkedet som et forfærdeligt sted at være, og de ældre som nogen, man ikke rigtig kan gøre brug af. Det kan komme til at blive meget, meget dyrt for Danmark – og det er simpelthen et forkert billede,” siger underdirektøren i DA.


3F: Virksomheder mangler planer for de ældre

Selvom erhvervslivet taler meget om mangel på arbejdskraft, så mangler man, ifølge fagforbundet 3F, i mange tilfælde en plan for, hvordan man kan fastholde de ældre ansatte.

Og så skal vi heller ikke glemme, at det også handler om at føle sig værdsat

”Der er sket en markant stigning i beskæftigelsen for de ældre, men tilsyneladende er der mange virksomheder, der mangler planer for, hvordan deres seniormedarbejdere kan fastholde en fornuftigt tilknytning til arbejdsmarked,” siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, til Netavisen Pio, og uddyber:

“Nedsat arbejdstid kan være en mulighed for at holde på de ældre. Men det handler også om at tilpasse arbejdet til de ældre, så fx det fysisk hårde arbejde drosles ned. Og så skal vi heller ikke glemme, at det også handler om at føle sig værdsat.”

Uddannelse efter 60

For Søren Heisel at se, er det afgørende, at virksomhederne ikke stopper med at videreudvikle de ansattes kompetencer, bare fordi man har ramt de 60 år.

"Hvis helbredet tillader det, ved vi, at langt de fleste lønmodtagere - også 3F'ere - ønsker at blive på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen. Derfor er det vigtigt, at arbejdsmarkedet opfatter ældre lønmodtagere som en ressource, som skal fastholdes og udvikles. Kompetenceudvikling skal ikke stoppe, blot fordi fødselsattesten viser 60 år," siger han.

Der er arbejdspladser, hvor man mister nogle ressourcer, som man kunne have holdt fast i

At nogle virksomheder er bedre end andre til at fastholde seniorerne og se deres værdi, anerkender underdirektøren i DA.  

”Der er nok ingen tvivl om, at der er arbejdspladser, hvor man får det til at fungere rigtig fint, og der er arbejdspladser, hvor man mister nogle ressourcer, som man kunne have holdt fast i. Men jeg tror ikke, at der er så mange af dem over 60, der forestiller sig, at nye uddannelser kan få dem til at gøre noget anderledes. Mange af de mennesker vil bare gerne have sig et job,” siger Erik E. Simonsen.  

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvorfor er virksomheder/ arbejdsgiversektoren, politiske partier mm fuldstændig holdt op med at være offentlige omkring, at virksomheder også har et socialt ansvar? Jo større overskud - jo større socialt ansvar! Et samfund er ikke bare en omgang virksomhedsøkonomi multipliceret op til makroøkonomi.
Og jeg forstår ærlig talt heller ikke, at fagbevægelsens politik fra halvfjerdserne om Økonomisk Demokrati er helt begravet - hvis den blev tænkt lidt mindre centralt, kunne det jo være en værdifuld (og logisk) regulator omkring virksomheders overskud og underskud. I dag ser man jo utrolig mange asociale udbytteprocenter, som dels øger forskellen mellem rig og fattig - og minimerer risikoen for den enkelte virksomheds eksistens i perioder, hvor det økonomiske resultat er minimalt/negativt.

Hvilken interesse har den enkelte arbejdgiver i at ansætte en der 65+ ? Absolut ingen!
Hvis man insisterer på at pensionsalderen skal være 70 eller mere, så skal det følges op med noget pisk/gulerod til erhvervslivet, så seniorerne har en reel chance for at lande sig et job.