V-gruppeformand: Kan vi få håndtrykket tilbage?

“Genindførelse af håndtryk nu vil være dybt uansvarligt,” advarer S-sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff
Midt i det, der ligner anden corona-bølge i Danmark og Europa, arbejder Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, tilsyneladende for genindførelse af håndtrykket.

I al fald vil Karsten Lauritzen have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at svare på, om det stadigvæk er nødvendigt at fraråde håndtrykket, og hvad man eventuelt kan gøre for at få det tilbage.

Derfor vil jeg gerne finde ud af, om man på en sundhedsmæssig forsvarlig vis kan finde en måde, hvorpå man kan give hinanden hånden igen

“Jeg synes, det er en smuk måde at hilse på hinanden, uanset om man kender hinanden eller ej. Derfor vil jeg gerne finde ud af, om man på en sundhedsmæssig forsvarlig vis kan finde en måde, hvorpå man kan give hinanden hånden igen,” siger Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen til DR Nyheder.

Karsten Lauritzen mener for eksempel, at det kunne være en mulighed at ændre retningslinjerne, så man i stedet for at fraråde håndtryk råder folk til at spritte af både før og efter.

Karsten Lauritzen har sendt hele fire spørgsmål om sagen til sundhedsminister Magnus Heunicke.

Forundret over Lauritzens fokus

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, er meget forundret over Karsten Lauritzens fokus:

“Det er alt, alt for tidligt at begynde at åbne op for håndtryk igen. Vi står og kikker ind i noget, der meget vel kan være en 2. corona-bølge. Så vi er nødt til at tage alle vores forholdsregler, og noget af det mest afgørende ved bekæmpelsen af corona-smitte er at man holder afstand, at man holder god håndhygiejne,” siger Rasmus Langhoff til Netavisen Pio.

S-sundhedsordføreren fraråder på det bestemteste håndtryk: 

Så vi skal bestemt ikke starte op igen med kindkys, håndtryk, krammere og den slags

“Så vi skal bestemt ikke starte op igen med kindkys, håndtryk, krammere og den slags. Håndtryk må på det kraftigste frarådes. Genindførelse af håndtryk nu vil være dybt uansvarligt,” siger Langhoff, der i den grad undrer sig over “Lauritzens prioriteter”.

Professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet, Søren Riis Paludan, er helt på linje med Rasmus Horn Langhoff. Fysisk kontakt er en af de primære kilder til smitte, og det gælder også håndtrykket, understreger han:

"Når smittetallene går op, synes jeg den primære opgave er at få styr på det, " siger Søren Riis Paludan til DR Nyheder.

Lauritzen: Jeg stiller alene spørgsmål

Karsten Lauritzen afviser over for Netavisen Pio, at han ønsker håndtrykket genindført:

Jeg eller Venstre har ikke prøvet at få genindført håndtrykket

"Jeg eller Venstre har ikke prøvet at få genindført håndtrykket, men alene spurgt sundhedsministeren om det er muligt at give håndtryk på en sundhedsforsvarlig måde. Det afventer vi svar på," skriver Karsten Lauritzen i et sms-svar til Netavisen Pio.

Opdateret kl. 15 med kommentarer fra Karsten Lauritzen

Fakta: Lauritzens fire spørgsmål

Her er Karsten Lauritzens fire spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke om mulig genindførelse af håndtrykket.

  • Spørgsmål 1551:Ministeren bedes oplyse, hvilken evidens eller forskning der peger på, at det er sundhedsmæssigt uforsvarligt at "give hånd", under forudsætning af at de to håndflader der møder hinanden er forsvarligt "afsprittet" forinden?
  • Spørgsmål 1552: Ministeren bedes oplyse, om sundhedsmyndighederne fortsat anbefaler, at man ikke "giver hånd" eller "håndtryk" når man mødes, og hvorfor anbefalingen ikke er at man "afspritter" inden håndtryk? 
  • Spørgsmål 1553:Ministeren bedes redegøre for, hvilke myndigheder der har frarådet "håndtryk" som en almindelig mødehilsen og på hvilket videnskabeligt grundlag dette er sket? 
  • Om ministeren vil via bidrag fra relevante myndigheder oplyse under hvilke omstændigheder, det er sundhedsmæssigt forsvarligt at give hånd, til sundheds- og ældreministeren?

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

FOLK tror de kan opføre sig som de kunne FØR Corona dukkede op. Alting som det VAR. Bare derudaf...tempo tempo.
Ser nogen den egentlige FARE der er ? Eller ignorerer de den bare ? Ligeglade eller komplet uvidende ?
Når efteråret kommer stiger CORONATALLENE til højder ingen vel havde tænkt. Så nyd sommeren. Det kan være det bliver DIN sidste.

Annonce