Så langt, at mange yngre politisk interesserede har svært ved at sætte navn og gerning på ham.
Det levede han fint med. Han var bevidst om, at den store opmærksomhed er aktuel og følger de nuværende magthavere.
Den anden, mindre, men mere varige opmærksom kan man som tidligere magthaver selv være med til at skabe.
Og det gjorde Knud Heinesen blandt andet gennem sine velskrevne og velkomponerede erindringer i to bind, med fællestitlen ‘Min krønike’.
Og også gennem sin begavede og selektive netværkspleje.Han docerede bevidst sine erfaringer - og var selektiv med hvem de blev viderebragt til.
Knud Heinesen afbrød sit otium, mødte op i Arbejdermuseet og holdt en morsom, medrivende og klog tale, der fik alle fremmødte til at spidse ører
Netop bevidstheden var et påfaldende træk hos Knud Heinesen.
I 2018 havde han allerede i noget tid trukket sig fra offentligheden.
Alderen var begyndt at trykke, og han ville have kontrol over sin optræden.
Det skulle ikke høres rygtevis, at han var ufokuseret, eller for den sags skyld pinlig eller ynkelig.
Men så kom der en henvendelse fra Frit Forum, den socialdemokratiske studenterbevægelse, hvor han 57 år tidligere havde været den første landsformand.
Frit Forum fyldte 75 år, og ville i den anledning udnævne Knud Heinesen til æresmedlem og bede ham holde hovedtalen ved jubilæet.
Knud Heinesen afbrød sit otium, mødte op i Arbejdermuseet og holdt en morsom, medrivende og klog tale, der fik alle fremmødte til at spidse ører.
Det var en imponerende og rørende afsked - der også var en overlevering mellem generationerne.
Han var blevet aktiv i en tid da de fleste socialdemokratiske vælgere, tillidsfolk og folkevalgte var arbejdere - og han så det ikke som konfliktfyldt
At det netop var en akademisk forening, der satte ramme om Knud Heinesens sidste offentlige tale, var passende, for han var på alle måder en akademisk socialdemokrat.
Han var blevet aktiv i en tid da de fleste socialdemokratiske vælgere, tillidsfolk og folkevalgte var arbejdere - og han så det ikke som konfliktfyldt.
Med sin uddannelse havde han sin rolle i bevægelse, parti og samfund, ligesom arbejdere med deres virke havde deres.
Målet var det samme: opbygningen (og senere stabiliseringen og sikringen) af velfærdsstaten.
Netop den fælles, demokratiske, bestræbelse mellem samfundsgrupperne fik han lejlighed til at fordybe sig i som forstander for Roskilde Højskole og formand for Radiorådet i 1960'erne.
En dybere dimension af Knud Heinesens virke var hans folkekirkelige tilknytning og engagement, som han i øvrigt var diskret omkring.
Knud Heinesen blev en tæt samarbejdspartner for Per Hækkerup, og også for Anker Jørgensen, da han i 1972 blev statsminister
I 1971 blev Knud Heinesen folketingsmedlem og undervisningsminister i Jens Otto Krags sidste regering.
Opstigningen på den politiske himmel var stejl.
Knud Heinesen blev en tæt samarbejdspartner for Per Hækkerup, og også for Anker Jørgensen, da han i 1972 blev statsminister.
Først og fremmest huskes Knud Heinesen som finansminister, og vendinger som saglig, ansvarlig og alvorlig går igen i beskrivelserne.
Selvom de borgerlige regeringer 1982-93 ofte skosede Socialdemokratiet for manglende økonomisk ansvar og forståelse, var det en kritik, der gik udenom Heinesen.
Om ham kan vendingen “bredt respekteret” virkelig bruges med rette.
Dansk politik, og i særdeles økonomisk politik, skyldte Knud Heinesen meget
Anker Jørgensen troede, at han kunne fravriste Poul Schlüter statsministerposten, og var oppositionsleder 1982-87.
Havde Anker i begyndelsen af 1980’erne trukket sig som formand for Socialdemokratiet, så er der ikke megen tvivl om, at Knud Heinesen var blevet hans afløser.
Sådan gik det ikke, og Knud Heinesen var klar over, at han blev slidt af at være uofficiel kronprins.
Samtidig nagede tvivlen om Socialdemokratiets strategi i opposition den saglige og ansvarlige økonom.
I 1985 tog han konsekvensen og tiltrådte som direktør for Københavns Lufthavnsvæsen, hvilket blev indledningen til et langt virke i dansk erhvervslivs top.
Knud Heinesen var diskret med gode råd til sine efterfølgere, men gav dem på opfordring.
Dansk politik, og i særdeles økonomisk politik, skyldte Knud Heinesen meget.
Det vidste arvtagere - og det vidste han selv.
Kommentarer
Husker Knud Heinesen som saglig/redelig, og med en eksemplarisk opførsel
.
Tak for denne fine nekrolog. Jeg tror, at Knud Heinesen ville have været glad for den på sin egen nøgterne måde.
I slutningen af 1970'erne, og især efter 'den anden oliekrise' i vinteren 1978-79, udviklede både de offentlige udgifter og samfundsøkonomien sig på en måde, der førte til alvorlig bekymring for statsgældens størrelse og finansieringen af det hastigt voksende betalingsbalanceunderskud. Det var på denne baggrund, at den afgående socialdemokratiske finansminister Knud Heinesen (f. 1932) i et tv-interview 28. oktober 1979 udtalte: »Nogen fremstiller det, som om vi kører på kanten af afgrunden. Det gør vi ikke, men vi har kurs imod den, og vi kan se den«.
Endnu en oliekrise satte ind i 1979, og et par år senere sagde Anker Jørgensens finansminister Knud Heinesen de kendte ord om, at samfundet stod på afgrundens rand. Da statsministeren og regeringen ikke havde modet til at gøre det nødvendige, blandt andet at afskaffe den automatiske dyrtidsregulering af lønningerne, overtog den konservative Poul Schlüter regeringsmagten i 1982. Det kom til at vare i 10 år, hvilket ingen i Socialdemokratiet havde regnet med.
En ærlig Knud Heinesen reddede med sin udtalelse dansk økonomi og Thomas Nielsen blev sat uden for indflydelse!
Velfærdsdanmark har mere at takke Knud Heinesen for end man forestiller sig!
Modet til en ærlig analyse!
På trods af de politiske konsekvenser!
Knud Heinesen gjorde på mange måder socialdemokrater klogere!