Til gengæld er det meget forskelligt, hvad vi rammes af. Der er pokker til forskel på et brækket ben, en kræftsygdom og en stresssygemelding.
Alligevel er der i dag masser af regler, der gælder, uanset hvad man fejler. Og det gør det svært at behandle den syge med værdighed og tage hensyn til, hvad man fejler.
Det betyder, at mange sygemeldte føler, at de skal leve op til meningsløse krav, der slet ikke tager hensyn til deres situation.
Det betyder, at mange ansatte og sagsbehandlere er tvunget til at have mere fokus på, hvad der står i reglerne, end på hvem der sidder på den anden side af bordet.
Og i sidste ende kan det jo også betyde, at vi bruger både tid og penge på indsatser eller processer, der ikke bringer de sygemeldte hurtigere tilbage i arbejde.
Men når Folketinget inden jul vedtager de nye regler, så tager vi et stort skridt i den rigtige retning
Derfor har vi lavet en aftale, der skal give mere frihed til de sygemeldte og de ansattes faglige dømmekraft.
Som skal sikre mere værdighed i mødet mellem menneske og system, og som skal sikre, at vi ikke bruger mere krudt end højst nødvendigt på rigide regler, statslig kontrol og bureaukrati.
Jeg ved godt, at vi langt fra er i mål og har løst alle problemer på sygedagpengeområdet. Men når Folketinget inden jul vedtager de nye regler, så tager vi et stort skridt i den rigtige retning.
Fremover skal systemet bruge meget mindre krudt på de simple forløb. De situationer, hvor en brækket arm skal have tid til at hele, inden man vender tilbage til sit arbejde.
Her dropper vi kravet om fire samtaler, og måske kan det hele klares med et opkald til chefen. For hvem tror egentlig, at armen heler hurtigere af fire samtaler på jobcenteret?
Vi gør også brugen af rehabiliteringsteams mere fleksibel
Til gengæld kan der være andre sager, der kræver tættere kontakt og en anden indsats. Vi gør også brugen af rehabiliteringsteams mere fleksibel.
Så man ikke altid skal have alle myndigheder trommet sammen for at kunne komme videre med en sag. Det koster tid og penge og skal kun bruges, når det giver bedre beslutninger.
Vi har allerede gode erfaringer med at give større frihed.
I en række kommuner har man i årevis nydt godt af friheden, og ingen borgere eller myndigheder har ønsket sig tilbage til de rigide regler.
Nu udbreder vi modellen til hele landet. Og gør det så en forskel i det store billede?
Det er tid og penge, der kan bruges på velfærd eller bedre indsatser for nogle af dem, der har større behov
Ja! Det er jeg helt sikker på.
Udover, at over 400.000 borgere hvert år vil møde et mindre firkantet sygedagpengesystem, så regner vi også med, at det betyder 60.000 færre samtaler om året.
Det er tid og penge, der kan bruges på velfærd eller bedre indsatser for nogle af dem, der har større behov.
Kommentarer
Fornuftig mening. Men du glemte at sige, at politikerne skal ned i løn, din stakkels rige slipsedreng.
Du er helt forkert på den, Bent.
Nu er der endelig (I virkeligheden meget længe) en gruppe mennesker på overførslensindkomst, der kan få tingene til at løbe rundt.
Vi skal naturligvis ligestilles med dem, så vi kan betale ved kassen hele måneden.