Annonce

Mette F. i afslutningstale: “Vi kan være stolte”

Statsministeren om coronakrisen: “Det vi har udrettet sammen – alle i Danmark – vil gå over i historien”
“Det vi har udrettet sammen – alle i Danmark – vil gå over i historien. Vi kan være taknemmelige. Vi kan være stolte.”

Sådan konkluderede statsminister Mette Frederiksen i sin afslutningstale til Folketinget mandag morgen. Talen handlede altovervejende om coronakrisen og håndteringen af den:

“I Danmark er 600 mennesker døde med corona. Hvert mistet liv er et tab. På den alvorlige baggrund har vi reddet menneskeliv sammen. Hindret, at endnu flere blev virussens ofre. Det kan vi være stolte af,” sagde Mette Frederiksen.

Stolt af sundhedsvæsenet

Statsministeren rettede en særlig tak til alle ansatte sundhedsvæsenet:

En kæmpe tak til alle jer, der arbejder i vores sundhedsvæsen

“Vi kan også være stolte over, at vores sundhedsvæsen klarede sig gennem foråret. Det lykkedes at omstille sygehusene, så der var nok kapacitet. Nye afdelinger blev åbnet på rekordtid. Sundhedspersonalet sled på lange vagter. De syge fik hjælp. En kæmpe tak til alle jer, der arbejder i vores sundhedsvæsen.”

Statsministeren rettede også en særlig tak til alle ansatte i ældreplejen og ansatte, der arbejder med udsatte og sårbare borgere:

“Til alle jer i ældreplejen. Til alle jer, der passer på udsatte og sårbare borgere. Corona har stillet helt særlige krav til personalet i frontlinjen.”

Corona har stillet helt særlige krav til personalet i frontlinjen

Mette Frederiksen pegede på at arbejdsmarkedets parter og Folketingets partier har arbejdet sammen:

“Samtidig har vi sat ind for at beskytte arbejdspladser og økonomi. Det har vi også gjort i fællesskab – virksomheder, lønmodtagere, folketing.”

Om den delvise nedlukning af Danmark sagde Mette Frederiksen:

“Af hensyn til økonomien lukkede vi ikke hele samfundet ned. Men kun dele af samfundet. De fleste i den offentlige sektor blev sendt hjem. Det gav plads til, at mange i den private sektor kunne gå på arbejde. I produktionen, energisektoren, forsyningen, butikkerne, transportsektoren.”

Vundet første halvleg

Om første del af genåbningen forklarede Mette Frederiksen, at regeringen har arbejdet ud fra et forsigtighedsprincip - og at Danmark nu har vundet første halvleg i kampen mod coronaen:

Vi har ved fælles kraft vundet første halvleg i kampen mod corona

“Da vi åbnede igen. Skridt for skridt. Tog vi også hensyn til både sundhed og arbejdspladser. Det var dramatiske måneder. Hvor vi handlede i fællesskab. Hvor vi handlede hurtigt. Hellere tog et skridt for langt end et skridt for kort. Det blev helt afgørende for, at vi i dag står et godt sted. Vi har ved fælles kraft vundet første halvleg i kampen mod corona. Det vi har udrettet sammen – alle i Danmark – vil gå over i historien. Vi kan være taknemmelige. Vi kan være stolte. Danmark, det er godt gået.”

"Fællesskab. Samfundssind"

Statsministeren understregede, at Danmark vandt ved at udvise samfundssind: 

"I Danmark vandt vi på gamle styrker. Fællesskab. Samfundssind."

Mette Frederiksen hæftede sig ved, at coronakrisen på mange måder vendte tingene på hovedet. Blandt andet står der nu fornyet respekt over for kasseassistenten, renovationsmedarbejderen og lastbilchaufføren:

Nu blev I på arbejde, mens andre var sendt hjem. Vi kan ikke undvære jer

"Ting blev vendt på hovedet. Renovationsarbejderen, rengøringsassistenten, buschaufføren, lastbilchaufføren. Ham eller hende, der sidder i kassen i supermarkedet. Og mange flere. Alt for ofte har vi taget jer for givet. Nu blev I på arbejde, mens andre var sendt hjem. Vi kan ikke undvære jer. Mon ikke det har
aftvunget en ny respekt?"

Lærere og pædagoger fik tak for at have organiseret nødpasning og nødundervisning under vanskelig vilkår:

"Lærere, pædagoger og pædagogiske assistenter. I har organiseret nødpasning, nødundervisning, genåbning. I fik mulighed for at tænke ting forfra. Uden det sædvanlige bureaukrati."

Både offentligt og privatansatte fik tak for at have være hurtige til at tilpasse sig en ny helt ny situation.

Mette Frederiksen konkluderede, at det er fællesskabet, der har bragt Danmark gennem krisen ind til nu:

"Fællesskabet har bragt os hertil, hvor vi står i dag. Det er også fællesskabet, der skal få os videre."

Mange har mistet deres job

Statsministeren advarer om, at mange har mistet deres arbejde, og at endnu flere vil blive arbejdsløse:

"Mange mennesker har mistet deres job. Flere vil komme til. Arbejdsløshed er enhver krises grimme ansigt. Vi har alle set, hvad det gør ved et menneske at stå uden arbejde. Hvad det gør ved en familie. Afsavn. Usikkerhed. Håb, der slukkes," sagde Mette Frederiksen, der straks efter understregede, at bekæmpelse af arbejdsløsheden vil være S-regeringen hovedopgave:

Det vil altid være en socialdemokratisk regerings hovedopgave at bekæmpe arbejdsløshed

"Arbejdsløsheden er et samfundsproblem. Det vil altid være en socialdemokratisk regerings hovedopgave at bekæmpe arbejdsløshed. Vi må ikke tabe en generation af unge til langtidsledighed. Og vi skal være særligt opmærksomme på, at mange af jer, som er blevet arbejdsløse under krisen, ikke kan komme tilbage til det job, I havde før. For jobbet findes ikke længere. Nogle virksomheder lukker ned. Andre skyder op. Arbejdsmarkedet ændrer sig."

Mette Frederiksen rettede en særlig appel til ufaglærte, der har mistet deres arbejde under coronakrisen:

"Jeg ved godt, at en del af jer, der har haft ufaglærte job. Måske ikke har de bedste minder fra jeres skoletid. Men I vil få brug for nye kompetencer. I skal have mulighed for at bruge tiden uden job bedst muligt. En læreplads. Yderligere specialisering. Jeg vil opfordre alle, som står uden job, til at bruge de muligheder, I får.
730 millioner kroner til opkvalificering og uddannelse af de ledige. 110 procent i dagpenge til ufaglærte, som tager en erhvervsuddannelse dér, hvor der mangler folk. Og mere end 5 milliarder kroner til at holde hånden under lærlinge, elever og virksomheder."

Genopretning af økonomien: Et samfundsansvar

Statsministeren slog i sin afslutningstale fast, at "det er et samfundsansvar at genoprette økonomien".

I den forbindelse fremhævede Mette Frederiksen flere af de initiativer, der er igangsat:

  • En bred grøn boligaftale. Den største nogensinde – 30 milliarder kroner frem til 2026. Til at  renovere den almene boligsektor, som er en grundsten i vores samfund.
  • Et ekstraordinært løft af de kommunale og regionale anlægsinvesteringer i år og til næste år.
  • Udbetaling tre uger af de indefrosne feriepenge. 1.000 kroner til alle, som ikke har feriepenge – jer, der er på folkepension, førtidspension, dagpenge, kontanthjælp og anden overførselsindkomst.
  • Et ekstra fradrag for udgifter til forskning og udvikling i år og næste år.
  • En ny statslig fond på 10 milliarder kroner, som skal hjælpe store samfundsbærende virksomheder, der er ramt af coronakrisen.

Mette Frederiksen lovede, at der kommer flere initiativer, der skal hjælpe med genopretning af økonomien efter sommer:

Efter sommer vil vi vurdere, hvad der mere skal til

"Nu skal det hele have lov til at virke. Efter sommer vil vi vurdere, hvad der mere skal til. Det afhænger blandt andet af udviklingen i
verdensøkonomien."

Klima, tidlig pension og 37 timers arbejdsuge for udlændinge

Statsministeren lovede i sin afslutningstale, at regeringen til efteråret vil fremlægge sit klimaprogram, mens forslaget til tidlig pension bliver fremlagt efter sommerferien.

Også på udlændinge- og integrationsområdet bebudede Mette Frederiksen konkrete initiativer:

Derfor skal alle udlændinge med et integrationsbehov bidrage med, hvad der svarer til en 37 timers arbejdsuge

"Vi skal ikke modtage flere flygtninge, end vi kan integrere. Vi skal stille krav til dem, der kommer hertil. Ret og pligt skal følges ad. Derfor skal alle udlændinge med et integrationsbehov bidrage med, hvad der svarer til en 37 timers arbejdsuge. Det vil regeringen foreslå i det nye folketingsår."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

CORONA koster ikke kun menneskeliv. CORONA koster BEKYMRING,ANGST,og UVISHED. CORONA fanger mennesker ind i
et helvede uden sidestykke. Nogen har mistet sit arbejde.Nogen har mistet kære. Nogen er i risikogruppen. Nogen aner ikke HVAD de går imøde ...om de rammes af Corona eller ikke. En daglig ANGST præger manges liv. Og nogen er fuldkommen LIGEGLADE. De taler om CORONA som om det er en helt almindelig influenza. Kan man det når der hver dag dukker tal op fra et sted i verden hvor der dør MASSER netop af COVID 19 ? Det er en HÅN mod alle de BANGE...og mod alle der godt ved de IKKE overlever et virus angreb. Hvor skal de gå hen ? Der er ingen steder at gå hen. De lever deres dage som spillede de "russisk roulette". Og nu angriber virus også DYR. Kan ingen da vel SE hvad det hele betyder ? At menneskeheden er i overhængende og stor FARE. Hvem kan føle sig "sikre" ? Fredet for ikke at blive ramt af virus ? Det kan ingen. Det er sandheden. I den sag står hovmod for fald.Der er i høj grad grund til at være BANGE.

Ika ja man kan sagtens sammenligne med influenza!

https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2017/2017-12-influenza

Mette magtfuldkommenhed har smadret dansk økonomi i årtier uden nogen saglig begrundelse!

Ingen tvivl om at Mette magtfuldkommenhed være en del af historien, aldrig før har en statsminister skadet Danmark og de svageste danskere på sådan en uetisk måde!

Spændende hvor meget mere Socialdemokraterne får ødelagt Danmark de kommende år!

Men så kan det da være at HR THOMAS kunne få glæde af at blive ramt af denne "influenza". Måske det kunne
lukke bøtten på ham med flere hen i vejret udtalelser. Og der kunne nok være andre personager der skulle prøve det samme. Mon ikke der også kunne blive et par respiratorer til overs for de herrer.

Lidt TAM kunne HR THOMAS m.flere måske blive når de en dag indtager en spise fyldt med Corona. Når tataren eller
rosabøffen er skåret af en tyr fyldt med COVID 19. Eller den grillede pattegris med salaten til sommeraftensmenuen. For uden tvivl er vore landbrug DESVÆRRE nok allerede angrebet af Coronaen uden de aner det.
Og hønsefarmene det samme. For ikke at tale om de mange ZOO. Men,det hele bliver nok opklaret snart. Så er det snart slut med jagt og at skyde en råbuk eller fasan. Når INTET går fri af Covid 19. Så må du leve af græs HR THOMAS...indtil Corona tager dig.

Ja min gamle far kunne ikke komme på hospitalet i to måneder, ikke på grund af de ikke havde tid, da der ikke var noget at lave, men på grund af Mette magtfulkommenhed ikke regnede med at han ville stemme på hende!

Måske "sagen " kunne have været klaret med en "viagra". Hospitalerne stod HELDIGVIS i højeste beredskab klar til
at tage sig af CORONARAMTE borgere. Og det var et HELD at der ikke kom et boom af COVID 19 ramte der havde brug for intensiv og respirator. Det kunne være gået endda meget galt. Hvad kan nåes endnu,da CORONA på ingen måde har lagt sig. Hospitalerne har HELE tiden haft mulighed for OGSÅ at kunne tage sig af ALVORLIGT syge og AKUTTE tilfælde.Så det er ikke korrekt at disse patienter ikke ville kunne blive behandlet. "Mindre alvorlige ting" udsatte man. Naturligt nok. Det danske folk kan være GLADE for at regeringen og METTE FREDERIKSEN lukkede ned som hun gjorde. Ellers kunne hele landet nu havde ligget totalt UNDERDREJET,med måske tusindvis af ofre for en grusom virus der selv ville have bestemt hvilke veje den ville gå. Det er UNFAIR at hagle ned på regeringen og på landets dygtige statsminister.Det har hverken regering eller Mette Frederiksen fortjent.

Ika rent held???
Nu er det jo ikke enestående hvordan de danske smittetal ligger, det er jo kun Sverige som har klaret sig dårligere end Danmark i Norden som vi plejer at sammenligne med!
Mette fup har smadret dansk økonomi og vores sundhedsvæsen unødvendigt meget, og kommende generationer kommer til at betale prisen!

Vi vandt første halvleg , sagde statsminister Mette Frederiksen. Desværre tabte vi anden halvleg. Svenskerne røg hurtigt ud. Allerede i indledende runde. Samfundssind var den forkerte strategi. Nordmændene kæmpede indædt hver for sig. Gav alt de havde unge som gamle. Og vandt med et mulehår. Uden store tab. Danskernes søstersolidaritet og samfundssind knækkede til sidst. Da det for alvor gjalt var vi kørt trætte. Kun nordmændene kunne høre kobjælderne og det gamle samfund hvor man gav sig 100 % for at overleve. Fighterånd gør nordmænd til vindere. Samfundssind er middelmådighedens målestok. Imod en pandemi skal man udvise mandsmod, sammenhold og fighterånd. Derfor vinder statsminister Erna Solberg og Norge. Igen! Igen! Statsminister Mette Frederiksen havde modet i første halvleg. Glemte alt om sammenholdet med oppositionen i de trufne restriktioner i modsætning til Erna Solberg.. Og fighterånden forsvandt fuldstændig efter minkskandalen, hvorefter smitten i hovedstadsområdet skulle have været bekæmpet målrettet og effektivt. Desværre Danmark. Skuffelsen og pandemien er over os. Der er meget at gøre imellem jul og nytår. Tillykke til Norge med sejren. Vi tabte desværre anden halvleg!

Håndbold er en sport. Men et landshold repræsenterer på forunderlig vis et lands værdier, strategier, geografi og samfundsstruktur.
Vi elsker at kæmpe imod hinanden. Og lære af hinandens forskelligheder. Og blive bedre. Og vinde.

I politik er der tabere og vindere. Folket er tabere og vindere.
Dødstal under pandemien lørdag den 19. december 2020:
Norge 404
Danmark 992
Sverige 7.893