Annonce

S-profil: Regering tog ikke pensionsforhandlinger seriøst

Regering havde ingen interesse i at finde en løsning for de nedslidte, lyder det fra S-ordfører, som kalder forhandlinger om tidligere pension et valgstunt.
Fredag aften stoppede regeringen og Socialdemokratiet forhandlingerne om en ret til tidligere folkepension. Socialdemokratiet siger, at de blev smidt ud af forhandlingerne, mens regeringen bedyrer at der ikke var noget at forhandle om, så længe Socialdemokratiet ikke ville konkretisere partiets forslag om tilbagetrækning.

Det ærgrer Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn, der dog ikke er specielt overrasket over at det endte sådan.

Ifølge ordføreren, der har siddet med til forhandlinger, har forhandlingerne nemlig fra starten båret præg af, at regeringen ikke har ønsket en aftale om ret til tidligere pension for nedslidte.

”I virkeligheden er det lidt vel flot at kalde det forhandlinger. Det har været en masse temamøder, hvor der har stået en embedsmand med et Powerpoint-show. Jeg har aldrig haft indtryk af, at regeringen egentlig havde en interesse i at finde en løsning for de nedslidte”, siger Leif Lahn til Netavisen Pio.

Det var et dybt useriøst forløb, hvor regeringen skjulte vigtige oplysninger

Han beskylder regeringen for at tage de nedslidte som gidsel i valgkampen.

”Jeg sidder tilbage med en følelse af, at regeringen mest har lavet de her forhandlinger som et valgkampsstunt. Så kunne det se ud som om, regeringen egentlig gerne ville finde en løsning. Men det var et dybt useriøst forløb, hvor regeringen skjulte vigtige oplysninger,” og henviser til, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i flere måneder skjulte en rapport om sammenhængen mellem antal år på arbejdsmarkedet og nedslidning.

Håber Dansk Folkeparti står fast på krav

Regeringen har omvendt kritiseret Socialdemokratiet for ikke at have fremlagt en færdig model for, hvem der skal have ret til tidligere folkepension. Men den kritik afviser Leif Lahn:

”Vi har fremlagt syv principper for, hvordan nedslidte skal have ret til tidligere folkepension. Vi har hele tiden sagt, at vi vil lave den med arbejdsmarkedets parter, så den også passer til virkeligheden. Hvis det skal kunne lade sig gøre, kræver det en regering, der er interesseret i at hjælpe de nedslidte”, siger han og udtrykker håb for, at Dansk Folkeparti, der stadig forhandler med regeringen og de radikale, vil stå fast på kravet om ret til tidligere tilbagetrækning i forhandlingerne.

”Dansk Folkeparti har bakket op om vores krav om ret til tidligere pension for nedslidte. Så nu håber jeg på, at Dansk Folkeparti står ved deres ord inde i forhandlingslokalet.”

Ville gerne lave en aftale om seniorførtidspension

Forhandlingerne om tilbagetrækning kører nu videre med regeringen, Dansk Folkeparti og de radikale. Partierne vil i forhandlingerne forsøge at finde en forbedring af seniorførtidspensionen.

Seniorførtidspension er ikke til nedslidte, men til folk, der er syge.

Det ville Socialdemokratiet gerne lave et bredt forlig om, fortæller Leif Lahn. Men det bliver altså umuligt, nu hvor Socialdemokratiet ikke længere er med i forhandlingerne.

”Seniorførtidspension er ikke til nedslidte, men til folk, der er syge. Så det er to forskellige grupper, det drejer sig om. Men der er al mulig grund til at se, om man kan gøre seniorførtidspensionen bedre, så det er da ærgerligt, at regeringen smider os ud. Vi kunne have fået et bredt forlig, som havde skabt sikkerhed for syge lønmodtagere. Det ønskede regeringen ikke.”

Pensionsforhandlingerne har stået på siden begyndelsen af februar.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Skinforhandlinger om plaster på såret. Det er uansvarligt og utilgiveligt at politikerne tillader at bestemte brancher nedslider medarbejderne. Vi ved besked om de menneskelige tragedier fra slagterierne, byggeriet, rengøring, - ikke at forglemme pædagogerne, underviserne, sundhedsarbejderne. Det er svært at være vidne til når Christiansborg, fagbevægelsen og arbejdsgiverne lader stå til. Tidlig pension er ikke løsningen. Fælles indsat for et sundt arbejdsmiljø er løsningen. Alarmklokkerne har ringet i flere generationer om arbejdspladser der ødelægger mennesker. Det er en grusomt.Skam os.

Det virker på mig..som at der er en `begrebsforvirring´ immellem seniorførtidspension og nedslidthed ? Seniorførtidspension er adresseret til syge mennesker.. imens `nedslidthed´ er ikke en sygdom, men er en forringet arbejdsevne, ledsaget af smerter..som i de fleste tilfælde kan føre til sygdom, fysisk handicap og for tidlig død! Nedslidthed opstå igennem ensformede hårde arbejdsbevægelser i feks kolde temperaturer og viser sig i ledsmerter (knæ,ryg og arme) , såvel i reduceret lungekapacitet, pga støv og gift belastning under arbejde! Nedslidthed og ulykker pga nedslidthed opstå tit pga mangel af regler om arbejdssikkerhed! (her skal kigges på krav af 3F og SOCDEM, til at forbedre arbejdstilsyn igen!)Hmm? Måske er mangel af viden, ell bare fravær af empatisk indfølelse(?), ell bare ignorance(?) årsagen for, at regeringen ikke forholdt sig til nedslidning? Også kan regeringens holdning vurderes som menneskelig inkompetence: Nedslidning af arbejderne er kalkuleret som en slags "materialskade" i arbejdsstyrken. De nedslidte mister/taber arbejdsevnen og bli´r erstattet med nye, unge friske folks, så at arbejde for profit af arbejdsgiverne kan fortsætte, og `nye nedslidte´bliver skabt.. En djævelsk kredsløb! Regeringens inhumane holdning bli´r synlig: Nedslidte, som kræver hensyn,bli´r ignoretet og stimuleret til at slide sig til sygdom og tidlig død, fordi hvis de dropper ud, så er de værdiløs i arbejdsstyrken. Og 3F og SOCDEM kigger mere på den individuelle menneske...