TV-tømrer får ondt i maven af at se amatør-håndværkere lave klamphuggeri i bedste sendetid

Opråb til DR og TV 2

TV-tømrer får ondt i maven af at se amatør-håndværkere lave klamphuggeri i bedste sendetid

Det er en hån mod svendebrevet, når DR og TV 2 viser hurtige gør-det-selv-løsninger forklædt som gedigent håndværk, mener tømrer og komiker, Anders Nielsen

Anders Nielsen
Billedtekst
Ifølge Anders Nielsen bærer public-servicemedierne et ansvar for at inspirere unge til at vælge håndværkervejen.
Foto: denandersnielsen.dk

Det er hverken fredagsslikket eller popcornene, som bliver fundet frem, når der udkommer nye afsnit af “Nybyggerne”eller “I hus til halsen” hjemme hos komiker og tømrer Anders Nielsen.

Det er nemlig ikke programmer, han synes er specielt rare at se, fortæller han til Netavisen Pio:

“Man sidder jo med et svendebrev og får helt ondt i maven over at se nogle af de løsninger, der bliver lavet på TV.”

Ifølge Anders Nielsen går alt for mange af DR’s og TV 2's bolig- og byggeprogrammer på kompromis med den faglige kvalitet, når de er bygget op efter “byg-på-tid-formater” eller bruger amatør-håndværkere som medvirkende.

I de programmer, hvor der ér en faglært håndværker til stede - som ikke er i hård konkurrence med et nedtællingsur - får vedkommende enten en birolle, eller så er det niche-fag som glaspuster eller keramiker, der bliver repræsenteret.

Afskrækker potentielle håndværkere

Mest af alt ærgrer Anders Nielsen sig over, at håndværksfagene ikke kommer til deres ret, når DR’s og TV 2’s boligprogrammer ruller over skærmene.

De giver et forkert indtryk af branchen, mener han:

“Håndværket bliver negligeret og skildret på en måde, hvor man som seer får indtryk af, at hvis ikke du kan blive andet, så kan du altid blive håndværker.”

Læs også:Enhver kan kalde sig tømrer: “Det er uansvarligt”

Anders Nielsen har både et svendebrev og en studentereksamen, og for ham krævede det mere at få svendebrevet end studenterhuen.

Det er hans oplevelse, at resten af samfundet ikke deler den opfattelse, og at det i høj grad skyldes mediernes fremstilling:

Mangel på håndværkere

Ifølge en fremskrivning fra Arbejdernes Erhvervsråd kom-
mer der til at mangle 99.000 faglærte i år 2030.

Samtidig vil der mangle personer med korte og mellem-
lange videregående uddannelser og være et overskud af 
ufaglært arbejdskraft og akademikere.

Ubalancerne kan medføre flaskehalse, højere ledighed og
lavere løn for visse grupper. De skader samtidig virksom-
hedernes muligheder og samfundets vækst.

Kilde: Arbejdernes Erhvervsråd

“Jeg synes på et helt generelt plan, at vi er for dårlige til at tale håndværket op. Især med tanke på, at det har så stor indflydelse på landets økonomi og på de klimamål, vi har. Så jeg synes, at håndværkets rolle generelt bør vises mere i medierne og på skærmen.”

Det er særligt ærgerligt i disse tider, siger han:

“Når der mangler så mange faglærte, synes jeg, at det er underligt, at der ikke også bliver sat ind på nogle af de store kapaciteter, vi har herhjemme,” siger han og henviser til DR og TV 2.

Læs også:Ny reform skal løse manglen på faglærte - her er det vigtigste 

Ifølge ham bærer public service-medierne et særligt ansvar for at skildre håndværkerne på en virkelighedstro og positiv måde, der inspirerer unge til at se potentialet i fagene i stedet for at skræmme dem væk:

I bund og grund, vil jeg jo godt have et program, som folk, der står ved et uddannelsesvalg, kan spejle sig i

“I bund og grund, vil jeg jo godt have et program, som folk, der står ved et uddannelsesvalg, kan spejle sig i - at okay, det er sådan noget, en VVS'er laver, og hvad elektrikernes funktion er, og hvad tømreren laver, og hvad mureren laver. Hvorfor det er fedt at gå den vej, og hvad hans funktion er i sådan et byggeri."

Selvkritisk TV-tømrer

Lige nu er Anders Nielsen selv aktuel i TV 2-serien “Til salg i 100 år” og har også tidligere deltaget i DR-serien “MesterSkaberne”.

Derfor ved han også, hvad det vil sige at skulle gå på kompromis med sin faglige stolthed til fordel for en TV-produktion - og af samme grund har han også takket nej til at medvirke i flere TV-programmer, fortæller han.

Du har selv sagt medvirket i flere TV-programmer - er du så ikke selv en del af problemet?

“Efter at have sagt nej til en del programmer prøvede jeg med en anden mulighed, for måske at få en forlomme til at få lov til at lave eller inspirere til et program, hvor håndværkerne er heltene.”

nu ved jeg jo endnu mere, hvad jeg snakker om, og hvordan det foregår

Han erkender, at han har været meget bevidst om, hvad han er gået ind til, når han har deltaget i programmerne:

“Men nu ved jeg jo endnu mere, hvad jeg snakker om, og hvordan det foregår. Og derfor synes jeg, at der er endnu mere belæg for at komme med de udtalelser, jeg er kommet med.”

Flere gange har Anders Nielsen selv pitchet program-idéer til DR, der alle er blevet afvist.

Han afviser dog, at det er årsagen til kritikken, og at han hellere vil se, at der bliver lavet et program, som fremhæver erhvervsuddannelserne, hvor han ikke medvirker, end at det ikke bliver lavet. 

Svar fra Mediehusene

Programchef for ekstern TV i DR, Anne Garlichs, anerkender over for Netavisen Pio, at DR har et ansvar for at inspirere unge til at vælge en håndværksfaglig uddannelse:

“Det anerkender jeg, og det er også den lyst og ambition, vi har. I DR synes vi, at håndværksmæssige fagligheder er sindssygt vigtige i vores samfund, i vores fortællinger og i vores repræsentation af danskerne.”

Hun anerkender dog ikke præmissen om, at DR ikke allerede lever op til det ansvar og henviser til programmerne “Danmarks stærkeste hænder”, “Danmarks næste møbelklassiker”, “Danmarks næste tøjdesigner” og “I hus til halsen”.

Anders Nielsens anke er, at de programmer enten repræsenterer et niche-fag eller går på kompromis med kvaliteten, fordi det er byg-på-tid-koncepter og derfor ikke repræsenterer virkeligheden?

“Det er jo Anders Nielsen vurdering. Jeg tænker, at vi i TV-programmer altid repræsenterer virkeligheden. Det er jo sjældent, at man kan finde ægte processer én til én - uanset om man bager en kage, bygger et køkken eller bliver gift ved første blik, er det jo altid en repræsentation af virkeligheden, hvor man inspirerer og på samme tid forsøger at skabe et fyldestgørende billede,” siger hun.

Desuden gør Anne Garlichs opmærksom på, at DR i efteråret udkommer med et nyt program, der følger en håndfuld unge faglærte danskere, som har kvalificeret sig til håndværkskonkurrencen Euroskills.

TV 2 oplyser i et skriftligt svar til Netavisen Pio:

"Håndværksfagene fortjener både respekt og synlighed, og de faglærte spiller en væsentlig rolle i flere programmer, som vi udvikler på TV 2. Vi anerkender de input og synspunkter, der er blevet rejst, og vi bestræber os på at lave formater, der både engagerer og inspirerer – samtidig med at de formidler faglighed og viden. Programmer som ‘Fra 1. værelses til strandvejsvilla’, ‘Linde på Langeland’, ’Vi drukner i rod’, og ‘Til salg i 100 år’ er eksempler, hvor håndværksmæssige evner er i fokus, og hvor faglærte håndværkere er altafgørende i byggeprocessen og det færdige resultat."

Artiklen er opdateret 6. juni 2025 med kommentar fra TV2.

Signe Marie Flindt

Journalist på Netavisen Pio.

Kommentarer

Indsendt af Mia Heick (ikke efterprøvet) den Torsdag den 05.06.2025 - 19:31

Tak Anders Nielsen for at sætte fokus på det kvalificerede håndværk. Der er ingen lette overspringsløsninger hvis håndværkeren vil levere med respekt for sit arbejde.

Indsendt af Helle B. (ikke efterprøvet) den Lørdag den 07.06.2025 - 13:10

Faglig stolthed er en mangelvare. Lad os få den faglige stolthed og kvaliteten i byggeriet tilbage.

At finde en fagligt dygtig og reel håndværker er som at finde nålen i høstakken. Har man først fået tag i en, slipper man han aldrig!

Indsendt af Erik (ikke efterprøvet) den Søndag den 08.06.2025 - 12:06

Jeg er 100% enig med forfatteren. Det er en hån mod alt hvad der kan kaldes håndværk, når de hypede skærmtrolde optræder uden nogen som helst faglig indsigt.

Det giver desværre høje seertal at vise amatører der danser, bage kager og "renovere" boliger. Og det er jo seertallene der tæller, frem for ordentlighed...

Indsendt af Hugo (ikke efterprøvet) den Torsdag den 12.06.2025 - 09:13

Jeg ser det modsatte, ikke fordi jeg gider bruge tid på at se disse programmer på tv, men det viser jo en god kontrast mellem hjemmegjort og det arbejde en fagudlært kan klare. Så jeg ser det mere som en reklame for de faglærte håndværkere.

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Succeshistorier fra fagforeningerne