Qvortrup ny politisk redaktør og opsigtsvækkende nyt i Støjberg-sagen

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Qvortrup ny politisk redaktør på B.T., nøglevidne i Støjberg-sagen kalder ministernotat dødt og borte og fuld genåbning af videregående uddannelser pr. 1. august.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Henrik Qvortrup ny politisk redaktør på B.T.

Fremover skal Henrik Qvortrup lede den politiske redaktion på Christiansborg og samtidig levere analyser og kommentarer på den løbende politiske udvikling.

Det skriver B.T.

Det seneste år har B.T. fordoblet deres politiske redaktion, så den nu består af fem journalister. B.T. har nemlig et ønske om at dække det politiske område tæt.

“Henrik Qvortrup har de seneste år vist, at han er branchens skarpeste, når det kommer til at analysere og udlægge den politiske situation, der er så meget i forandring. Coronakrisen har samtidig vist, at han også er den skarpeste interviewer i en situation, hvor offentligheden har brug for, at politikerne bliver udfordret på deres beslutninger,” siger Michael Dyrby, som er ansvarshavende chefredaktør på B.T.

“B.T. skal have de skarpeste journalister og redaktører, og derfor passer Henrik Qvortrup ind i vores team,” fortsætter han.

“Det er et drømmejob, jeg har fået tilbudt og nu har sagt ja til. B.T. er et medie i en ekstrem spændende og lovende udvikling,” siger Henrik Qvortrup og fortsætter:

“Jeg glæder mig til at give B.T. en endnu skarpere og mere markant profil inden for dansk politik.”

Henrik Qvortrup tiltræder med det samme.

Læs mere her.

Støjberg-sagen: Nøglevidne kalder ministernotat dødt og borte

Chefkonsulent i Udlændinge- og Integrationsministeriet Jesper Gori forkaster det ministernotat, som hidtil har været Inger Støjbergs hovedforsvar. Under sin afhøring i Instrukskommissionen fortalte Jesper Gori, at Inger Støjberg blev advaret om, at det kunne blive en sag for domstolene, hvis alle asylpar med mindreårige blev adskilt uden undtagelser.

Sådan skriver Politiken.

Jesper Gori har hidtil været bedst kendt som den diskrete embedsmand, som gav tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) gode råd under nogle stormfulde folketingssamråd i 2017 om unge asylpar - eller barnebrude, som Støjberg kalder dem.

I går skulle den mangeårige kontorchef i Udlændinge- og Integrationsministeriet fortælle Instrukskommissionen, hvordan han selv opfattede månederne i 2016, da en tvangsadskillelse af adskillelige par, hvor en eller begge var mindreårige, fandt sted med henvisning til en undtagelsesfri pressemeddelelse.

Under afhøringerne fortalte Jesper Gori, at han har en anden opfattelse af det notat, som Inger Støjberg under afhøringerne i Instrukskommissionen har lagt stor vægt på.

Notatet, som Støjbergs ministersekretær har godkendt på hendes vegne, indeholdt en formulering om, at der bør foretages »en konkret vurdering af sagens omstændigheder«, hvilket er relevant, da ulovlighederne i sagen opstod, da parrene blev adskilt, uden at parrene blev hørt.

Ifølge Jesper Gori spillede notatet, som han medbragte et rids af på mødet den 9. februar, dog slet ikke nogen rolle efter den klare melding fra ministeren på mødet. Her gjorde Støjberg det ifølge Gori klart, at hun ønskede en anden retning end indholdet i notatet.

Han mener med andre ord ikke, at ordningen er bestemt i notatet. Tværtimod. Notatet bliver ifølge ham overtrumfet af ministerens melding.

“Efter min opfattelse er det notat død og borte,” siger Jesper Gori.

Læs mere her.

Videregående uddannelser genåbnede pr. 1. august

Efter forvirring om, hvorvidt en fuld genåbning af alle videregående uddannelser var en del af fjerde fase af genåbningen, som p.t. hænger i en tynd tråd, kan vi nu slå fast, at der den 29. juni blev offentliggjort en bekendtgørelse på Retsinformation med følgende formulering “Uddannelsesinstitutioner på Uddannelses- og Forskningsministeriets område, der i en periode har været helt eller delvist lukket for modtagelse af elever og studerende af hensyn til at forebygge eller inddæmme udbredelse af Coronavirussygdom (covid-19), genåbnes.” 

I går oplyste Uddannelses- og Forskningsministeriet, at alle videregående uddannelsesinstitutioner er genåbnet pr. 1. august 2020, og at genåbningen sker inden for de gældende retningslinjer for en ansvarlig genåbning.

placeholder

Med andre ord er en fuld genåbning af de videregående uddannelser ikke en del af genåbningens fjerde fase.

Eksperter løfter fingeren: Coronavirus kan svæve og smitte over større afstande

Både danske forskere og WHO erkender nu, at coronavirus i nogle tilfælde kan være luftbåret. Det rykker ved hele billedet af virussens smitteveje og kan måske forklare det store udbrud i Ringsted.

Det skriver Berlingske.

Ifølge eksperter, som Berlingske har talt med, bør vi begynde at tænke på smitterisikoen med ny coronavirus på en anden måde ved at udvide spektret af mulige smitteveje.

Hvis vi gør det, kan vi muligvis bedre forklare en alvorlig såkaldt smittespredningsbegivenhed som den, der p.t. er blandt ansatte på Danish Crown-slagteriet i Ringsted. Det bør dog også føre til alvorlige overvejelser om mere fokus på udluftning i lokaler, lyder det.

Eksperternes opfordring kommer på baggrund af en voksende mængde nye forskningsresultater, som peger på, at coronavirus (SARS-CoV-2) også kan være luftbåren.

Det betyder med andre ord, at smitte formentlig ikke alene kan ske via overførsel af små dråber med aktiv virus. Smitte kan sandsynligvis også ske via såkaldte aerosoler, som er mikroskopiske dråber eller småpartikler, som er så lette, at de under nogle omstændigheder kan holde sig svævende i et lukket rum i længere tid.

“Det er ikke 100 procent sikkert. Men der er kommet flere artikler, som viser, at virus godt kan overleve i aerosoler, så det er absolut en mulighed, at smitte kan overleve på den måde,” siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet, til Berlingske 

“Det er en gammeldags betragtning, at virus ikke kan være luftbåren,” siger Torben Sigsgaard, professor ved Aarhus Universitet og forsker i indeklima og smittespredning, til Berlingske.

“Selvfølgelig er coronavirus også luftbåren,” siger professor emeritus og forsker i smitte- og partikelspredning Peter V. Nielsen.

Også WHO erkender nu i et opdateret notat om coronavirussens smitteveje, at man "ikke kan udelukke" luftbåren smitteoverførsel i "tæt pakkede og utilstrækkeligt ventilerede rum".

Læs mere her.

Libanon-eksplosion: Udenrigsministeriet giver omkring 12 millioner kroner til nødhjælpsarbejdet i Beirut

Udenrigsministeriet giver næsten 12 millioner kroner og 600 kemikaliebeskyttelsesdragter i akut nødhjælp til Beirut, Libanon, efter de to eksplosioner, der fandt sted tirsdag eftermiddag i en lagerbygning i Beiruts havneområde.

Sådan skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

De 600 kemikaliebeskyttelsesdragter kommer fra Beredskabsstyrelsen og skal hjælpe med at håndtere kemikalieudslippet som følge af eksplosionerne.

”Vi har alle set billeder af den frygtelige eksplosion, som tirsdag ramte hjertet af Beirut. Der er brug for, at vi udviser international solidaritet og hjælper Libanon med at håndtere denne alvorlige krise. Pengene går blandt andet til de hårdt pressede hospitaler, der har akut brug for medicinaludstyr for at kunne hjælpe de mange tusinder tilskadekomne. Derudover har vi fokus på at sikre adgang til mad, vand og husly til de 200.000-300.000 mennesker, der pludselig er blevet hjemløse,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

placeholder

”Eksplosionerne i Beirut kommer på det værst tænkelige tidspunkt for Libanon. Landets økonomi og sundhedsvæsen er i forvejen helt i knæ. Og COVID-19 gør blot situationen værre. Samtidig er landet hjem for 1,5 millioner flygtninge, der også har brug for støtte. Vi er klar til at se på, om der er behov for mere humanitær hjælp, og derfor følger vi udviklingen nøje i tæt dialog med de libanesiske myndigheder og humanitære organisationer,” fortsætter han.

Mindst 100 meldes dræbt og næsten 4.000 sårede efter eksplosionerne.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Dyrby er ikke dygtig, jeg ved ikke hvad han er, men dygtig journalistik leveres ikke fra hans avis. Henrik Q er skarp, dygtig, mega fræk, uforskammet, ofte ubehagelig, grænsende til det nederdrægtige.Om han kan højne BT. ???

Annonce