Arne-udspil: Blå blok vender tommelfingeren ned

Borgerlige partier og arbejdsgiverorganisationer advarer om, at raske mennesker går på pension
En samlet blå blok – med undtagelse af Dansk Folkeparti – samt arbejdsgiverorganisationerne kritiserer regeringens forslag om en tidlig pension for at sende raske borgere på pension. Regeringen regner med, at 38.000 mennesker vil få ret til pensionen, men at det kun vil være 22.000, som benytter sig af den. Af dem vil 6000 komme direkte fra beskæftigelse.

”Vi skal hjælpe nedslidte borgere,” skriver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på Facebook. ”Men vi skal ikke indføre en ny milliarddyr ydelse til særligt udvalgte grupper, der ikke er nedslidte. Det er økonomisk uansvarligt. Danmark er i en alvorlig krise og titusindvis af danskere har mistet jobbet.”

I stedet har Venstre senest foreslået at gøre den nuværende seniorpensionsordning tilgængelig for flere. Oppositionspartiet vil således justere på kravene til, hvor mange års beskæftigelse man skal have haft, og hvor meget arbejdsevne man skal have tilbage, før man kan få tilkendt seniorpension.

Kan ikke vente på at blive 69

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, henviser til, at B.T har talt med den 53-årige sygeplejerske Birgit Johansen, som er en af de mange nedslidte danskere, som ikke får adgang til den nye pension. Det på trods af, at de mange løft af ældre borgere og lange dage med meget stående arbejde gennem de seneste 23 år har slidt hårdt på kroppen. Sygeplejersken fra Nordsjællands Hospital kan ikke se, hvordan hun skal kunne vente med at gå på pension, til hun bliver 69 år.

Det er faktisk at tisse på alle danskere

 

”Yderst relevant spørgsmål fra sygeplejersken Birgit Johansen,” skriver Sophie Løhde på Twitter: ”»Hvorfor skal en rask person kunne gå tidligere på pension?« som med egne ord mener, at »Det er helt til grin. Det er faktisk at tisse på alle danskere«.”

placeholder

Konservative lukker døren

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, åbnede tidligere på måneden døren på klem for at stemme for at stemme for regeringens mærkesag. Hvis ellers den konservative formand kunne få skattelettelser. Om det var skatten på virksomheder eller personer – eller for den sags skyld arveafgiften, var Søren Pape Poulsen ikke så "karrig" med. Men nu lukker den konservative formand døren, efter statsministerens præsentation.

”En ordning for nedslidte blev det ikke, og sådan en har vi heldigvis gennemført med seniorpensionen,” skriver Søren Pape Poulsen på Twitter. ”Regeringen indfører bare en ny overførselsindkomst - og skatten stiger.”

placeholder

Og Liberal Alliance vender bogstavelig talt tommelfingeren nedad. ”Nej tak,” lyder det Twitter, hvor Liberal Alliance blandt andet beskriver forslaget som ”uretfærdige særordninger for socialdemokratiske kernevælgere.”

placeholder

Vækst og velfærd

Fra arbejdsgiverorganisationer lyder der også kritik.

Dansk Industri (DI) glæder sig ganske vist over, at regeringen står ved velfærdsaftalen om en stigende pensionsalder i takt med en stigende levealder. Men DI ser skeptisk på forslaget om den tidlige pension, fordi seniorerne spiller en afgørende rolle i virksomhederne.

”Seniorerne bidrager med stor erfaring og udgør en stadig større del af arbejdsstyrken,” siger viceadministrerende direktør Kim Graugaard. ”Derfor er vi i DI skeptiske over for forslaget om tidlig pension, fordi det vil trække raske og arbejdsdygtige danskere ud af arbejdsmarkedet. Det vil efterlade et hul i arbejdsstyrken, som der bliver brug for en klar plan for at udfylde.” 

Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) administrerende direktør, Jacob Holbrad skriver på Twitter, at ”tidlig pension til koste vækst og velfærd”, hvis ikke arbejdsudbuddet ellers øges på en anden måde.

placeholder

DF vil have flere på pension

Dansk Folkeparti har været udset til at skulle spille en nøglerolle i forhandlingerne, fordi regeringens støtteparti De Radikale hidtil har været mere eller mindre afvisende overfor en tidlig pension.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har ikke villet løfte sløret for, hvad han konkret vil gøre og sige til forhandlingerne. Men Kristian Thulesen Dahl har tidligere krævet, at udlændinge kommer til at betale for den tidlige pension. Flere flygtninge skal hjemsendes til blandt andet Syrien, hvor forholdene ifølge Flygtningenævnet i visse områder gør det muligt. Der skal skæres i ydelserne til udlændinge i Danmark, indføres et årligt loft over antallet af ikkevestlige indvandrere og endelig skal der være optjeningsprincipper på flere offentlige ydelser.

I dag siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i sin første kommentar, at regeringens pensionsudspil rammer for få personer.

Regeringen burde have taget udgangspunkt i de mennesker, det handler om

 

 

”Jeg tror, der er mange grupper, som havde en forventning om at komme ind i denne ordning, men som umiddelbart ikke kan det,” lyder det fra Kristian Thulesen Dahl til nyhedsbureauet Ritzau. ”Regeringen burde have taget udgangspunkt i de mennesker, det handler om, og så derefter se, hvor meget det kommer til at koste”.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fint udspil og fin finansiering. Ellemann er hele tiden fem skridt efter regeringen. De kunne have holdt nallerne væk fra efterlønnen. Velfærdsforliget i 2006 blev vedtaget fordi der var en efterløn til de der ønskede det efter 40 år, det snød de os med og ændrede det ikke som aftalt i 2019, men i 2010, og det er det der rettes op på. Tak for det

Birgit har så været på arbejdsmarkedet siden hun var 30 år, så nej ordningen er ikke for hende, sådan er det. Hvis hun føler sig nedslidt må hun finde andre ordninger, sådan er det.

Sofie Løhde har ikke forstået udspillet åbenbart, eller hørt ordentligt efter. Som Jakob Ellemann er man mere interesseret i at spænde ben for en succes, Mette F skulle jo nødig fortsætte fremgangen på 33-35% og V ryge under de 17 %, men befolkningen bakker op. Og sygeplejesker der har været på arbejdsmarkedet i 41 år, alt tæller jo med også deltid, så er man jo berettiget. Hun Birgit, Omtalte må søge en seniorpension så, eller en førtidspension, hvis hun efter 29 år er så ødelagt. Det skal hun ansøge om og visiteres til, det er forskellen. Den længere periode giver en rettighed, for der er jo forskel på 29 år og 42 år. især tærer de sidste år mest på krop og sjæl. Man skal så sørge for også at arbejdsmiljø bedres, Folk skal ikke jagtes rundt og stresse som man har gjort mangesteder. Sundhedssektoren under Løkke var ved at kollapse. Ved det jeg var patient. og overlægen sagde, skriv om det.

Annonce