I år og næste år kan man regne med, at 48.000 flere personer kommer i arbejde.
Opsvingets tempo er dog meget forskelligt rundt om i kongeriget, viser en ny prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Størstedelen af beskæftigelsesfremgang forventes at komme fra København og Østjylland, der vil stå for langt over halvdelen af stigningen i antallet af beskæftigede. I de to landsdele kan man tilsammen forvente 31.000 flere beskæftigede i 2018-2020.
Det hænger sammen med, at vi i stor udstrækning også er et lavtlønsområde med mange industriarbejdspladser
I Vest- og Sydsjælland og Nordsjælland forventer man til sammenligning en meget begrænset fremgang på omkring 1.000, og på Fyn en fremgang på 2.000 beskæftigede. Værst ser det ud på Bornholm, som slet ikke har udsigt til nogen beskæftigelsesfremgang - men måske vil opleve en mindre tilbagegang.
Det billede er ikke fremmed for borgmester i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov (S).
“Jeg genkender billedet. Det hænger sammen med, at vi i stor udstrækning også er et lavtlønsområde med mange industriarbejdspladser. Under finanskrisen var der mange af dem, der lukkede, flyttede ud eller effektiviserede, og det har kostet os en del arbejdspladser,” forklarer han til Netavisen Pio.
Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
Nationalregnskabet og AE’s prognose.
Selvom Danmarks beskæftigelse er tilbage i samme form, som før finanskrisen ramte, så dækker successen over store geografiske forskelle.
Mens beskæftigelsen i København, Københavns omegn og Østjylland i dag er højere end før finanskrisen, så er andre områder af Danmark, hvor beskæftigelsen ikke er kommet sig endnu.
I 2020 vil København have 15 procent flere beskæftigede, end før finanskrisen brød ud. I Vest- og Sydsjælland og Nordsjælland vil beskæftigelsen, ifølge AE-rådets prognose, stadig ligge lavere end før finanskrisen.
Det er i høj grad de ufaglærte, der mangler de jobs, og det er den gruppe, som vi har rigtig svært ved at finde beskæftigelse til
I Odsherred Kommune ramte nedturen i 2008 særligt de ufaglærte arbejdere. Og de industriarbejdspladser, som forsvandt i nedgangsperioden, er ikke kommet igen, fortæller borgmesteren.
“Den del af indstriproduktionen, som er lukket og flyttet andre steder hen, den kan vi godt mærke, at vi mangler. Det er i høj grad de ufaglærte, der mangler de jobs, og det er den gruppe, som vi har rigtig svært ved at finde beskæftigelse til,” siger Thomas Adelskov.
Beskæftigelsen på landsplan for både håndværkere og akademikere er steget, mens beskæftigelsen for ufaglærte er faldet
Den udvikling er ikke unik for Odsherred. De ufaglærte har generelt ikke været vinder i det opsving, som har været i dansk økonomi siden 2013.
Beskæftigelsen på landsplan for både håndværkere og akademikere er steget, mens beskæftigelsen for ufaglærte er faldet - også selvom man tager hensyn til, at antallet af ufaglærte er faldet. Det viser en anden ny analyse fra AE-rådet.
Kommentarer
Eliten er "kørt i stilling"."Den røde løber er rullet ud". Fremtiden er kun for dem med mere end en uddannelse.For de pengestærke,digitalt kompetente.Der bliver færrer og færrer job for ufaglærte. Mindre og mindre "plads" for dem. Store oversete samfundsgrupper ender som "tabere".Nationen er Århus,Odense og København.Øvrige områder ignoreres og "nedlægges" lidt efter lidt. Danmark ender som "metropolstat".Inspireret og "styret" af USA.
Kan ETHVERT menneske bare "omskoles" og til HVAD ? Siden hvornår er mennesket blevet en mekanisme der kan programmeres, som var det en vaskemaskine eller anden maskine ? Man taler konstant om "omskoling", uden der er egentlige job til det. Der er overhovedet ikke plads til HVEM det enkelte menneske ER som menneske. Job i dag er så krævende som aldrig nogensinde set før. Det er ikke længere NOK at en person er faglig dygtig,og KAN sit job. En medarbejder SKAL være meget andet SAMTIDIGT....f.e.x "social" og indgå i alt muligt der overhovedet IKKE har nogetsomhelst med selve JOBBET at gøre.HVAD har en julefrokost,sommerudflugt,eller anden personalesammenkomst med det konkrete JOB at gøre ? Og HVAD sker der med en medarbejder der siger NEJ TAK til disse "tilbud" ? Er MUSSAMTALER spor andet end regulær "SNAGERI", omkring hvordan selve medarbejderne ER som person ? NEJ...
Det lyder HERLIGT at Mette Frederiksen vil have "NÆRHEDEN" tilbage. Et stort ønske.Men,der skal nok svinges en helt særlig "tryllestav" for at DET kan lade sig gøre. Nu er det jo sådan med "NÆRHED" at det ikke bare sådan kan bestilles,som når man bestiller en medicin på recept. Det kunne være dejligt hvis det var sådan,men det er det langtfra. NÆRHED er noget der skal opbygges lidt efter lidt. Akkurat som NÆRHED også er noget der lidt efter lidt kan udvandes til det slet ikke forekommer.NÆRHED hænger nøje sammen med VILKÅR og livsbetingelser der opstiller for landets borgere. De har ikke været overvældende i mange mange år.