Anmeldelse: Modstanden mod Putin begynder på en landsbyskole fjernt fra Moskva
Anmeldelse: Modstanden mod Putin begynder på en landsbyskole fjernt fra Moskva
Dokumentarfilmen “Mr. Nobody Against Putin” viser, hvordan krigen i Ukraine har bredt sig helt ud i det enkelte klasseværelse i Rusland. Filmen minder Niels Frid-Nielsen om, at “der er et andet Rusland, som det er værd at bevare kontakten med, mens vi sanktionerer Putins syge styre”

Hvornår begyndte børnene at marchere? Sådan spørger hovedpersonen – og medinstruktøren – Pavel Talankin på et tidspunkt i “Mr. Nobody Against Putin”.
Han er lærer – og videofotograf – på en skole i en by med 10.000 mennesker i hjertet af Rusland fjernt fra Moskva.
Efter at Rusland indleder det, Putin kalder “en militær operation” i Ukraine i februar 2022, oplever Pavel Talankin – med kælenavnet Pasha – markante forandringer på skolen i Ruslands industribælte.
Som lærer har Pasha ellers forsøgt at bedrive den undervisning, han selv gerne ville have haft i sin barn- og ungdom i det daværende Sovjetunionen.
Læs også:Anmeldelse: ”Foxy Knoxy”-dokumentar er for nærig med den gode historie
Hans undervisning er uhøjtidelig og præget af dialog. Her er åbenhed over for alle typer samtaler, ligesom døren altid er åben til hans kontor, hvor der ofte høres både latter og vesteuropæisk rockmusik.
Videooptagelserne er en del af den legende og uformelle tilgang til undervisning, som Pasha praktiserer. Lige indtil “den militære operation”, der jo reelt er en fuldskala angrebskrig mod Ukraine, tager sin begyndelse.
Indgreb og tvang
Putin sætter propaganda og undervisning i krig på skemaet, og Pashas videooptagelser skal nu bruges til at dokumentere, at skolen følger den rette, patriotiske kurs.
Der indføres morgensamling, hvor eleverne skal præsentere det russiske flag – og Pasha dokumenterer det. Eleverne får besked på at synge fædrelandssange og på at fremføre patriotiske hymner.
Får en dårlig smag i munden
Historielæreren forklarer børnene, at nazisterne har magten i Ukraine, at de europæiske sanktioner går mere ud over Europa end Rusland, og at de skal være stolte over deres fædreland, der kæmper for at få Ukraine tilbage.
Læs også:Anmeldelse: Anne Applebaums bog er afgørende for at forstå kampen om en nyverdensorden
Og Pasha filmer det hele. Men får en dårlig smag i munden. “Vi var slet ikke forberedt på sådanne indgreb i undervisningen,” siger han i “Mr. Nobody Against Putin”.
“Vi blev tvunget til at kæmpe Putins krig i vores undervisning.” Efterhånden indser han, at “jeg gør det modsatte af, hvad jeg som lærer burde”.
Da hans elever bliver indkaldt som soldater, der skal kæmpe i Ukraine, med risiko for at dø derude, kan han ikke mere.
Det bliver hans point of no return, men også begyndelsen til den ide, at han vil dokumentere, hvordan krigen i Ukraine påvirker en ganske almindelig skole i hjertet af Rusland.
En landsforræder
På en krypteret internetforbindelse får Pasha kontakt med den dansk-amerikanske filminstruktør David Borenstein. De to indleder et samarbejde over krypterede forbindelser.
Planerne om en film, baseret på Pashas optagelser i skolen i Rusland, er ikke ufarlig for Pavel Talankin. I Rusland betragtes man som landsforræder, hvis man kritiserer krigen i Ukraine.
Filmen viser, hvordan krigen og militariseringen ikke bare foregår i Ukraine
Pavel Talankin er derfor den eneste i filmen, der direkte overskrider den røde linje, det er, at kritisere det russiske militær og krigen i Ukraine.
Alle andre i filmen optræder anonymt, medmindre de roser Putins regime. I sommeren 2024 flygter Pavel “Pasha” Talankin ud af Rusland, og filmen færdiggøres i København.
Han lever i dag i sikkerhed et sted i Europa. “Mr. Nobody Against Putin” fik verdenspremiere på den prestigiøse Sundance Film Festival i USA, hvor den fik juryens pris.
Herhjemme har den netop været med på DOX:DANMARK-festivalen, før den nu får premiere i biografer over hele landet.
Hvad krigen gør
Filmen viser, hvordan krigen og militariseringen ikke bare foregår i Ukraine, men også i hele Rusland, helt ud i klasseværelserne fjernt fra alfarvej.
Uden at forklejne de umenneskelige lidelser, den ukrainske befolkning gennemlever, viser “Mr. Nobody Against Putin”, hvordan krig og militarisering griber ind i den enkelte elevs liv og blokerer hans livsperspektiv.
Øjenåbnende at opleve det drama, der udspiller sig i folkeskolen i hjertet af Rusland
Vi oplever på det nære psykologiske plan, hvad krigen gør ved russerne. Vi hører skrigene fra en mor, der har mistet sin søn i Ukraine.
Det er hjerteskærende. Og meget nærværende. “Mr. Nobody Against Putin” dokumenterer, at krigen også ødelægger russerne.
Som dansker er det øjenåbnende at opleve det drama, der udspiller sig i folkeskolen i hjertet af Rusland. Men filmen minder også om, at der er et andet Rusland, som det er værd at bevare kontakten med, mens vi sanktionerer Putins syge styre.
Først og sidst viser “Mr. Nobody Against Putin” dog, at modstanden mod en diktator med stormagtsdrømme kan begynde hos en helt almindelig skolelærer langt ude på landet.
“Mr. Nobody Against Putin”. Dokumentar, 130 minutter. Instruktion: David Borenstein og Pavel Talankin Premiere den 31. marts i Grand og Gloria i København, Øst for Paradis i Aarhus, Biffen i Aalborg og Cafebiografer i Odense.
Kommentarer
Nu hvor halvdelen af den…
Nu hvor halvdelen af den amerikanske befolkning stemmer for at man skal lade russerne vinde krigen, så er det særligt bemærkelsesværdigt at de danske politikere vil fortsætte den. De tror øjensynligt på at Europa kan vinde den krig, som USA tabte!
Den danske tro på vores uovervindelighed og på at retfærdigheden er på vores side, er ikke opstået tilfældigt, men som følge af den tiltro vi har til vore medier. Et stort flertal af danskere stoler totalt på dansk TV og presse.
Donald Trump siger jo heller ikke, at krigen opstod på grund af amerikanske og ukrainske provokationer. Men han ved det godt. Ellers ville hans optræden være helt anderledes.
Jeg håber at det bliver…
Jeg håber at det bliver muligt at se dokumentarfilmen på en af de landsdækkende TV kanaler herhjemme.
Og selvfølgelig findes der et andet Rusland end Putins version dikteret og styret fra Kreml og Moskva .
Jelena Kostjutjenko har skrevet herom i ‘ Mit elskede fædreland ‘ Russerne siger : Moskva er ikke Rusland , Rusland er ikke Moskva . Hver tiende indbygger i Rusland bor i Moskva .
I dag lever hun i eksil et sted i Vesten , efter et giftattentat mod hende som de tyske myndigheder undersøger.
Det er ikke uden grund at hun bliver sammenlignet med Anna Politskovskaja der måtte betale med sit liv i 2006 - for at skrive om et andet Rusland end det Kremlstyret tillod..
Tilføj kommentar